Κι άλλο σπήλαιο-μήτρα, αρχαίο θρακικό ιερό, 3.000 χρόνων, που την άνοιξη ένας φαλλός από φως γονιμοποιεί την μήτρα της θεάς!

Κι άλλο σπήλαιο-μήτρα,
αρχαίο θρακικό ιερό,
3.000 χρόνων,
που την άνοιξη
ένας φαλλός από φως
γονιμοποιεί την μήτρα της θεάς! 

Του Γιώργου Λεκάκη


Το σπήλαιο Ουτροβα / Utroba, Βουλγαρία, είναι ένα θρακικό ιερό, λαξευμένο γύρω στον 10ο - 9ο  π.Χ. αιώνα. Απεικονίζει τον κόλπο θεάς!

Υπάρχουν και άλλες σπηλιές που διαμορφώνονται έτσι στην Βουλγαρία, αλλά καμμία δεν είναι τόσο θεαματική.

Tα έχω αναφέρει ως σπήλαια-μήτρες,
και εκτός από την Θράκη υπάρχουν και στην Κρήτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΘΡΑΚΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΜΗΤΡΕΣ, ΕΔΩ.


Στα 22 μέτρα βάθος ευρίσκεται ένας βωμός, που πιθανώς αντιπροσωπεύει τον τράχηλο ή την μήτρα της θεάς, γι’ αυτό έχει και το σχήμα αυτό. Το μεσημέρι, το φως μπαίνει στο σπήλαιο από ένα άνοιγμα στην οροφή, προβάλλοντας την εικόνα ενός φαλλού στο έδαφος!

Νερό ρέει συνεχώς στους τοίχους του σπηλαίου…

Ένα πλήρες τελετουργικό συγκρότημα sharapanas (λήνος / πατητήρι σε βράχο για κρασί) ευρίσκεται κοντά στο σπήλαιο. Το κρασί του χρησιμοποιείτο κατά την διάρκεια τελετών στο σπήλαιο Utroba.

Όταν ο ήλιος ευρίσκεται σε μια συγκεκριμένη γωνία, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, ο φαλλός «απλώνεται» και φτάνει στον βωμό (ή τον τράχηλο), γονιμοποιώντας συμβολικά την μήτρα της θεάς, πριν από την σπορά της άνοιξης.

Έτσι γνώριζαν πότε είναι ο σωστός καιρός να σπείρουν! Ένα σπηλαιο-ημερολόγιο!

Το σπήλαιο Utroba (Womb) ανακαλύφθηκε τον Απρίλιο του 2001. Το μέρος γύρω είναι ερημικό. Στην περιοχή κοντά υπάρχουν μερικά από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα θρακικών σπηλαίων-κογχών στην Ανατολική Ροδόπη (όπως λ.χ. στα χωριά Nenkovo ​​και Dazhdovnitsa). Το σπήλαιο Utroba ευρίσκεται σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων από το Kardzhali. Ο δρόμος από το Kardzhali προς το Haskovo οδηγεί σε αυτό. Μια ξύλινη σκάλα οδηγεί στην είσοδο του σπηλαίου. Είναι ανοικτό για επισκέψεις.

ΠΗΓΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.1.2016.

ΛΕΞΕΙΣ: Σπηλαιο μητρα, αρχαιο θρακικο ιερο, 3.000 χρονων, ανοιξη, φαλλος, φως, γονιμοποιηση, μητρα θεας, σπηλαιο Ουτροβα / Utroba, Βουλγαρια, θρακικα ιερα, λαξευμενο, 10ος πΧ αιωνας, 9ος πΧ αιωνας, κολπος θεας, σπηλια, Κρητη, 22, βωμος, τραχηλος, μεσημερι, τελετουργια, sharapanas, ληνος / πατητηρι, βραχος, κρασι, σπηλαιο Utroba, ηλιος, Φεβρουαριος, Μαρτιος, συμβολο, σπορα, 2001, Ροδοπη, Νενκοβο, Nenkovo, Καρτζαλι, Kardzhali, ημερολογιο, Χασκοβο, Haskovo
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ