Τα Απομνημονεύματα του Αχαιού γραμματέα των Κολοκοτρωναίων και του Νικηταρά, Θεόδωρου Ρηγόπουλου

Τα Απομνημονεύματα
του Αχαιού γραμματέα
των Κολοκοτρωναίων
και του Νικηταρά,
Θεόδωρου Ρηγόπουλου

Με τον υπότιτλο «Από τις αρχές της Επαναστάσεως μέχρι το 1881», εκυκλοφόρησαν τα «Απομνημονεύματα» του γραμματέα των Κολοκοτρωναίων και του Νικηταρά, Θεόδωρου Ρηγόπουλου, με εισαγωγή-επιμέλεια-ευρετήριο του Αθανάσιου Θ. Φωτόπουλου, καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο απομνημονευματογράφος Θεόδωρος Ρηγόπουλος (1805-1881) όταν ξέσπασε η επανάσταση του 1821, έφηβος ακόμα, έσπευσε να καταταγεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες του για την εθνική μας απελευθέρωση. Ήταν βαφτισιμιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη κι έτσι εντάχθηκε στις δυνάμεις αυτού προσφέροντας τις υπηρεσίες του ως γραμματικός αρχικά του Πάνου Κολοκοτρώνη και, μετά τον θάνατο αυτού, του Γενναίου Κολοκοτρώνη. Επίσης, διετέλεσε γραμματικός και του Νικηταρά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821, ΕΔΩ.

Οι πληροφορίες που μας παρέχει για τους Κολοκοτρωναίους είναι σημαντικές και ενίοτε μοναδικές. Συντρόφευε τον Γέρο στις δύσκολες στιγμές του εμφυλίου και ήταν παρών στη συμπλοκή που οδήγησε στον θάνατο τον Πάνο Κολοκοτρώνη. Χρήσιμες αλλά και απολαυστικές είναι οι περιγραφές που κάνει για τη ζωή και την προσωπικότητα του Γενναίου.

Παρά τη νεαρή ηλικία του, εκτός από γραμματικός έλαβε μέρος σε αρκετές μάχες, τις οποίες περιγράφει με ενάργεια και αξιοπιστία. Επίσης, οι πολιτικές εξελίξεις δεν τον άφηναν αδιάφορο και οι σχετικές κρίσεις του χρησιμεύουν στη μελέτη προσώπων και γεγονότων.

Το χειρόγραφο των απομνημονευμάτων του για έναν περίπου αιώνα παρέμεινε ανέκδοτο. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1979 από τον ιστορικό Αθανάσιο Φωτόπουλο και σήμερα, η  επανέκδοσή του, έρχεται για να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην ιστοριογραφία του Αγώνα.

Ο Θεόδωρος Ρηγόπουλος (1805-1881) ήταν Καλαβρυτινής καταγωγής, φοίτησε σε ελληνικό σχολείο της περιοχής του. Κατά τη διάρκεια της Επαναστάσεως του ᾽21 διετέλεσε γραμματέας των Κολοκοτρωναίων και του Νικηταρά.

Στην οθωνική περίοδο διορίστηκε σε διάφορες διοικητικές θέσεις και, από τον Ιανουάριο του 1838, παρακολούθησε μαθήματα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1843 άρχισε να εξασκεί στην Τρίπολη το επάγγελμα του δικηγόρου και στην πόλη αυτή ανέπτυξε ποικίλες δραστηριότητες ως δικηγόρος, πολιτικός και κοινωνικός παράγων, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Από το 1871 εξέδιδε την εβδομαδιαία εφημερίδα Αρκαδία, όπου καταχώρισε και δικά του ενδιαφέροντα κείμενα. Το 1872 άρχισε να συντάσσει τα απομνημονεύματα της πολυτάραχης ζωής του. Ξεκινάει από την καταγωγή και τις σπουδές του και συνεχίζει με τα συμβάντα της Επανάστασης του ’21 και των μετέπειτα ετών, μέχρι το 1881.

Το χειρόγραφο των απομνημονευμάτων του είχε δει ο ακαδημαϊκός Νίκος Βέης, ο οποίος το χαρακτήρισε «σπουδαιότατο». Ο πλούτος των πληροφοριών που περιλαμβάνει εκτιμήθηκε και αξιοποιήθηκε από την επιστημονική έρευνα και πολλοί συγγραφείς (Απόστ. Βακαλόπουλος, Κ. Θ. Δημαράς, Τάσος Αθ. Γριτσόπουλος, κ.ά.) παραπέμπουν στο έργο αυτό.

ΠΗΓΗ: Βιβλιοπωλείο Λαβύρινθος, Ιπποκράτους 108, Αθήνα 11472, τηλ. 211-41.11.212. ISBN: 978-618-5422-16-5. ΟΣΔΕΛΣελίδες: 392. Σχήμα 17 Χ 24. Ημερομηνία έκδοσης: 27.1.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.1.2021.

Απομνημονευματα, Αχαιος, γραμματεας, Κολοκοτρωναιοι, Νικηταρας, Θεοδωρος Ρηγοπουλος, Επαναστασις 1821, 1881, Κολοκοτρωνεοι, Αθανασιος Φωτοπουλος, απομνημονευματογραφος, 1805, επανασταση του 1821, απελευθερωση, βαφτισιμιος, Θεοδωρος Κολοκοτρωνης, γραμματικος, Πανος Κολοκοτρωνης, Γενναιος Κολοκοτρωνης, Γερος του Μωρια, εμφυλιος, χειρογραφο, ανεκδοτο, 1979, επανεκδοση, ιστοριογραφια, Αγωνας, Καλαβρυτα Αχαιας, οθων, Νομικη Σχολη Πανεπιστημιου Αθηνων, νομικος, Τριπολη Αρκαδιας, δικηγορος, δημοσιογραφος, συγγραφεας, 1871, εβδομαδιαια εφημεριδα Αρκαδια, ακαδημαικος Νικος Βεης, Αποστολος Βακαλοπουλος, Κ. Θ. Δημαρας, Τασος Γριτσοπουλος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ