Συνολικά έχουν καταγραφεί 74 επαναστάσεις κατά της οθωμανικής τυραννίας - δηλαδή κάθε 4 χρόνια οι Έλληνες έπαιρναν τα όπλα!!! ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2021 της Πνευματικής Στέγης Ζευγολατιού Κορινθίας - του Κων. Σ. Σχοινοχωρίτη

Συνολικά έχουν καταγραφεί
74 επαναστάσεις
κατά της οθωμανικής τυραννίας
δηλαδή κάθε 4 χρόνια
οι Έλληνες έπαιρναν τα όπλα!!!

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2021 της Πνευματικής Στέγης Ζευγολατιού Κορινθίας 

Του Κωνσταντίνου  Σ. Σχοινοχωρίτη, ιστορικού - συγγραφέως

 

Το έτος 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κήρυξη της Εθνικής Επανάστασης των Ελλήνων την 25η Μαρτίου 1821. Η Ελληνική Επανάσταση έγινε για την αποτίναξη του ζυγού των Τούρκων και του ζυγού των Κοτσαμπάσηδων που ήταν οι κύριοι συνεργάτες των Τούρκων. Αποτελεί ένα κορυφαίο γεγονός εθνικής σημασίας με ευρωπαϊκή και παγκόσμια ακτινοβολία, διότι η Επανάσταση στράφηκε και εναντίον των συμφερόντων της Ιεράς Συμμαχίας της Ευρώπης που δεν ανεχόταν την παραμικρή απόπειρα βίαιης ανατροπής της τότε ισχύουσας τάξης. Σήμανε την αρχή του τέλους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και απέδειξε το σθένος, την τόλμη και τον ηρωισμό των Ελλήνων.

Ο Γιάννης Σκαρίμπας γράφει χαρακτηριστικά: «Ποτέ τόσο πολύ λίγοι δεν κάνανε για τόσο πολλούς τόσα πολλά».

Η Ελλάδα υπήρξε διαχρονικά το τείχος απέναντι στη βαρβαρότητα της Ανατολής, κυρίως της Οθωμανικής. Η 25η Μαρτίου 1821 συμβολίζει τη διαχρονική αντίσταση των Ελλήνων ενάντια στην πικρή τυραννία, ενάντια στη σκλαβιά. Δεκάδες είναι οι εξεγέρσεις που έχουν σημειωθεί σε όλη τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής από το 1453 μέχρι το 1821. Συνολικά έχουν καταγραφεί κατά της Οθωμανικής τυραννίας 74 επαναστάσεις, δηλαδή κάθε τέσσερα χρόνια οι Έλληνες έπαιρναν τα όπλα.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821,

ΕΔΩ και ΕΔΩ.


Η Επανάσταση του 1821 δεν θα είχε όμως συμβεί, εάν είχε αποκοπεί η ψυχή του Γένους από την παράδοση και τις ρίζες. Και σε αυτό μεγάλη υπήρξε η συμβολή της Εκκλησίας στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς. Ο Κλήρος κατόρθωσε να εξασφαλίσει την συνέχεια της παράδοσης και κράτησε ζωντανή μέσα στις ψυχές των υπόδουλων Ελλήνων την Εθνική μας Ταυτότητα. Ο ιερέας έγινε δάσκαλος, παιδαγωγός και σημαιοφόρος της Εθνικής Ιδέας.

Στο εξώφυλλο της συλλεκτικής έκδοσης:
Ο Μάρκος Μπότσαρης σε μάχη στον αρχαίο Ναό του Απόλλωνος
στην Κόρινθο - του Καρλ Κρατσάιζεν.


Την εποχή του 1821 υπήρχε μεταξύ των Ελλήνων η φυλετική αλληλεγγύη. Η Επανάσταση δεν έγινε για οικονομικούς λόγους. Δεν ήταν μια Επανάσταση των φτωχότερων τάξεων εναντίον των πλουσιοτέρων. Αντίθετα, εκείνοι που ξεκίνησαν την Επανάσταση ήταν οι πλούσιοι, που είχαν εθνικό φρόνημα, ήταν πατριώτες και πίστευαν στην Ελλάδα. Αυτοί όλοι, μαζί με τους πνευματικούς ανθρώπους (Ρήγας Φεραίος, Αδαμάντιος Κοραής) αποφάσισαν να επαναστατήσουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ιερού Λόχου του Αλέξανδρου Υψηλάντη στον οποίο συμμετείχαν 300 φοιτητές που θυσιάστηκαν στο Δραγατσάνι.


ΔΕΙΤΕ το ντοκυμανταίρ του Γιώργου Λεκάκη

για τα οστά των ΥΨΗΛΑΝΤΩΝ, ΕΔΩ.


Το παρόν ημερολόγιο αφιερώνεται στους προγόνους μας που ποτέ δεν έπαψαν να πιστεύουν, να ελπίζουν και να αγωνίζονται για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού, υποφέροντας και θυσιάζοντας τα πάντα για το υπέρτατο αγαθό, την Ελευθερία της Πατρίδας. Ποτέ δε σταμάτησαν να ξεσηκώνονται κατά του Οθωμανού δυνάστη τους, διότι ποτέ δεν αποδέχθηκαν την υποδούλωσή τους. Κάθε φορά έπαιρναν τα άρματά τους και μάχονταν ηρωικά, και σχεδόν πάντοτε πλήρωναν τις εξεγέρσεις με αίμα. Οι εξεγέρσεις όμως αυτές κράτησαν ακμαία την μαχητικότητα του ελληνικού έθνους, συντήρησαν το εθνικό φρόνημα και διατήρησαν ζωντανή σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο τη μνήμη του Ελληνισμού.

Οι Αγωνιστές του 1821 σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, αποτελούν παράδειγμα απαράμιλλου ηρωισμού και ανδρείας. Σε αυτούς οφείλουμε την Ελευθερία της Πατρίδας μας και την εθνική μας υπερηφάνεια. Η Εθνική Επανάσταση του 1821 πρέπει να μας καθοδηγεί και να μας παραδειγματίζει.

 

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 1821-2021

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ, Κορινθίας , Νοέμβριος 2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.12.2020.

 

Εθνικη Επανασταση, 25η Μαρτιου 1821, Ελληνικη Επανασταση, τουρκικος ζυγος, Τουρκοι, Κοτσαμπασηδες, Κοτζαμπασηδες, Ιερα Συμμαχια Ευρωπης, Οθωμανικη αυτοκρατορια, ηρωισμος, Ελληνες, Γιαννης Σκαριμπας, λιγοι, πολλοι, πολλα, βαρβαροτητα, Ανατολη, Οθωμανοι, 25 Μαρτιου 1821, αντισταση, τυραννια, σκλαβια, Οθωμανικη κατοχη, 1453, 1821, επαναστασεις, Γενος, παραδοση, ριζες, Εκκλησια, Κληρος, Εθνικη Ταυτοτητα, ιερεας, δασκαλος, παιδαγωγος, Εθνικη Ιδεα, φυλετικη αλληλεγγυη, ταξη, Ρηγας Φεραιος, Αδαμαντιος Κοραης, Ιερος Λοχος, Αλεξανδρος Υψηλαντης 300 φοιτητες, φοιτητης, Δραγατσανι, Σχοινοχωριτης, Μαρκος Μποτσαρης, Ναος Απολλωνος Κορινθου, Κορινθος, Καρλ Κρατσαιζεν
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ