Η πανδημία επαναπροσδιορίζει τον ελληνικό τουρισμό - του Κ. Κουσκούκη

Η πανδημία επαναπροσδιορίζει
τον ελληνικό τουρισμό 

 

Οι συνέπειες από την πανδημία είναι καταστροφικές όχι μόνο για την υγεία των ανθρώπων και τα εθνικά συστήματα υγείας, που αποδείχτηκαν απροετοίμαστα στην αντιμετώπιση του πρωτοφανούς φαινομένου, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, που ήδη έχει πληγεί σοβαρά. Ειδικότερα η Ελλάδα αναδεικνύεται ως η δεύτερη πιο εκτεθειμένη χώρα της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης στον τομέα του τουρισμού, μετά την Κύπρο, καθόσο για κάθε ένα δις ευρώ μείωσης των διεθνών τουριστικών εισπράξεων έχει άμεσο αντίκτυπο στην απασχόληση με απώλεια περίπου 5850 απασχολουμένων και κατά περίπου 550 εκατ. € στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών,στο γενικότερο πλαίσιο μείωσης της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας κατά 70% των αφίξεων.

 

Το μοντέλο τουρισμού που κυριαρχεί στην Ελλάδα είναι αυτό του μαζικού τουρισμού - τουρισμού κατανάλωσης ως ‘’homotouristicusmass’’ επικεντρωμένο στον μιμητισμό, ο οποίος αναπτύσσεται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, βασιζόμενος σε τουριστικά οργανωμένα πακέτα που θα προσφέρουν στον τουρίστα το πρότυπο των 4(Sun, Sand, Sea, Sex).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θέματα ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΕΔΩ.


Η κρίση όμως αυτή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για επαναπροσδιορισμό του ελληνικού τουριστικού μοντέλου με πρόσημο την βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία της δημιουργίας, το οποίο πρέπει να υιοθετήσει τις μεταβλητές των 4S(Environmentandcleannature, Educationaltourismcultureandhistory, Eventandmegaevent, Entertainmentandfun).

 

Η επιμήκυνση του εποχικού τουρισμού αποτελεί χρόνιο ζητούμενο για την τουριστική μας βιομηχανία, συνεπώς η υγειονομική κρίση αποτελεί ευκαιρία να στοχεύσουμε άμεσα με μακροπρόθεσμο στόχο την καθιέρωση του εναλλακτικού μοντέλου τουρισμού, δηλαδή τις ειδικές και θεματικές μορφές τουρισμού, που στοχεύουν στην ικανοποίηση των πολλαπλών και διαφοροποιημένων αναγκών του σύγχρονου τουρίστα ο οποίος αναζητεί να βιώσει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες σε αμεσότερη επαφή με τη φύση, την τοπική κοινωνία και τον πολιτισμό, στο εξαίρετο και μοναδικό βιοκλίμα της Ελλάδος.

 

Ο συνδυασμός των δύο μοντέλων τουρισμού, του μαζικού και του θεματικού επιβάλει στρατηγική συνεργασία φορέων του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα, στήριξη των επιχειρήσεων οι οποίες επηρεάστηκαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση, εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εξειδίκευση των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία κατά τη διάρκεια της καραντίνας, κοινωνικό τουρισμό με προγράμματα επιδότησης του ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ - ΟΓΑ καθώς και καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης.Απαιτείται πλαίσιο μιας μακροχρόνιας πράσινης ανάπτυξης και προοπτικής για βελτίωση του οικονομικού, επενδυτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος μέσω μιας νέας παραγωγικής οργάνωσης υποδομών, υπηρεσιών και προϊόντων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο με την βοήθεια μιας εθνικής ψηφιακής πλατφόρμας.

 

Με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού να επελαύνει σε όλο τον πλανήτη, η κυβέρνηση ελέγχει τους εισερχόμενους στη χώρα αλλά και τους κατοίκους της ενδοχώρας με rapid tests και PCR, εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων και ανάπτυξη νέων Μ.Ε.Θ.για να προλάβει και να περιορίσει την πανδημία, ώστε να μην επεκταθούν τα κρούσματα, προτείνονται όμως περαιτέρω θερμικές κάμερες και τούνελ αντισηψίας (dispenser).

 

Ευνοϊκή προοπτική αποτελεί και η έγκριση πρόσφατα από την Ευρωπαΐκή Ένωση του συστήματος “φωτεινού σηματοδότη” για τον συντονισμό και την διακίνηση μεταξύ των μελών κρατών που επιβάλλουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων να δημοσιεύει έναν εβδομαδιαίο χάρτη ανά περιοχή με πράσινο, πορτοκάλι, κόκκινο ή γκρι χρώμα τα νέα κρούσματα κορονοϊού τις προηγούμενες 14 μέρες καθώς και το ποσοστό των θετικών tests.

 

Η Ευρωπαΐκή Επιτροπή δημιούργησε μια ευρωπαϊκή πύλη διαλειτουργικότητας μεταξύ των μελών κρατών, ενώ υπάρχει και διαβούλευση για την εφαρμογή κοινού έντυπου εντοπισμού επιβατών (PLF) προς διευκόλυνση της ιχνηλάτησης μέχρι το τέλος του έτους για την δυνατότητα εναρμόνισης της διάρκειας της καραντίνας και για τη χρήση περιεκτικών και συγκεκριμένων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο με την πλατφόρμα ECDC καθώς και μια άλλη πλατφόρμα ειδικών επιστημόνων και εμπειρογνώμων από κάθε κυβέρνηση για την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών και στη διακίνηση ασθενών προς περίθαλψη εντός Ε.Ε.

 

Τέλος συμφωνήθηκε στην Ε.Ε. οι έλεγχοι για τον ιό να έχουν γρήγορα αποτελέσματα όχι μόνο των rapid tests των αντισωμάτων, αλλά και τωνrapid tests των αντιγόνων μαζί με την εξέταση PCR για αμοιβαία αναγνώρισή τους σε όλη την Ευρώπη με σκοπό την επανεκκίνηση ουσιαστικά των ταξιδιών, περιμένοντας ευχάριστα νέα από την επικύρωση των εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων με όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες όφειλε από την αρχή να αναλάβει ο Π.Ο.Υ. καθ' όσον ένα παγκόσμιο πρωτόκολλο διαχείρισης της πανδημίας θα είχε καθολικά και όχι αποσπασματικά αποτελέσματα.

 

ΠΗΓΗ: ΕπιχειρείνDealτης Realnews, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.11.2020.

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ