Υπ. Πολιτισμού: «Εκπονείται ολοκληρωμένη υδραυλική μελέτη για την απορρόφηση ομβρίων υδάτων». Για πού; Για τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως!!! «Και το ηλεκτρολογείο έχει γεμίσει στο παρελθόν με 1 μέτρο νερό!!! Το πρόβλημα υπάρχει επί πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπισθεί»!!!

Υπ. Πολιτισμού:
«Εκπονείται ολοκληρωμένη υδραυλική μελέτη
για την απορρόφηση ομβρίων υδάτων».
Για πού;
Για τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως!!!
«Και το ηλεκτρολογείο έχει γεμίσει στο παρελθόν
με 1 μέτρο νερό!!!
Το πρόβλημα υπάρχει επί πολλά χρόνια
και μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπισθεί»!!! 

Σχετικά με την χθεσινή πλημμύρα της Ακροπόλεως, από την νεροποντή… το ΥΠΠΟΑ εξέδωσε το εξής «Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την διευθέτηση ομβρίων της Ακρόπολης», προσπαθώντας να μαζέψει τα αμάζευτα, κι ενώ «πλημμύριζαν» το διαδίκτυο φωτογραφίες με τον ιερό των Ελλήνων χώρο να θυμίζει… Βενετία:


«1. Με το έργο κατασκευής των διαδρομών διαστρώθηκε τεχνητός λίθος περιεκτικότητας 12% τσιμέντου (αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα) επί του παλαιού προϋφισταμένου σκυροδέματος. Το παλαιό σκυρόδεμα, επίσης, δεν απορροφούσε τμήμα των ομβρίων υδάτων, όπως και τώρα με το νέο αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, ώστε να μειωθεί το φορτίο των ομβρίων, επιφανειακών, υδάτων. Είναι προφανές ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου η απορροφητικότητα του εδάφους εξαιτίας των νέων έργων διαμόρφωσης των διαδρομών.

 

2. Στην περιοχή του μουσείου, όπου δημιουργήθηκε πλάτωμα επί υφιστάμενου αμμοχαλικοστρωμένου δαπέδου, κατασκευάστηκαν έγκαιρα πρόσθετα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης που δεν είχαν γίνει ποτέ. Ηδη εκεί δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα.

 

3. Στην ελεύθερη επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου, όπως γνωρίζουν όσοι έχουν περιηγηθεί τον αρχαιολογικό χώρο, το έδαφος είναι βραχώδες με πολύ χαμηλή απορροφητικότητα. Άρα τίποτα δεν έχει αλλάξει με τις παρεμβάσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα.

 

4. Όλοι οι εργαζόμενοι και παροικούντες την Ακρόπολη γνωρίζουν ότι στον αρχαιολογικό χώρο, κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, δημιουργούνται κατά καιρούς πολύ σημαντικές συγκεντρώσεις ομβρίων, κυρίως στην βόρεια πλευρά, του τοίχους καθόσον εδώ και χρόνια έχουν απομονωθεί και είναι παντελώς ανενεργές οι υδραυλικές εκτονώσεις στην βόρεια πλευρά του τοίχους (βλ. παρακάτω σχέδιο της Υπηρεσίας). 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΚΡΟΠΟΛΙ, ΕΔΩ.

Αυτή την στιγμή από τις 20 εκτονώσεις διαμέτρου Φ300 λειτουργεί ουσιαστικά μόνον μία και η οποία παραλαμβάνοντας τα όμβρια και των υπολοίπων 19, τα προωθεί υπό πίεση στην κλίμακα του παλαιού ανελκυστήρα. Είναι γνωστό ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο υποβιβασμένος χώρος του ηλεκτρολογείου έχει γεμίσει στο παρελθόν με 1 μέτρο νερό, πολλά χρόνια πριν κατασκευασθούν οι διαδρομές.

 

5. Η αναφερόμενη έμφραξη των εκτονώσεων έχει γίνει, μάλλον για να αποφευχθεί η διάθεση ομβρίων στην περιμετρική οδό (οδό Θεωρίας) η οποία δεν διαθέτει δίκτυο ομβρίων. Έτσι, τα όμβρια, από την υδρορροή του τείχους, μέσω του περιπάτου καταλήγουν διαχεόμενα, στην περιοχή της "Κλεψύδρας" και στην συνέχεια μέσω δύο εγκάρσιων τεχνικών στην λεκάνη της Αρχαίας Αγοράς.

 

6. Ήδη εκπονείται ολοκληρωμένη υδραυλική μελέτη, όπως προβλέπεται στην ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ (19/5/20), σε συνεργασία της Υ.Σ.Μ.Α, της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και εξωτερικών συνεργατών του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο και χρηματοδοτεί την μελέτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα το οποίο υπάρχει επί πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπισθεί».

 

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 10.12.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.12.2020.

ΛΕΞΕΙΣ: Υπουργειο Πολιτισμου, υδραυλικη μελετη Ακροπολης, Μενδωνη, απορροφηση ομβριων υδατων στην Ακροπολη, ιερος βραχος Ακροπολεως, ηλεκτρολογειο Ακροπολης, πλημμυρα Ακροπολης, Ακροπολη, Ακροπολις, Κλεψυδρα Ακροπολης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ