ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ της ΚΥΠΡΟΥ: Κατεστράφησαν 4 διατηρητέες οικοδομές!

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
της ΚΥΠΡΟΥ:

Κατεστράφησαν 4 διατηρητέες οικοδομές!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ

 

«…Εκκωφαντική η σιωπή του Πολιτισμού στην Λευκωσία...

Ναι στην Πόλη μας!!...

για ακόμη μια φορά ο άνθρωπος υπενθύμισε ότι είναι το μόνο δημιούργημα που εξαφανίζει τα όμοιά του, τον εαυτό του, τα δημιουργήματά τους.

Η απαξίωση της ιστορικής μνήμης, οι οικονομικές και πολιτικές διαπλοκές κατέβασαν το μαχαίρι για ακόμη μια φορά στο σώμα του ανθρώπινου πολιτισμού. Αυτήν τη φορά σε ένα χώρο στο κέντρο της ιστορικής Λευκωσίας δίπλα από την Αρχιεπισκοπή δίπλα από το Κονάκι του Χ΄Γεωργάκη.

...Προς τί άραγε οι Διεθνείς Συμβάσεις, οι διαφωτιστικές πορείες και αγώνες Οργανισμών, Φορέων, ανθρώπων, θα διερωτηθεί κάποιος… και όμως αυτή η τραγωδία, επαναλαμβανόμενη φέρνει στο προσκήνιο ξανά ένα καίριο ζήτημα - την σπουδαιότητα της τεκμηρίωσης του Πολιτισμού.

Ας αποτελέσει μια αφορμή, για να πειστούν όλοι όσοι φέρουν το δικαίωμα και την ευθύνη των αποφάσεων και ενεργειών, όπως τάχιστα προωθήσουν με συγκεκριμένες ενέργειες, μέτρα και πρώτιστα τους αναγκαίους πόρους, ώστε η επιστημονική τεκμηρίωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς να γίνει θέμα προτεραιότητας…, γιατί δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι η κραυγή της σιωπής των Μνημείων δεν θα μπορεί για πολύ να ηχεί…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΥΠΡΟ, ΕΔΩ.

Η καταστροφή τεσσάρων διατηρητέων οικοδομών ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, επί του μετώπου της οδού Ισοκράτους αλλά και του πολεοδομικού ιστού σε ένα από τα ποιο ευαίσθητα σημεία της πόλης είναι αυθαίρετη, παράνομη και καταδικαστέα. Δυστυχώς στον τόπο μας δεν έχουμε κατανοήσει σαν κοινωνία και κατ’ επέκταση σαν κράτος ότι πολιτισμός δε είναι μόνο τα γράμματα και οι τέχνες αλλά και το κτιστό και φυσικό μας περιβάλλον.

Σαν Κυπριακό ICOMOS θέλουμε να περάσει το μήνυμα ότι ο κτιστός πολιτισμός μας όχι μόνο πρέπει να συντηρηθεί και να αποκατασταθεί αλλά και να αναδειχθεί γιατί, όπως λέει κι ο Σεφέρης «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον».

Απαιτούμε άμεσα να επαναφερθούν οι οικοδομές ως είχαν και ταυτόχρονα ζητούμε την παραδειγματική δίωξη όσων εμπλέκονται σε αυτό το έγκλημα κατά της πόλης μας. Η αδειοδότηση για την ανέγερση του καθεδρικού Ναού της Λευκωσίας προϋπόθετε την αποκατάσταση των εν λόγω διατηρητέων οικοδομών και όχι την προφανώς αυθαίρετη κατεδάφισή τους. Τόσο το ΕΤΕΚ όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και το Δημαρχείο Λευκωσίας και άλλες οργανώσεις μέχρι στιγμής σταμάτησαν την ριζική κατεδάφιση των οικοδομών αυτών. Συγχαίρουμε τον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ για τις άμεσες ενέργειες του να σταματήσει την περαιτέρω καταστροφή τους και θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Είμαστε έτοιμοι να καταγγείλουμε την μη επαναφορά των οικοδομών στην αρχική τους μορφή στο Διεθνές ICOMOS αλλά και στην Διεθνή Επιτροπή της UNESCO.

Η Κυπριακή Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων {ICOMOS} θέτει τις γνώσεις και την εμπειρία των μελών της στην διάθεση της Κυπριακής Πολιτείας ώστε η επιστημονική τεκμηρίωση και διαφύλαξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, …να προωθηθεί με επιστημονικότητα, αρτιότητα και σεβασμό όπως ταιριάζει στην μοναδικότητα της Παράδοσης του Τόπου μας.

Χρύσανθος Πισσαρίδης

Πρόεδρος ICOMOS (Τμ. Κύπρου)

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ, 5.2.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.2.2021.

Λευκωσια, Αρχιεπισκοπη Κυπρου, Κονακι του ΧατζηΓεωργακη, ΧατζηΓεωργακης, Σεφερης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ