Ταφή παιδιού χωρίς οστά βραχίονα και ποδιών, 8.000 χρόνων, αποκαλύφθηκε στην Ινδονησία!

Ταφή παιδιού
χωρίς οστά βραχίονα και ποδιών,
8.000 χρόνων,
αποκαλύφθηκε στην Ινδονησία! 

Του Γιώργου Λεκάκη


Λείψανα παιδιού, 8.000 χρόνων, ευρέθησαν στο σπήλαιο Makpan νησί Alor της Ινδονησίας, από μια ομάδα ερευνητών, με επί κεφαλής την αρχαιολόγο Sofia Samper Carro.

ΠΡΙΝ 8.000 ΧΡΟΝΙΑ...


Αν και τα δόντια του παιδιού υποδηλώνουν ότι ήταν μεταξύ 6-8 ετών, κατά τη, στιγμή του θανάτου του, ο σκελετός μοιάζει με παιδί 4-5 ετών!

Περαιτέρω έρευνα μπορεί να αποκαλύψει εάν η κατάσταση του παιδιού μπορεί να σχετίζεται με την διατροφή, το περιβάλλον ή την γενετική απομόνωση, επειδή ζούσε σε ένα νησί.

Η κ. Carro είπε ότι μελέτες για ενήλικες κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες, που ζούσαν στο νησί Alor / Alor, απεκάλυψαν ότι έτρωγαν κυρίως θαλασσινά, τα οποία μπορεί να είχαν επηρεάσει την ανάπτυξη.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ, ΕΔΩ.


Τα μάγουλα και το μέτωπο του παιδιού ήταν βαμμένα με ώχρα. Επίσης, μια πέτρα, χρώματος ώχρας, ετοποθετήθη κάτω από το κεφάλι του παιδιού, σαν προσκεφάλι, πρόσθεσε η κ. Carro - σ.σ.: Το ίδιο έθιμο συναντούμε και στην Κάσο των Δωδεκανήσων!


Ωστόσο, άλλο αίνιγμα είναι ότι τα οστά του βραχίονα και των ποδιών του παιδιού έλειπαν από την ταφή! Κι άλλες ταφές που στερούνται μεγάλων οστών, από αυτήν την χρονική περίοδο (12.000-7.000 χρόνια πριν), έχουν ανακαλυφθεί στα νησιά της Ιάβας, του Βόρνεο και του Φλόρες, αλλά είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε τέτοια ταφή παιδιού, εξήγησε η κ. Carro.

 

ΠΗΓΗ: «Burial practicesin the early mid-Holocene of the Wallacean Islands: A sub-adult burial from Gua Makpan, Alor Island, Indonesia», στο Quaternary International, Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας, 3.11.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.11.2020.


ΛΕΞΕΙΣ: Ταφη παιδιου, οστα, βραχιονας, ποδι, 8.000 χρονων, Ινδονησια, παιδι, 8.000 χρονια πριν, σπηλαιο Μακπαν, Makpan, νησί Αλορ, Alor, σκελετος, διατροφη, περιβαλλον, γενετικη απομονωση, κυνηγοι τροφοσυλλεκτες, θαλασσινα, μαγουλο, μετωπο, ωχρα, προσκεφαλι, αινιγμα, ταφος παιδιου, οστο, 12.000 χρονια πριν, 7.000 χρονια πριν, Ιαβα, Βορνεο, Φλορες, Holocene, Wallacean Islands, Gua Makpan, Alor Island, Indonesia, κασος, δωδεκανησα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ