Θαλασσοθεραπεία - Προτάσεις του καθηγητή Κ. Κουσκούκη

Θαλασσοθεραπεία

 

Προτάσεις Κ. Κουσκούκη, καθηγητή Δερματολογίας

Προέδρου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής

για κινητροδότηση και ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο

1.  Επαναξιολόγηση και εξειδίκευση των θεραπευτικών ενδείξεων των ιαματικών πηγών, καθ' όσο υπάρχουν υδροθειούχες πηγές που περιέχουν θειούχες ενώσεις κατεξοχήν θεραπευτικές για νοσήματα βλεννογόνων και δέρματος, όπως ψωρίαση και αλλεργίες και δεν αναφέρονται με αποτέλεσμα την απομείωση των ιαματικών πηγών στο διεθνές γίγνεσθαι, καθ' όσο τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν μόνο θεραπείες με τις ανάλογες ενδείξεις περιορίζοντας έτσι τη δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης.

2.  H θαλασσοθεραπεία αποτελεί συμπληρωματική θεραπεία της Ιαματικής Ιατρικής σύμφωνα με την απόφαση ολομέλειας του Κ.Ε.Σ..Υ. Υπάρχει απεριόριστη επενδυτική δραστηριότητα αξιοποιώντας την τεράστια Ελληνική ακτογραμμή (15.000 χλμ.) στα παραθαλάσσια ξενοδοχειακά καταστήματα κατηγορίας 4 και 5 αστέρων, δημιουργώντας κέντρα θαλασσοθεραπείας σύμφωνα με τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές της YA1506/18. Tα κέντρα αυτά της θαλασσοθεραπείας ιδρύονται είτε αυτοτελώς, είτε σε συνδυασμό με νέα λειτουργούντα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα με μεταφορά του θαλάσσιου ύδατος σε θερμαινόμενες πισίνες. Η προστιθέμενη αξία στον Ιαματικό Τουρισμό (ευεξία) είναι άμεση καθόσον δύναται να λειτουργούν σε ήδη υπάρχουσες παραθαλάσσιες υποδομές ενώ στις ιαματικές πηγές απαιτούνται ανάλογες υποδομές που δεν υπάρχουν εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (π.χ Thermae Sylla στην Αιδηψό που συνδυάζει μάλιστα όλες τις συμπληρωματικές θεραπείες).

 

Η θαλασσοθεραπεία είναι η θεραπευτική και καλλυντική δράση του θαλασσινού νερού, γνωστή από αιώνες, καθώς περιέχει ιχνοστοιχεία με αντιβιοτικές και βακτηριοστατικές ιδιότητες. Η σημασία της θάλασσας για τη φύση και τη διατήρηση της ζωής πάνω στον πλανήτη μας είναι αναμφισβήτητη, επειδή οι εξελικτικές μας ρίζες βρίσκονται στη θάλασσα, από όπου δρομολογήθηκε το φαινόμενο της ζωής.

Ο όρος θαλασσοθεραπεία υποδηλώνει αποκλειστικά και μόνο τη χρήση θαλασσινού νερού, το οποίο δεν έχει υποστεί επεξεργασία και μπορεί να θερμανθεί ώστε να ευνοείται η απορρόφησή του από τους ανοικτούς πόρους του δέρματος.

Στη θαλασσοθεραπεία ο μηχανισμός στηρίζεται στο γεγονός ότι το θαλασσινό νερό που έχει αντληθεί από τη θάλασσα πρόσφατα, θερμαίνεται σε θερμοκρασία 35-37 οC και έτσι ενεργοποιούνται αρνητικά ιόντα, τα οποία διεισδύουν στο σώμα μέσω του δέρματος μεταφέροντας σε κάθε όργανο τα ζωτικά στοιχεία της θάλασσας. Επιπλέον το γεγονός ότι η πυκνότητα του θαλασσινού νερού είναι παρόμοια με αυτή των ανθρώπινων κυττάρων, δίνει τη δυνατότητα για γρήγορο, άμεσο και βαθύ αποτέλεσμα.

Το θαλασσινό νερό περιέχει πάνω από 15g ανόργανων αλάτων σε κάθε λίτρο, ενώ το εσωτερικό μας περιβάλλον περιέχει μόλις 9g/l, οπότε όταν το σώμα μας περιβάλλεται από θαλασσινό νερό, ξεκινά το φαινόμενο της ώσμωσης, κατά το οποίο το σώμα κυριολεκτικά αντλεί τα ανόργανα άλατα πραγματοποιώντας μια τάση εξισορρόπησης των συγκεντρώσεων. Αυτή η διαδικασία μάλιστα επιταχύνεται στις συνθήκες θερμοκρασίας που υπάρχουν κατά τη θαλασσοθεραπεία, αφού υπάρχει διαστολή των αγγείων του δέρματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Οι 755 ως τώρα γνωστές

ιαματικές πηγές της Ελλάδος".

Σύμφωνα με το μηχανισμό της θαλασσοθεραπείας η επιδερμίδα μας φορτίζεται αρνητικά ,αλλά το βαθύτερο στρώμα της θετικά με αποτέλεσμα το ηλεκτρολυτικό ρεύμα κατευθύνεται από την αρνητική προς τη θετική κατεύθυνση. Αρχικά τα αρνητικά ιόντα κινούνται μέσω της επιδερμίδας στο χόριο, όπου προσλαμβάνονται από τα τριχοειδή, και στη συνέχεια οδηγούνται στο αίμα και μέσω του αίματος στα άλλα όργανα.

Η θαλασσοθεραπεία προκαλεί απώλεια βάρους, ενεργοποιώντας τον μηχανισμό της λιποδιάλυσης, την τόνωση των μυών και του δέρματος ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και της φλεβίτιδας και στην επαναδόμηση της επιδερμίδας με την αποκατάσταση και απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Επιπλέον, ενεργοποιεί την κυκλοφορία των λεμφικών υγρών, ενισχύει την απορρόφηση των διαφόρων ουσιών μέσω του δέρματος, αποτοξινώνει και παρέχει απαραίτητα μέταλλα στον οργανισμό, απομακρύνοντας τα οιδήματα και τις τοξίνες.

Περαιτέρω η θαλασσοθεραπεία αυξάνει την αναπνευστική ικανότητα, τη διούρηση κατά 10%, το βασικό μεταβολισμό κατά 11-15%, την απορρόφηση φωσφόρου και ασβεστίου στον οργανισμό και βελτιώνει την ευεργετική ανταλλαγή της ύλης, κυρίως των λευκωμάτων την αποβολή ουρικού οξέος και την αρτηριακή πίεση στα υποτασικά άτομα, ενώ δεν επηρεάζει την αρτηριακή πίεση των ατόμων με φυσιολογική πίεση. Επίσης προκαλεί τόνωση του δέρματος και αύξηση του μυϊκού τόνου και της αντίστασης των τριχοειδών αγγείων. Επιπλέον, επιδρά ευνοϊκά στους ενδοκρινείς αδένες, κυρίως στο θυρεοειδή, στους παραθυρεοειδείς και στους γεννητικούς καθώς και στην ανάπτυξη, με αύξηση του βάρους και του αναστήματος.

Η θετική επίσης βιολογική δράση του κλίματος και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ασκεί τονωτική επίδραση σε όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας, του όζοντος, του ιωδίου, του ιονισμού της ατμόσφαιρας και των θαλάσσιων λουτρών. Επίσης, το θαλάσσιο κλίμα ασκεί και καταπραϋντική επίδραση που οφείλεται στη σχετική σταθερότητα της θερμοκρασίας, της υγρασίας και της ατμοσφαιρικής πίεσης.

Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση του μηχανισμού θαλασσοθεραπείας, έτσι ώστε να γίνει πλήρης διείσδυση των ενεργών στοιχείων του θαλασσινού νερού στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι τουλάχιστον 20 λεπτά, χρόνος ο οποίος άλλωστε και συστήνεται ως η ελάχιστη παραμονή των ατόμων μέσα στις πισίνες με θαλασσινό νερό στα κέντρα θαλασσοθεραπείας.

Το θαλασσινό νερό εκτός από τα μεταλλικά άλατα περιέχει και ένα πολύ μεγάλο αριθμό ιχνοστοιχείων καθώς και βιογενούς προέλευσης μεταβολίτες που απελευθερώνονται από τους θαλάσσιους οργανισμούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους ή μετά το θάνατό τους. Οι αντισηπτικές, αντιικές και αντιβιοτικές δράσεις του θαλασσινού νερού είναι αποδεδειγμένες επιστημονικά και έχουν αποδοθεί σε συγκεκριμένα συστατικά του. Οι δράσεις αυτές μάλιστα παρουσιάζουν εποχιακή διακύμανση εμφανίζοντας το μέγιστό τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στη σύγχρονη θαλασσοθεραπεία χρησιμοποιούνται εκτός από το θαλασσινό νερό και σκευάσματα που περιέχουν φύκια ή εκχυλίσματα φυκιών. Ορισμένα είδη φυκιών περιέχουν ανόργανα άλατα και ιχνοστοιχεία σε συγκεντρώσεις ακόμη και 50.000 φορές μεγαλύτερες των αντίστοιχων στο θαλασσινό νερό. Η διαδερμική δράση του νερού και των φυκιών εμφανίζεται λόγω της εισχώρησης των ιόντων, τα οποία ενυδατώνουν τα επιδερμικά κύτταρα με ταυτόχρονη διάλυση των επιφανειακών λιποκυττάρων. Οι αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές δράσεις των θαλάσσιων οργανισμών είναι γνωστές και μάλιστα συχνά χρησιμοποιούνται και σε καλλυντικά σκευάσματα ως τα δραστικά συστατικά τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι θαλασσοθεραπευτικές αγωγές θα πρέπει να γίνονται υπό ελεγχόμενες συνθήκες, σε κατάλληλα κέντρα και με ιατρική παρακολούθηση.

Η θαλασσοθεραπεία επίσης δρα στον οργανισμό μέσω του συνδυασμού δύο αντίθετων μεταξύ τους ιδιοτήτων, αφενός των διεγερτικών και αφετέρου των προστατευτικών του κλίματος. Στους διεγερτικούς παράγοντες, οι οποίοι παρέχονται σε δόσεις κατά την διάρκεια της θεραπείας, συγκαταλέγονται η ακτινοβολία του ήλιου, η κολύμβηση, τα αερολύματα, ο κυματισμός της θάλασσας και οι ισχυροί άνεμοι. Στους προστατευτικούς παράγοντες περιλαμβάνονται η καθαρότητα του αέρα, η έλλειψη αλλεργιογόνων παραγόντων, η απουσία ακραίων φαινομένων όπως καύσωνες, το κρύο και οι εξισορροπημένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Η επίδραση δε αυτών των καιρικών συνθηκών στις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού ονομάζεται βιοτροπία. Η γενική βιότροπος δράση της θαλασσοθεραπείας είναι θετική σε σωστή κλίμακα, καθώς οι ίδιοι κλιματικοί παράγοντες μπορούν να δράσουν άλλοτε ευεργετικά για την υγεία και άλλοτε αρνητικά όντας βλαπτικοί όταν παρέχονται σε μεγάλες δόσεις.

 Πρόσφατα, με τη βοήθεια της βιοτεχνολογίας, ανακαλύφθηκε ότι πολλά ζώα και φυτά της θάλασσας προσφέρουν χρήσιμα συστατικά στη φαρμακολογία, διαιτολογία και κοσμετολογία. Ακόμη και η λάσπη από το βυθό της θάλασσας επιδρά θεραπευτικά στο ανθρώπινο σώμα και δίνει, ειδικά στο δέρμα, σημαντική προστασία από διάφορες ασθένειες. Επίσης, το ιώδιο, το πλαγκτόν, τα φύκια, το χαβιάρι με τα πολύτιμα συστατικά του, το θαλάσσιο κολλαγόνο, προσφέρουν έντονη ενυδάτωση στο δέρμα ώστε να ακτινοβολεί φρεσκάδα και υγεία. Στο χώρο της ομορφιάς και της αισθητικής, η θαλασσοθεραπεία, η φυκοθεραπεία και η θαλάσσια βιοκοσμετολογία βρίσκουν καθημερινή εφαρμογή τόσο στο πρόσωπο, όσο στο σώμα και τα μαλλιά.

 

Μορφές θαλασσοθεραπείας αποτελούν οι παρακάτω θεραπείες :

- Αμμοθεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί τις ιαματικές ιδιότητες της άμμου.

- Εισπνοοθεραπεία με θαλάσσιο ατμό η οποία ενισχύει την αντίσταση του αμυντικού συστήματος στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

- Υδροκινησοθεραπεία σε πισίνα με θαλασσινό νερό όπου ο επισκέπτης εισέρχεται σε πισίνα μεγάλων διαστάσεων η οποία περιέχει ειδικές εξόδους υδρομαλάξεων και περιοχές υδρογυμναστικής. Επιβλέπεται συνεχώς από φυσιοθεραπευτές που υποδεικνύουν τη σωστή αγωγή. Ακολουθούν στεγνές μαλάξεις, αποτοξινωτική σάουνα, ατμόλουτρο αλλά και διάφορες γυμναστικές και αθλητικές δραστηριότητες σε ανοικτό και κλειστό χώρο.

- Υδρομασάζ με φυσαλίδες θαλασσινού νερού όπου η βασική αρχή της θαλασσοθεραπείας είναι ο πλούτος σε ιοντικά στοιχεία που υπάρχουν στο θαλάσσιο περιβάλλον και στο νερό. Η θεραπεία γίνεται σε ειδική μπανιέρα με ζεστό θαλασσινό νερό, λάσπη και φύκια. Ο επισκέπτης ξαπλώνει σε μια ειδική μπανιέρα με θαλασσινό νερό θερμοκρασίας 31-37οC, ενώ οι μαλάξεις και η πίεση του νερού προγραμματίζονται σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.

- Υποθαλάσσιος καταιωνισμός κατά τον οποίο με τη βοήθεια ενός ειδικού εκτοξευτή νερού και ανάλογα με την ανατομία του σώματος, ο υδροθεραπευτής κάνει μαλάξεις επιμένοντας στις προβληματικές περιοχές που έχει προηγουμένως υποδείξει ο ιατρός.

- Καταιωνισμός με σταγόνες ψιλής βροχής κατά τον οποίο ο ψεκασμός του σώματος με ζεστές, ψιλές σταγόνες θαλασσινού νερού χαλαρώνει σημαντικά τους μύες και συνδυάζεται με ταυτόχρονες αναζωογονητικές μαλάξεις από εξειδικευμένο προσωπικό.

- Καταιωνισμός με εκτόξευση θαλασσινού νερού κατά τον οποίο η ένταση του θαλασσινού νερού ρυθμίζεται έτσι ώστε να επιφέρει ευεργετικά ή καταπραϋντικά αποτελέσματα στο σώμα.

- Θεραπεία ανάπαυσης η οποία εφαρμόζεται σε ψυχικές παθήσεις καθώς επίσης και μετά από μια μεγάλη καταπόνηση του οργανισμού, όπως π.χ. εγχείρηση, πρέπει όμως να αποφεύγονται οι βίαιες κλιματολογικές αλλαγές.

- Συσκευές pediluves-kneipp οι οποίες βελτιώνουν τη φλεβική κυκλοφορία στα πόδια.

 ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.11.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Θαλασσοθεραπεια, Κουσκουκης, Αμμοθεραπεια, αμμος, εισπνοοθεραπεια, θαλασσιος ατμος, αμυντικο συστημα, ατμοσφαιρικη ρυπανση, υδροκινησοθεραπεια, πισινα με θαλασσινο νερο, υδρομαλαξεις, υδρογυμναστικη, φυσιοθεραπεια, μαλαξεις, αποτοξινωση, αποτοξινωτικη σαουνα, ατμολουτρο, γυμναστικη, αθλητισμος, υδρομασαζ, υδρομασσαζ, φυσαλιδα θαλασσινου νερου, ιοντικα στοιχεια, θαλασσα, λασπη, φυκια, φυκι, μπανιερα, μαλαξη, Υποθαλασσιος καταιωνισμος, ανατομια, υδροθεραπευτης, καταιωνισμος, σταγονα ψιλης βροχης, ψιλη βροχη, ψεκασμος, χαλαρωση, μυς, αναπαυση, μασαζ, μασσαζ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ