Το απαγορευμένο βιβλίο «Οι περιπέτειες του Τηλεμάχου» (του γιου του Οδυσσέα), σε έκδοση του 1798!!!

Το απαγορευμένο βιβλίο
«Οι περιπέτειες του Τηλεμάχου»,
(του γιού του Οδυσσέα)
σε έκδοση του 1798!!! 

Του Γιώργου Λεκάκη


Το έργο «Οι περιπέτειες του Τηλεμάχου» / "The Adventures of Telemachus" είναι ένα διάσημο γαλλικό μυθιστόρημα του Φενελόν / François de Salignac de la Mothe-Fénelon (1651 –1715), που έγραψε το 1699. Ήταν το μυθιστόρημα που τον έκανε γνωστό.

Μια ιστορία που φιλοδοξούσε να αποτελέσει… συμπλήρωμα στην «Οδύσσεια» του Ομήρου, για τα κατοπινά ταξείδια του γιου του, Τηλεμάχου.

Το έργο ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενο κατά την κυκλοφορία του, καθώς η πλειοψηφία των Γάλλων αναγνωστών πήρε την ιστορία του Fenelon ως κριτική και σατυρική απεικόνιση του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ / Louis XIV…

Τα νοήματα του βιβλίου ήταν αμείλικτα κατά της μοναρχίας.

Ο… Τηλέμαχος διδάσκεται από τον… Μέντορα ότι:

- «η εξουσία των βασιλέων νομιμοποιείται μόνον όταν αποβλέπει στην ευτυχία των υπηκόων»,

- «όλοι οι άνθρωποι είναι αδέλφια», άρα «κάθε πόλεμος είναι εμφύλιος»,

- «ο πόλεμος είναι το όνειδος του ανθρωπίνου γένους»,

- «όποιος επιζητεί την δόξα και περιφρονεί τα αισθήματα της ανθρωπότητος είναι ένα τέρας υπεροψίας που θ’ αποκτήσει κίβδηλη δόξα»


Φυσικά όλοι κατάλαβαν ότι… «φωτογραφίζει» τον Λουδοβίκο ΙΔ΄.

Ο εκδότης συνελήφθη. Τα αντίτυπα κατασχέθηκαν. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ περι ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ, ΕΔΩ. Αλλά το βιβλίο επανεκδόθηκε στην Ολλανδία και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ο Φενελόν, όμως, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι δεν εννοούσε τον βασιλιά της Γαλλίας…

 

Αυτή η υπέροχη γαλλική έκδοση του έργου που σας παρουσιάζω σήμερα είναι του 1798, δημοσιεύθηκε σε δύο τόμους και περιελάμβανε 25 χαλκογραφίες!

 

Ο Φενελόν ήταν γνώστης της ελληνικής και λατινικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Ήταν Γάλλος ιερωμένος, θεολόγος και συγγραφέας.

 

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.12.2020.


απαγορευμενο βιβλιο, Οι περιπετειες του Τηλεμαχου, εκδοση, 1798, Τηλεμαχος, γαλλικο μυθιστορημα, Φενελον, Fénelon, 1651, 1715, 1699, Οδυσσεια Ομηρου, Γαλλια, σατυρα, βασιλιας Λουδοβικος ΙΔ, Louis XIV, μοναρχια, Μεντορας, Μεντωρ, εξουσια, βασιλεια, ευτυχια, υπηκοος, ανθρωποι, εμφυλιος, πολεμος, ονειδος, ανθρωπινο γενος, δοξα, ανθρωποτητα, τερας υπεροψιας, υπεροψια, κιβδηλη δοξα, Λουδοβικος 14ος, εκδοτης, συλληψη, κατασχεση, Ολλανδια, 1798, χαλκογραφια, ελληνικη γλωσσα, λατινικη γλωσσα, λογοτεχνια, Γαλλος ιερωμενος, θεολογος, συγγραφεας

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ