Γ. Κοντογιώργη «Ελληνισμός και ελλαδικό κράτος. Δύο αιώνες αντιμαχίας, 1821-2021» versus ιστορική ανεκδοτολογία και μηδενιστικές ιδεολογικές παρακρούσεις - του Παν. Ήφαιστου

Γ. Κοντογιώργη «Ελληνισμός
και ελλαδικό κράτος.
Δύο αιώνες αντιμαχίας,
1821-2021»
versus ιστορική ανεκδοτολογία
και μηδενιστικές ιδεολογικές παρακρούσεις 

Του Παναγιώτη Ήφαιστου

Αφορμή για το παρόν σύντομο εισαγωγικό σχόλιο δύο εκπομπές που έτυχε να παρακολουθήσω χθες μέσα Ιανουαρίου 2021. Η μια είναι του Γιώργου Κοντογιώργη με τον Δρ Ηλία Βαβούρα στην εκπομπή «Ευ Ζην» - Φιλοσοφικοί διάλογοι στον τηλεοπτικό σταθμό Δίον TV – ΔΕΙΤΕ την ΕΔΩ.


Από την άλλη λίγο αργότερα εκπομπή παρέλασαν πολλοί. Οι λεκτικοί, εννοιολογικοί και πραγματολογικοί εκτροχιασμοί –αν και όχι από όλους αλλά εκτεταμένα πλέον αυτό ισχύει σε πολλά πάνελ– η εκτόξευση γνωμών στις δημόσιες συζητήσεις ρέουν σαν χείμαρροι προκαλώντας πολιτικό ανορθολογισμό. Συν βέβαια ρεσιτάλ ιστορικών ανεκδότων. Επί αυτών θα επανέλθω με δική μου εκτενή δημοσίευση σύντομα. Αυτή η εκπομπή όπως και πολλές άλλες, πάντως, είναι ακόμη μια μαρτυρία που καλεί για νέα συγγραφικά εγχειρήματα που θα ασκήσουν την δέουσα επιστημονική κριτική για τα κατακλυσμιαία φαινόμενα που εμπίπτουν στα πεδία της ιστορικής ανεκδοτολογίας, του ιδεολογικά προσανατολισμένου συνεπούς (εθνο)μηδενισμού και της αποσπασματικής συχνά και φαντασιόπληκτης αναφοράς σε άτομα και μικρές τους στιγμές ή αδυναμίες τους.

Το έργο και οι όροι και οι έννοιες του Γιώργου Κοντογιώργη τόσο στο νέο βιβλίο Γ. Κοντογιώργης, «Ελληνισμός και ελλαδικό κράτος. Δύο αιώνες αντιμαχίας, 1821-2021» όσο και στο υπόλοιπο έργο του που αναλύει την διαδρομή του κόσμου και του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού, είναι τόσο σημαντικό που απαιτείται να βρίσκεται στα θεμέλια κάθε ιστόρησης της σύγχρονης Ελληνικής διαδρομής υπό διαχρονικό πρίσμα. Βασικά κάθε ορθολογιστικής αποτίμησης της κατάστασης των συγχρόνων Ελλήνων και των προσανατολισμών του κράτους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το 1821, ΕΔΩ.

 Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα. Συνιστώ να ακουστεί το βίντεο με την περιεκτική, τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα άμεσης χρησιμότητας ανάλυση του Γ. Κ. Όπως και μερικοί ακόμη επισημαίνουν είναι επείγον να μπει στα θεμέλια του κράτους ο ανθρωποκεντρικός συνάμα και διαχρονικά οικουμενικός πολιτικός πολιτισμός του Ελληνικού έθνους με υπόβαθρο την ελευθερία/δημοκρατία. Σε πολλά «διαφωτισμένα» σύγχρονα ολιγαρχικά κράτη της μεταφευδαλικής Εσπερίας «κατασκεύασαν λαό» επειδή δεν είχαν έθνος αλλά την δύσμοιρη μετά-Μεσαιωνική ανθρωπολογία των δουλοπαροίκων (ειδικοί λένε πάνω από 90%). Οι Έλληνες διαθέτουν έθνος με θεμέλια ανθρωποκεντρικά και πολιτικό πολιτισμό σμιλευμένο επί χιλιετίες και ο σκοπός της Εθνεγερσίας ήταν να αποκτήσουν θεσμούς συμβατούς με αυτό τον πολιτισμό. Δεν χρειάζονται κράτος για να φτιάξει έθνος αλλά η κοινωνία και οι πολίτες τους να γίνουν εντολείς του κράτους, δηλαδή το κράτος να έχει δημοκρατικό προσανατολισμό.

Ανεπιφύλακτα συνιστώ τόσο την κορυφαία ανάλυση του Κοντογιώργη στο «Ελληνισμός και ελλαδικό κράτος. Δύο αιώνες αντιμαχίας, 1821-2021» όσο και στο βίντεο που αναρτάται αλλά και στο υπόλοιπο έργο του που αποτελεί παρακαταθήκη.

ΠΗΓΗ: Παναγιώτης Ήφαιστος, 16.1.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.1.2021.

Πολιτικη Επιστημη, Γιωργος Κοντογιωργης, Ελληνισμος και ελλαδικο κρατος, αντιμαχια, 1821, 2021, Εκδοσεις Ποιοτητα, Ηλιας Βαβουρας, ιστορικη ανεκδοτολογια, εθνομηδενισμος, ιδεολογικη παρακρουση, Παναγιωτης Ηφαιστος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ