Πλουτάρχου «περίεργα γεγονότα που συμβαίνουν στις Θεσπιές» και οι «Βίοι παράλληλοι», σε έκδοση του 1572!

Πλουτάρχου «περίεργα γεγονότα
που συμβαίνουν στις Θεσπιές»
και οι «Βίοι παράλληλοι»,
σε έκδοση του 1572! 

Απόφθεγμα της εκδόσεως:

«Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει,

αλλά μια φωτιά που πρέπει να ανάψει»

Πλούταρχος

 

Με τίτλο «PLUTARCH, Moralia Parallel Lives On Fate Stoicism Philosophy», εκυκλοφόρησε το 1572 το πιο γνωστό έργο του Βοιωτού αρχιερέα των Δελφών, Πλουτάρχου του Χαιρωνέως.

 Ο Πλούταρχος ήταν ένας από τους πιο εμβληματικούς συγγραφείς-φιλόσοφους του 1ου μ.Χ. αιώνα, πιο γνωστός για το έργο του «Βίοι παράλληλοι» - γνωστό και ως «Βίοι Πλουτάρχου».

Έως τότε, η κύρια έκδοση των Βίων, που πρωτοεκδόθηκαν τον 10ο και τον 11ο αιώνα, ήταν η α΄ έντυπη έκδοση στην Ρώμη το 1470 ! - προφανώς από τα βιβλία της Άννης Νοταρά, που προσκόμισε από την Κωνσταντινούπολη στην Ρώμη...

Η έκδοση του 1572 ήταν μια από τις πιο σημαντικές και ολοκληρωμένες συλλογές βιογραφιών διάσημων ελληνικών και ρωμαϊκών προσωπικοτήτων-μορφών. Το άλλο έργο που επέζησε του Πλούταρχου ήταν τα «Ηθικά / Moralia» (α΄ έκδ. το 1531) - μια συλλογή από 78 διάφορα δοκίμια και μεταγραμμένες ομιλίες, κάθε μία από τις οποίες μας κάνει να κατανοήσουμε την ρωμαϊκή και την ελληνική ζωή τον 1ο μ.Χ αιώνα.

Η έκδοση του 1572 ήταν σε τρεις τόμους. Είναι μια από τις σπανιότερες και τις πιο επιθυμητές παγκοσμίως εκδόσεις του Πλούταρχου. Έκδοση του Henri Estienne. Περιλαμβάνει τμήματα από τα «Ηθικά», σχολιασμούς και παραρτήματα των «Βίων / Lives», καθώς και συντομότερα και λιγότερο γνωστά έργα όπως το «Περί Έρωτος - Amatorius» - μια βιογραφική περιγραφή του γιου του Πλούταρχου, Αυτοβούλου / Autobulus, και περιγραφές περίεργων γεγονότων που συμβαίνουν στην πόλη των Θεσπιών της Βοιωτίας - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γ. Λεκάκης "Οι 88 αρχαίες πόλεις της Βοιωτίας".

Άλλα έργα (που περιλαμβάνονται στα «Ηθικά»), στην ίδια έκδοση:

- «Συμπόσιο».

- «Περί τύχης».

- «Πλατωνικές ερωτήσεις».

- «Κατά στωικών».

Της εκδόσεως του 1572 ακολούθησε η αγγλική του Thomas North (1579), η οποία ήταν ένα σημαντικό υλικό-πηγή για τον Σαίξπηρ

Ας σημειωθεί ότι οι μελετητές συμφωνούν ότι μόνον δύο έργα αποδίδονται στον Πλούταρχο - «Ηθικά» και «Βίοι». Όλα τα άλλα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπάρχουν στην εν λόγω έκδοση, αποδίδονται κακώς στον Πλούταρχο και θεωρούνται ότι γράφτηκαν από κάποιον συγγραφέα που τον μιμείται, γνωστό στην ιστορία ως τον Ψευδο-Πλούταρχο / Psuedo-Plutarch – αλλά αυτός παραμένει άγνωστος και ανώνυμος συγγραφέας, γράψας από τον 1ο έως τον 4ο μ.Χ. αιώνα!

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.11.2020.

Πλουταρχος, περιεργα γεγονοτα, Θεσπιες Βοιωτιας, Βιοι παραλληλοι, εκδοση, μυαλο, 1572, Ηθικα, Συμποσιο, Περι τυχης, τυχη, Πλατωνικες ερωτησεις, πλατων, πλατωνας, Κατα στωικων, στωικοι, Thomas North, Νορθ, 1579, Σαιξπηρ, ΨευδοΠλουταρχος, PsuedoPlutarch, ανωνυμος συγγραφεας, 1ος μΧ αιωνας, 4ος μΧ αιωνας, βιογραφια, Moralia, 1531, δοκιμιο, ομιλια, ρωμαικη ζωη, ελληνικη ζωη, Henri Estienne, σχολια, Περι Ερωτος, Amatorius, Αυτοβουλος, Autobulus, Θεσπιαι, Βοιωτια, PLUTARCH, Moralia Parallel Lives On Fate Stoicism Philosophy, Βοιωτοι, αρχιερεας, Δελφοι, Πλουταρχος ο Χαιρωνευς, Βιοι Πλουταρχου, 10ος μΧ, 11ος μΧ αιωνας, Ρώμη 1470 Αννα Νοταρα, Κωνσταντινουπολη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ