Νεκροί θαμμένοι με «αρχαίο ελληνικό τρόπο» στην… βόρεια Σερβία, τον… Μεσαίωνα!!!

Νεκροί θαμμένοι
με «αρχαίο ελληνικό τρόπο»
στην… βόρεια Σερβία,
τον… Μεσαίωνα!!! 

Του Γιώργου Λεκάκη

 

Μια ενδιαφέρουσα ταφική πρακτική, όχι αρχαία, αλλά από τα μεσαιωνικά χρόνια ευρέθη στην βόρεια Σερβία, στην Ομολίτσα (θυμηθείτε το Ομόλιον της Θεσαλίας):

Τα κρανία των νεκρών είχαν ασημένια νομίσματα («χαρώνειο νόμισμα») τοποθετημένα μέσα στο στόμα τους για την πληρωμή του ταξειδιού τους στον Κάτω Κόσμο, κατά την αρχαία ελληνική παράδοση.

Το περίεργο δεν είναι το εύρημα. Αλλά το ότι η ταφή αυτή έγινε τον 12ο - 13ο μ.Χ. αιώνα! Ευρέθησαν κατά τις ανασκαφές των ερειπίων μιας… μεσαιωνικής εκκλησίας στο χωριό Omoljica, κοντά στο Pančevo, στην περιοχή Banat - όπου ευρέθησαν αρχαία ειδώλια του ΥΠΕΡΒΟΡΕΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ - της βόρειας Σερβίας, όπου αρχαιολόγοι εξέτασαν 142 τάφους.

Οι άνθρωποι σε αυτούς τους τάφους θάφτηκαν μαζί με πλούσια ταφικά αγαθά (κτερίσματα): Τα πιο συνηθισμένα είναι ασημένια νομίσματα, που σε αρκετούς τάφους, τοποθετήθηκαν στο στόμα και τα πρόσωπα των νεκρών. Είναι μια πολύ γνωστή αρχαία ελληνική πρακτική / έθιμο. Από την εποχή της αρχαιότητας, η τελετή αυτή πέρασε σε πολλούς πολιτισμούς στην ιστορία, ως τρόπος πληρωμής για τα ναύλα (*) για την μετάβαση στην μεταθανάτιο ζωή, όπως διδάσκει η αρχαία ελληνική παράδοση. Αλλά εδώ φαίνεται πως το έθιμο είχε διατηρηθεί έως τον Μεσαίωνα στα Βαλκάνια!!!

Τα νομίσματα προέρχονται κυρίως από την εποχή των Ούγγρων βασιλέων Géza II (1141–1161) και Béla IV (1234–1270), επειδή η περιοχή Banat ανήκε τότε στο Ουγγρικό Βασίλειο - το στέμμα του οποίου είχε ελληνική γραφή - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΕΔΩ.

Θα είχε ενδιαφέρον μια εξέταση DNA των οστών των νεκρών.

(*) Το γεγονός ότι τα λέμε "ναύλα", διατηρεί ακόμη την μνήμη ότι το πέρασμα / η μετάβαση προς τον Κάτω Κόσμο γινόταν με πλοίο (ναυς), όπως προστάζει η ελληνική παράδοση, με τους Τρεις Ποταμούς του Άδη.

ΠΗΓΗ: ArcheoSerbia, 3.12.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.12.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Νεκρος, ελληνικος τροπος, Σερβια, Μεσαιωνας, ταφικη πρακτικη, μεσαιωνικα χρονια, Ομολιτσα, Ομολιον, Ομολιο Λαρισας, Λαρισα, Θεσαλια, κρανιο, ασημενιο νομισμα, χαρωνειο νομισμα, χαρος, χαρων, στομα, ταξειδι, Κατω Κοσμο, αρχαια ελληνικη παραδοση, 12ος μΧ αιωνας, 13ος μΧ αιωνας, ανασκαφη, μεσαιωνικη εκκλησια, Omoljica, Pančevo, Παντσεβο, Banat, Μπανατ, ταφος, ταφη, κτερισματα, προσωπο, εθιμο, ναυλα, μεταβαση, μεταθανατιος ζωη, Βαλκανια, Ουγγρος βασιλιας, Γκεζα, Géza II, 1141, 1161, Μπελα, Béla IV, 1234, 1270, Ουγγρικο Βασιλειο, Ουγγαρια, ναυλο, ναυς, πλοιο, Τρεις Ποταμοι, Αδης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ