Περισσότεροι από 60 οργανικοί σκοποί της ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - Ζητείται ενίσχυση από την Περιφέρεια για να ηχογραφηθούν

Περισσότεροι από 60
οργανικοί σκοποί
της ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 

Κατά την έρευνα που έγινε, καταγράφηκαν αριθμητικά πάνω από 60 οργανικοί σκοποί από τις πρώτες ηχογραφήσεις που υπάρχουν στη Ελληνική δισκογραφία από τον φημισμένο βιολιστή Γεώργιο Μακρυγιάννη (Νισύριος) 1918, από το τρίο Πίκουλα, από την ορχήστρα Φελουζή και από τον όμιλο Χατζηδάκη έως και τις σημερινές δισκογραφικές παραγωγές.

Νέα παιδιά, παίζουν παραδοσιακά όργανα και μουσική στην Κάσο...

Παρακάτω παραθέτουμε τους οργανικούς σκοπούς σε τίτλους με τις βασικές φόρμες χωρίς τις παραλλαγές τους και όπως ανήκουν κατά τόπους:

Νησί

Σκοποί

Αγαθονήσι

Λέρικος, Σούστα, Χανιώτης

 

Κάλυμνος

Ίσσος, Σούστα, Μηχανικός, Τσαμπουνιστοί σκοποί, Θυμαριώτικος, Ντόενα,Μαρς

Κάρπαθος

 Πάνω, Ζερβός, Σούστα, Συρματικός, Αρκιστής, Ελυμπίτικος

 

Κάσος

Συρτός, Ζερβός, Μπάλος, Σούστα

 

Κως

 

Αντιμαχείτικος σιγανός, Τραβηχτός, Μπάλος, Σία, Σούστα, Ίσσος, Κουκουνάρα, Πεντοζάλια - ΔΕΙΤΕ το ρεπορτάζ του Γ. Λεκάκη για τον πεντοζάλι και την σχέση του με την Επανάσταση του Δασκαλογιάννη στην ΚΡΗΤΗ, ΕΔΩ.

Λέρος

Λέρικος, Σούστα, Καριώτικα, Ίσσος, Σίρμπα

 

Νίσυρος

Ποταμός, Εμπρός, Μαρσάκι, Σούστα, Ζεϊμπέκικος

 

Πάτμος

Λυροτσάμπουνο, Σίρμπα,Μπαλαριστός, Καριώτικο, Σούστα

 

Ρόδος

Ροδίτικος, Σούστες (5),Τούρκικος, Κρεμαστινός, Γκάϊντα

 

Σύμη

 

Άσσος, Σούστα, Μπουρνόβαλης,Καρσιλαμάς

Τήλος

 

Σούστα, Ατζιτζιέ, Ίσσος

Χάλκη

 

Σούστα, Κρητικός


Στην πρότασή μας παραθέτουμε λίστα από τους βασικούς σκοπούς που έχουν καταγραφεί στα Δωδεκάνησα και με αντιστοιχία στη καταγωγή τους. Επειδή το εν λόγω υλικό που συγκεντρώνεται είναι αρκετό και έχει τη δυσκολία να εκδοθεί σε μια έκδοση, προτείνουμε αρχικά να περιληφθούν τα εξής:

Νησί

Σκοποί

Αγαθονήσι

Λέρικος, Σούστα, Χανιώτης

Κάλυμνος

 Ίσσος, Μηχανικός, Σούστα

Κάρπαθος

Πάνω, Ζερβός, Σούστα

Κάσος

Ζερβός, Σούστα

Κως

 Μπάλος, Κουκουνάρα, Σούστα

Λέρος

Λέρικος, Σούστα

Νίσυρος

Ποταμός, Μαρς, Ζεϊμπέκικος

Πάτμος

 Μπαλαριστός, Σίρμπα, Λυροτσάμπουνο

Ρόδος

 Ροδίτικος, Σούστα, Κρεμαστινός

Σύμη

 Άσσος, Σούστα, Μπουρνόβαλης

Τήλος

Σούστα, Ατζιτζιέ, Ίσσος

Χάλκη

Σούστα

Τα μουσικά όργανα που χρειάζονται για την σωστή απόδοση και γνησιότητα της παράδοσης είναι βιολί, λύρα, σαντούρι, λαούτο και τσαμπούνα. Οι μουσικοί πρέπει να εναλλάσσονται στο κάθε νησί για την ποικιλία και τα διαφορετικά μουσικά ηχοχρώματα των περιοχών. Ο αριθμός μουσικών θα πρέπει να είναι 6 – 8 στο σύνολο για να καλύψουμε υποστηρικτικά και συμβολικά ένα μικρό σύνολο του κλάδου αλλά και για την ποιοτική συμμετοχή της παρούσας εργασίας. 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

ΣΥΝΟΛΟ α΄

ΣΥΝΟΛΟ β΄

ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ 60 ώρες με 25€ ανά ώρα

1500

 

1500

500 CD χάρτινη συσκευασία με ένθετο

α) 16 σελίδες

1520

 

500 CD χάρτινη συσκευασία με ένθετο

β) 8 σελίδες

 

1362

500 CD πλαστική συσκευασία με ένθετο

790

790

Αμοιβή μουσικών

(25€ ανά μουσικό κομμάτι)

2100

2100

Ψηφιακή διανομή

50

50

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

5.960

5.802

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ, ΕΔΩ.


Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ προς την Περιφέρεια:


Θέμα: «Ενίσχυση Δωδεκανησίων μουσικών λόγω συνεπειών πανδημίας»

 

Προς: Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού

κ. Κάλλιστο Διακογεωργίου

Κοιν: Γραφείο Περιφερειάρχη

 κ. Γ. Χατζημάρκου

 

Αγαπητέ συμπατριώτη,

 

 Με την επιστολή μας αυτή, επανερχόμαστε στο αίτημα που σου υποβάλαμε την 4/7/2020, με το οποίο ζητήσαμε την χρηματοδότηση ηχογραφήσεων μουσικών παραδόσεων της Δωδεκανήσου και την έκδοση αυτών, συμβάλλοντας σημαντικά στη διάσωση της πολιτιστικής μας παράδοσης και παράλληλα στη στήριξη των μουσικών συμπατριωτών μας, οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες της πολύμηνης διακοπής πραγματοποίησης πολιτιστικών – ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, λόγω της πανδημίας.

 Γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία που σε διακρίνει, παρακολουθώντας πρόσφατα και την επισκευή του κτηρίου που θα φιλοξενεί τους συγγενείς ασθενών δίπλα στο Νοσοκομείο της Ρόδου, θα θέλαμε να προσπαθήσεις να ικανοποιήσεις το σχετικό αίτημα, που σου ξαναστέλνουμε, ως μια συμβολική κίνηση αναγνώρισης της διαχρονικής συμβολής των συμπατριωτών μας μουσικών στην διάσωση και στην διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 Κλείνοντας, σου υπενθυμίζω ότι, όλοι όσο συμμετέχουμε στα διοικητικά συμβούλια των πολιτιστικών φορέων, προσφέρουμε εθελοντικά και αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες μας. Οι πόροι των φορέων είναι οι εισφορές των μελών τους και οι ελάχιστες προσφορές συμπατριωτών. Οι επιχορηγήσεις από την πολιτεία καθώς και οι χορηγίες διαφόρων επιχειρήσεων είναι ανύπαρκτες στην εποχή μας.

Σε ευχαριστούμε εκ των προτέρων, τουλάχιστον για την προσπάθεια που σίγουρα θα κάνεις.

ΠΗΓΗ: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ, 9 Δεκεμβρίου 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.12.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: οργανικοι σκοποι ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, οργανικος σκοπος ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ηχογραφηση, Ελληνικη δισκογραφια, βιολιστης Γεωργιος Μακρυγιαννης, Νισυριος, 1918, τριο Πικουλα, ορχηστρα Φελουζη, Φελουζης, ομιλος Χατζηδακη, Χατζηδακης, δισκος, μουσικη φορμα, παραλλαγη, Αγαθονησι, Λερικος, Σουστα, Χανιωτης, χανια, καλυμνος, ισσος, ισος, Σουστες, Μηχανικος, Τσαμπουνιστοι σκοποι, Τσαμπουνιστος, Θυμαριωτικος, Ντοενα, Μαρς, Καρπαθος, Πανω, Ζερβος, Συρματικος, Αρκιστης, Ελυμπιτικος, κασος, συρτος, Ζερβοι, Μπαλος, κως, αντιμαχειτικος σιγανος, αντιμαχιτικος, τραβηχτος, Μπαλλος, Σια, Σουστα, Κουκουναρα, Κουκκουναρα, Πεντοζαλια, λερος, Καριωτικα, Καριωτικος, Καριωτικο, Ικαρια, ικαριωτικα, ικαριωτικος, ικαριωτικο, σιρμπα, Νισυρος, ποταμος, Εμπρος, Μαρσακι, ζειμπεκικος, πατμος, λυροτσαμπουνο, λυρα, τσαμπουνα, μπαλαριστος, μπαλλαριστος, ροδος, ροδιτικος, τουρκικος, Κρεμαστινος, Γκαιντα, συμη, ασσος, ασος, μπουρνοβαλης, μπουρνοβαλια, Καρσιλαμας, αντικριστος, τηλος, ατζιτζιε, χαλκη , κρητικος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ