Μακεδονικές μούμιες με χρυσή γλώσσα βρέθηκαν κοντά στην Αλεξάνδρεια. Κοντά είναι και ο τάφος της Μακεδόνισσας βασίλισσας Κλεοπάτρας! Σε ναό που κτίσθηκε από τον επίσης Μακεδόνα βασιλιά Πτολεμαίο Δ΄…

Μακεδονικές μούμιες
με χρυσή γλώσσα
βρέθηκαν κοντά στην Αλεξάνδρεια. Κοντά είναι και ο τάφος
της Μακεδόνισσας βασίλισσας Κλεοπάτρας!

Σε ναό που κτίσθηκε από τον επίσης Μακεδόνα
βασιλιά Πτολεμαίο Δ΄…

Του Γιώργου Λεκάκη


Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συχνά έθαβαν τους νεκρούς τους με αντικείμενα, που θα μπορούσαν, κατά την πίστη τους, να τους βοηθήσουν στο ταξείδι τους στην μετά θάνατον ζωή, όπως φαγητό, κρασί και κοσμήματα.

Αλλά τώρα, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει μια ομάδα από μούμιες, 2.000 χρόνων, με χρυσές γλώσσες στην Μεγάλη Ταφόσιρι / Magna Taposiris, στην δυτική Αλεξάνδρεια. 

Είχε ως στόχο - λένε - να επιτρέψει στους νεκρούς να μιλήσουν ενώπιον του δικαστηρίου του θεού Όσιρις, του άρχοντα του Κάτω Κόσμου και του δικαστή των νεκρών. 

Αυτό βέβαια, δεν είναι παρά μια παραλλαγή του αρχαίου ελληνικού έθιμου του χαρώνειου νομίσματος. Ο νεκρός επιδεικνύει στον βαρκάρη την χρυσή γλώσσα του, αντί ένα χρυσό νόμισμα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ, ΕΔΩ.

Η Magna Taposiris /
Μεγάλη Ταφόσιρις, ή «μεγάλος τάφος του Osiris», ήταν μια πόλη που ιδρύθηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα από τον Μακεδόνα φαραώ Πτολεμαίο Β΄ τον Φιλάδελφο.

Το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την ανακάλυψη σε μια ανάρτηση στο... Facebook!

Με επί κεφαλής την Kathleen Martinez του Πανεπιστημίου του Σάντο Ντομίνγκο, η ομάδα ανακάλυψε 16 ταφές στους βράχους, που ήταν δημοφιλείς κατά την διάρκεια της ελληνικής και της ρωμαϊκής εποχής της Αιγύπτου. Ο ίδιος ο Όσιρις εμφανίζεται σε επιχρυσωμένες διακοσμήσεις στο υλικό που περικλείει μια από τις μούμιες. Ένας άλλος φορά στέμμα διακοσμημένο με κέρατα και φίδι-κόμπρα στο μέτωπο. Η ανασκαφή έδωσε επίσης και υπολείμματα των κυλίνδρων παπύρων.

Η κ. Martinez είναι πιο γνωστή για την επιμελή της αναζήτηση για τον τόπο της ταφής της Μακεδόνισσας Κλεοπάτρας, η οποία πιστεύει ότι ευρίσκεται στην ίδια θέση της Ταφόσιρις - αν και οι αρχαιολόγοι συνήθως αναζήτησαν τον τάφο της πιο κοντά στο κέντρο της Αλεξάνδρειας. Ασχολείται με τον χώρο εδώ και δύο δεκαετίες….

Τα τελευταία 10 χρόνια, το αιγυπτιακό υπουργείο έχει κάνει πολλές ανακαλύψεις στην Ταφόσιρι, όπως πολλά νομίσματα που φέρουν το όνομα και την εικόνα της Μακεδόνισσας βασίλισσας Κλεοπάτρας Ζ΄, μέσα στα τείχη του ναού. Ανακάλυψε επίσης τμήματα πολλών αγαλμάτων και στοιχεία ενός ναού που χτίστηκε από τον επίσης Μακεδόνα βασιλιά Πτολεμαίο Δ΄.

ΠΗΓΗ: Αrtnet News, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ3.2.2021.

Μακεδονικη μουμια, χρυση γλωσσα, Αλεξανδρεια, ταφος Κλεοπατρας, Μακεδονισσα βασιλισσα, Κλεοπατρα, Μακεδονας βασιλιας Πτολεμαιος Δ, αρχαιοι Αιγυπτιοι, νεκρος, μετα θανατον ζωη, φαγητο, κρασι, κοσμηματα, μουμιες, Μεγαλη Ταφοσιρις / Magna Taposiris, νεκροι, δικαστηριο, θεος Οσιρις, Κατω Κοσμος, δικαστης νεκρων, 3ος πΧ αιωνας, Μακεδονας φαραω, Πτολεμαιος Β Φιλαδελφος, Αιγυπτος, επιχρυσωμενη διακοσμηση, στεμμα, κερατα, φιδι κομπρα, ανασκαφη, παπυρος, Κλεοπατρα Ζ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ