Κυπριακός στάμνος 2.750 χρόνων επαναπατρίσθηκε στην Κύπρο, από το Λονδίνο! Τον παρέδωσε ο κ. Κ. Παρασκευαΐδης, ιδιοκτήτης του οίκου πώλησης αρχαιοτήτων ArtAncient!!! Η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου υπέστη σύληση, κλοπή, παράνομη εξαγωγή και διακίνηση σε τεράστια κλίμακα, ιδία με την τουρκική εισβολή του 1974

Κυπριακός στάμνος 2.750 χρόνων
επαναπατρίσθηκε στην Κύπρο,
από το Λονδίνο!

Τον παρέδωσε ο κ. Κ. Παρασκευαΐδης,
ιδιοκτήτης του οίκου πώλησης αρχαιοτήτων
ArtAncient !!!

Η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου
υπέστη σύληση, κλοπή, παράνομη εξαγωγή
και διακίνηση σε τεράστια κλίμακα,
ιδία με την τουρκική εισβολή του 1974 

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει, ότι πραγματοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου 2020 στην Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο η παράδοση μιας κυπριακής αρχαιότητας, η οποία είχε παράνομα εξαχθεί από την Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Η αρχαιότητα, την οποία παρέδωσε στις αστυνομικές αρχές του Λονδίνου ο κ. Κώστας Παρασκευαΐδης, ιδιοκτήτης του οίκου πώλησης αρχαιοτήτων ArtAncient με έδρα το Λονδίνο, παραδόθηκε στον Ύπατο Αρμοστή κ. Ανδρέα Κακουρή από τον Αστυνομικό Ανακριτή κ. Ray Swan της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου. Πρόκειται για έναν πήλινο μικρογραφικό στάμνο (ύψους περ. 6 εκ.) της δίχρωμης κεραμικής που χρονολογείται στην Κυπρο-Αρχαϊκή Ι περίοδο (750 – 600 π.Χ.).


 Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Γραφείο Καταπολέμησης Παράνομης Κατοχής και Διακίνησης Αρχαιοτήτων του Αρχηγείου Αστυνομίας Κύπρου και το Υπουργείο Εξωτερικών επιθυμούν να ευχαριστήσουν τόσο τον κο. Παρασκευαΐδη, ο οποίος οικειοθελώς παρέδωσε την αρχαιότητα, αλλά και την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία συνεργάστηκε άψογα με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο προσεχές μέλλον, θα πραγματοποιηθεί και ο φυσικός επαναπατρισμός του αντικειμένου.

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΙ ΑΡΧΑΙΩΝ, ΕΔΩ.

Κάθε επιστροφή κλεμμένου και παράνομα εξαχθέντος πολιτιστικού αντικειμένου έχει τεράστια σημασία, τόσο σε πρακτικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο, αφού ουσιαστικά επιστρέφεται ένα μέρος της ιστορίας και της ταυτότητας του τόπου. Για την Κύπρο, η πολιτιστική κληρονομιά της οποίας υπέστη σύληση, κλοπή, παράνομη εξαγωγή και διακίνηση σε τεράστια κλίμακα, ιδιαίτερα ως αποτέλεσμα της Τουρκικής εισβολής του 1974, ο εντοπισμός και επαναπατρισμός κλεμμένων πολιτιστικών αντικειμένων είναι υψίστης σημασίας. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και την Εθνική Επιτροπή για την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συνεχίζουν τις προσπάθειες για εντοπισμό κλεμμένων κυπριακών αρχαιοτήτων ανά το παγκόσμιο.

ΠΗΓΗ: Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Κύπρου, 22 Αυγούστου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.8.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Κυπριακος σταμνος, 2.750 χρονων, επαναπατρισμος, Κυπρος, Λονδινο, Κωστας Παρασκευαιδης, οικος πωλησης αρχαιοτητων, ArtAncient, πολιτιστικη κληρονομια Κυπρου, συληση αρχαιοτητων, κλοπη αρχαιοτητων, παρανομη εξαγωγη αρχαιοτητων, διακινηση αρχαιοτητων, τουρκικη εισβολη στην Κυπρο 1974, 2020, κυπριακες αρχαιοτητες, τουρκικη εισβολη 1974, πωληση αρχαιων, πηλινος μικρογραφικος σταμνος, σταμνα, σταμνι, διχρωμη κεραμικη, ΚυπροΑρχαικη περιοδος, 750 πΧ, 600 πΧ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ