Αποκαθίσταται το υδραγωγείο της Τροίας! Η Τουρκία ξοδεύει 1,8 εκατ. λίρες!

Αποκαθίσταται

το υδραγωγείο της Τροίας!

Η Τουρκία ξοδεύει 1,8 εκατ. λίρες!

 

Του Γιώργου Λεκάκη


Το υδραγωγείο του Kemerdere, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Civler, εκτίσθη κατά την ρωμαϊκή περίοδο, για την μεταφορά νερού στην Τροία.

Τώρα, με την υποστήριξη του Οργανισμού Ανάπτυξης Νότιου Μαρμαρά (GMKA), και της Ειδικής Επαρχιακής Διοίκησης ξεκίνησε την αποκατάστασή του.

Τμήμα του αρχαίου υδραγωγείου της Τροίας, στο Κεμέντερε.

 Ο αναπληρωτής κυβερνήτης των Δαρδανελλίων / Τσανάκκαλε / Çanakkale και γενικός γραμματέας της Επαρχιακής Ειδικής Διοίκησης, Abdullah Köklü, εδήλωσε ότι η δομή εξετάστηκε διεξοδικά και ελήφθησαν δείγματα που αναλύθηκαν για να προσδιοριστούν τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην επισκευή.

Υπό την επίβλεψη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δασών ανοίχτηκε δρόμος, και πραγματοποιήθηκε ερευνητική ανασκαφή, για να βρεθούν τα θεμέλια του υδραγωγείου, υπό τον έλεγχο του Μουσείου Τροίας:

«Υλοποιήθηκε ενσωμάτωση του καταπεσμένου τμήματος του υδραγωγείου. Λείπουν τα γείσα, αλλά πέτρες αντικαταστάθηκαν και άρχισαν να κατασκευάζονται οι καμάρες στην κορυφή του γείσου. Αρμοί ανοίχτηκαν και γέμισαν, προστατεύοντας τα στερεά αρθρωτά μέρη. Χρησιμοποιήθηκε η αρχική πέτρα. Στα μέρη που έλειπαν χρησιμοποιήθηκε μια πέτρα πανομοιότυπη με την πρωτότυπη. Το κονίαμα προετοιμάστηκε σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία".

Ο κ. Köklü πληροφόρησε ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν με τις επισκευές του τόξου και του άνω καναλιού του νερού, τον καθαρισμό των προσόψεων και την κατασκευή.

Το ήμισυ του προϋπολογισμού αποκατάστασης, που ανέρχεται περίπου σε 1,8 εκατ. λίρες, καλύπτεται από το GMKA και το άλλο μισό από τον προϋπολογισμό της Ειδικής Επαρχιακής Διοίκησης. Η αποκατάσταση, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του τρέχοντος έτους.

Ο δρ. Rüstem Aslan (Πανεπιστήμιο Çanakkale Onsekiz Mart (ÇOMÜ), Τμήμα Τεχνών και Επιστημών, Τμήμα Αρχαιολογίας και επί κεφαλής της ανασκαφής της Αρχαίας Πόλεως της Τροίας) τόνισε ότι «το Kemerdere είναι μια πολύ σημαντική ιστορική πηγή νερού για την Τροία. Ο οικισμός της Τροίας, που ξεκίνησε το 3.500 π.Χ., - ΣΧΟΛΙΟ Γ. ΛΕΚΑΚΗ: Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησε πολύ ενωρίτερα - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΤΡΟΙΑ, ΕΔΩ - μετετράπη σε μια πολύ πλούσια πόλη, λόγω του εμπορίου στην Εποχή του Χαλκού. Ειδικά για τον έλεγχο των Δαρδανελλίων, την περίοδο που ονομάζουμε Τρωικό Πόλεμο, που τραγούδησε ο Όμηρος στα έπη του. Γνωρίζουμε από αρχαιολογικά δεδομένα ότι στην Τροία σημειώθηκε μεγάλη καταστροφή γύρω στο 1200 π.Χ. Μετά την αποστολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την Ελληνιστική Περίοδο, η περιοχή της Τροίας ήρθε ξανά στο προσκήνιο και ήταν μια πλούσια πόλη. Αυξήθηκε και προχώρησε μέχρι την Βυζαντινή περίοδο. Ο πληθυσμός της αυξήθηκε σημαντικά κατά τα Βυζαντινά χρόνια. Έγινε ένας σημαντικός οικισμός στην Δυτική Ανατολία. Η ανάγκη νερού της πόλης αυξήθηκε. Μεταφέρθηκε νερό από 8 - 10 χιλιόμετρα μακριά. Ένα από αυτά είναι το υδραγωγείο του Kemerdere, ρωμαϊκής εποχής»…

Τώρα ετοιμάζονται διαδρομές πεζοπορίας και άλλα έργα στο εθνικό πάρκο του Kemerdere… Μια εξαιρετική προσθήκη στον πολιτιστικό τουρισμό της περιοχής….

ΠΗΓΗ: Anadolu (AA), 7.1.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.1.2021.

υδραγωγειο Τροιας, Τουρκια, Τροια, Κεμεντερε
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ