4.559 χειρόγραφοι κώδικες, με 1.500.000 σελίδες, σε 13 γλώσσες, στην Βιβλιοθήκη Αγίας Αικατερίνης Σινά!!! Και 1.100 fragmenta, που ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1975...

4.559 χειρόγραφοι κώδικες,
με 1.500.000 σελίδες,
σε 13 γλώσσες,
στην Βιβλιοθήκη
Αγίας Αικατερίνης Σινά!!!
Και 1.100 fragmenta,
που ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1975...

Του Γιώργου Λεκάκη


Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Χειρογράφων του Σινά / Sinai, έκδοση της Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά στην Αίγυπτο, είναι πλέον γεγονός.

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη «Sinai Manuscripts» είναι σε συνεργασία με την βιβλιοθήκη του UCLA και την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη Early Manuscripts (EMEL). Φιλοξενεί στο Διαδίκτυο τα αποτελέσματα του Ψηφιακού Έργου της Βιβλιοθήκης του Σινά, μια δεκαετή συνεργατική προσπάθεια ψηφιοποίησης της απαράμιλλης βιβλιοθήκης χειρόγραφων της ιστορικής Μονής.

Το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά διατηρεί μια από τις αρχαιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, που λειτουργούν ακόμημ, συνεχώς και αδιαλείπτως, σε όλον τον κόσμο. Διαθέτει 4.559 χειρόγραφους κώδικες, με έργα σε 13 γλώσσες γραμμένες, από τον 4ο έως τον 19ο αιώνα. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα Νέα Ευρήματα, μια «κρυμμένη» έως τώρα γνώση, περίπου 1.100 αποσπασματικών χειρογράφων / fragmenta, που ανακαλύφθηκαν το 1975, όταν οι μοναχοί καθάριζαν συντρίμμια από ένα δωμάτιο, που είχε υποστεί ζημιά, από έναν σεισμό, στο βόρειο τείχος της Μονής.

Το έργο ψηφιοποιεί τα χειρόγραφα της Μονής σε δύο φάσεις:

Φάση Α: Χειρόγραφα Αραβικά και Συριακά

1.172 κώδικες (400.000 σελίδες).

Φάση Β: Ελληνικά, Γεωργιανά, Σλαβικά και άλλες γλώσσες

3.387 κώδικες (1,1 εκατομμύρια σελίδες).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ για εκδοσεις ΟΜΗΡΟΥ στην ΜΟΝΗ ΣΙΝΑ, ΕΔΩ.

Χρηματοδοτήθηκε από γενναιόδωρες επιχορηγήσεις από το Ίδρυμα Ahmanson Foundation, την Arcadia / Αρκαδία, το Museum of the Bible Scholars Initiative και το Οικογενειακό Ίδρυμα Steinmetz Foundation.

ΠΗΓΗ: Sinai Manuscripts, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.2.2021.

χειρογραφοι κωδικες, Βιβλιοθηκη Ιερας Μονης Αγιας Αικατερινης Σινα, Ψηφιακη Βιβλιοθηκη, Χειρογραφα Σινα / Sinai, Ιερα Μονη Αγιας Αικατερινης Σινα, Αιγυπτος, Αγια Αικατερινη Σινα, Sinai Manuscripts, βιβλιοθηκες, 4ος μΧ αιωνας, αποσπασμα, fragmenta, χειρογραφο, 1975, σεισμος, αραβικα χειρογραφα, Συριακα χειρογραφα, κωδικας, ελληνικα χειρογραφα, Γεωργιανα χειρογραφα, Σλαβικα χειρογραφα, Αμανσον, Ahmanson Foundation, Arcadia / Αρκαδία, Museum of the Bible Scholar’s Initiative, Σταινμετζ, Steinmetz Foundation
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ