ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - Ο ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ - της Ι. Μάστορα

Ο ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΒΙΑΣΜΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 

Της Ιωάννας Μάστορα,

δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, συγγραφέως, ερευνήτριας,

τακτικού μέλους της Επιτροπής για την Επιστροφή

των Γλυπτών της Ακρόπολης

 

Συνηθίζουμε να αποκαλούμε βιασμό μία πράξη, που γίνεται παρά τη θέληση ενός ανθρώπου. Η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά μας βιάζεται επί μακρόν και αυτή τη χρονική στιγμή ο βιασμός νομιμοποιείται κι ενισχύεται χρονικά με τροπολογία σε υπάρχοντα νόμο. Με ποια λογική, με ποια κριτήρια και χωρίς την παραμικρή συναίνεση του ελληνικού λαού θα δανείζονται ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης, αντικείμενα ελληνικής κατασκευής και προέλευσης;

Θα περίμενε κάποιος ότι με την εξέλιξη και την πρόοδο στο επίπεδο της διεθνούς πολιτιστικής διπλωματίας, η Ελλάδα θα επιτύγχανε την επιστροφή και τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων στο φυσικό τους περιβάλλον, που βρίσκονται ήδη σε μουσεία του εξωτερικού. Τουναντίον όμως, αυτή τη στιγμή οικεία βουλήσει του ελληνικού κράτους και βάσει νόμου συναινούμε στον μακροχρόνιο δανεισμό κι άλλων αριστουργημάτων.

Όσο και να ψάξει κάποιος, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο, καμία ανταποδοτική ωφέλεια, και καμία λογική ή ψυχολογική ερμηνεία σε αυτή την ενέργεια.

Θα τη χαρακτηρίζαμε εγκληματική για τον ελληνικό πολιτισμό, για τα παιδιά, τους νέους και για τις γενιές που έρχονται και θα έρθουν, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν και να βιώσουν την αισθητική αρμονία, το κάλλος, το Φως τους!




Ποιος σώφρων άνθρωπος, χωρίς κανένα απολύτως όφελος και χωρίς καμία απολύτως υποχρέωση θα δάνειζε αυτή τη στιγμή για 50 χρόνια την κληρονομιά, που του άφησαν οι γονείς ή οι παππούδες του και θα τη στερούσε από τα δικά του παιδιά; Είναι τουλάχιστον μία ενέργεια παρανοϊκή εκτός κι αν υποθάλπεται ό,τι πιο κακόπιστο και κακόβουλο υπάρχει.

Ποιος θα θέλει μετά να επισκεφτεί την Ελλάδα, όταν τα πολύτιμα εκθέματα της είναι διασκορπισμένα σε μουσεία και galleries του εξωτερικού;

Πως θα ενισχυθεί ο τουρισμός μας;

Πως οι νέες γενιές θα βιώσουν το ανεκτίμητο μεγαλείο της Ελληνικής τέχνης και του πολιτισμού;


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ στον ΝΟΜΟ περι ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ των ΑΡΧΑΧΙΟΤΗΤΩΝ, ΕΔΩ.


Τα ελληνικά μουσεία, που συντηρούνται από τα εισιτήρια, θα σταματήσουν να έχουν έσοδα συντήρησης, ανάπτυξης, έρευνας κι επιστημονικών ανακοινώσεων. Οι αρχαιολόγοι μας θα στερηθούν το αντικείμενο έρευνας τους, ενώ αντίθετα θα ενισχύσουμε χώρες που δε διαθέτουν κανένα απολύτως δικαίωμα πάνω στην Ελληνική μας κληρονομιά.

Ποιος μετά θα θέλει να επιστρέψει τα ανεκτίμητα αυτά έργα, που εμείς οι ίδιοι δανείζουμε, όταν δεν επιστρέφουν αυτά που είναι ήδη κλεμμένα!!! Παροπλίζονται πλέον καθολικά η ελληνική πολιτιστική διπλωματία και οι ελληνικές διεκδικήσεις.

Ο Ελληνικός πολιτισμός αποτελεί το ζωτικό πυρήνα της ανθρωπότητας. Είναι όμως ελληνικό έργο, έχει ελληνική ταυτότητα, ρίζα και προέλευση. Αποτέλεσε στοιχείο άμιλλας ευγενούς για τους άλλους λαούς να δημιουργήσουν κάτι ανάλογο ή και να το ξεπεράσουν.

Η ελληνική τέχνη τροφοδοτεί αισθητικά τον παγκόσμιο πολιτισμό και ιδιαίτερα ενέπνευσε τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και δια αυτού μέσω των αιώνων την αναγέννηση.

Πρέπει όλοι να εγερθούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να αντισταθούμε γιατί πρωτίστως παραβιάζεται η ελληνική βούληση, η Ελληνική Δημοκρατία, η ελληνική διανόηση, η ελληνική τέχνη, η φύση και η ταυτότητα ενός έθνους.

Επιπλέον, ποιοι θα διαχειρίζονται τα έργα;

Δεν θα τα διαχειρίζονται αρχαιολόγοι, ειδικευμένοι επιστήμονες, που έχουν τη γνώση, το θαυμασμό και τη λατρεία να τα υπηρετούν. Θα τα διαχειρίζονται άνθρωποι με ωφελιμιστικά κριτήρια και χρησιμοθηρικές διαθέσεις.


ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ.


ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 16.1.2021.


ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ, ΒΙΑΣΜΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, Ιωαννα Μαστορα

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ