ΣΑΠΦΩ Τετραλογία – SAPPHO Tetralogie - του Κ. Ανδρικόπουλου

ΣΑΠΦΩ Τετραλογία
SAPPHO Tetralogie

Του Κωνσταντίνου Ανδρικόπουλου

 

Διαβάζοντας πριν πέντε χρόνια, ομολογώ για πρώτη φορά, τα σωζόμενα αποσπάσματα από την ποίηση της Σαπφούς, δεν περίμενα τι θα επακολουθούσε...

Όταν λοιπόν η εικαστική καλλιτέχνιδα και συμπολίτισσά μου στο Emmerich της Γερμανίας Frau Hildegard Pütz μου ζήτησε τότε να συνεργαστούμε για μια παρουσίαση της λυρικής μας ποιήτριας, πήγα στο σπίτι της παίρνοντας μαζί το τουμπελέκι μου. Ήθελε να της τονίσω ρυθμικά κάποια δίστιχα της ποιήτριας, των οποίων είχε επιμεληθεί την μετάφραση στα γερμανικά.

Εκεί, διαβάζοντας τους στίχους και αφού πρώτα τους “χτύπησα” ρυθμικά στο κρουστό μου, γεννήθηκαν άμεσα οι τέσσερις βασικές μελωδίες, τις οποίες και κατέγραψα πρόχειρα στο κινητό μου.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΑΠΦΩ, ΕΔΩ


Τους επόμενους μήνες και χρόνια, μέσα από την αρχική παρουσίαση στο πύργο Schlösschen Borgeess Emmerich (βλέπε ΕΔΩ) αλλά και πολλές άλλες που ακολούθησαν (στο Δημοτικό Θέατρο Ομπερχάουζεν ΕΔΩ και ΕΔΩ)καθώς και την σπουδή - μελέτη για τα γυρίσματα των βίντεοκλιπ, τα κομμάτια πήραν την τελική μορφή τους.



Τον Αύγουστο του 2020, μου δόθηκε η ευκαιρία, μέσω μιας τιμητικής για μένα και την δουλειά μου υποτροφίας από το Υπουργείο Πολιτισμού του Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, να προχωρήσω στην παραγωγή του πολυπόθητου cd (glasmaster).


Σε αυτή την Τετραλογία, παρουσιάζονται τα τραγούδια μου στα αρχαία ελληνικά αλλά και στα γερμανικά.

 

1. Επίκλησις – Epiklesis

2. Δύο Μοι Τὰ Νοήματα - Zwiespältige Gedanken

3. Κάλα Σελάννα - Schöner Mond

4. Ερωτικό Δίστιχο - Liebes Distichon

 

Θα μπορούσαμε, κυριολεκτώντας, να το χαρακτηρίσουμε σαν μια μουσική γέφυρα διαφορετικών εποχών, τόπων, γλωσσών, ανθρώπων και μουσικών οργάνων, διάρκειας 40 περ. λεπτών.

Οι παλαιότεροι των 2.500 χρόνων στίχοι της ποιήτριας Σαπφούς (630 - 570 π.Χ.) παραμένουν επίκαιροι και εντυπωσιάζουν ακόμη και σήμερα, αγγίζοντας και εκφράζοντας την ανθρώπινη ψυχή.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Μουσικής Μύησις".


Συμμετείχαν μουσικοί από την Ελλάδα, την Γερμανία, την Ολλανδία, την Περσία και μία τοπική χορωδία της κωμόπολης που ζω:

 

Όργανα:

Περσικό σαντούρι, ούτι, (Benjamin Stein) - μπάσο, λαούτο, μαντολίνο (Klaus Micke)

τσέλο (Andreas Mergner)

βιολί (Helen Halimeh Parchami)

κρουστά (Κ. Ανδρικόπουλος)

φλογέρα (Martina Bitter & Holger Kaptenait)

ντιτζιριντού (Lies Beijerinck)

άσκαυλος (Χρήστος Δανάκης)

κανονάκι (Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου)

τραγουδούν Δανάη Ανδρικοπούλου και Νικόλαος Κωνσταντέλλιας

συμμετέχει η χορωδία “The Castlesingers“.


ΔΕΙΤΕ το ΕΔΩ.


Για πολλούς φίλους αποτέλεσε μια έκπληξη αυτή η δουλειά γιατί με είχαν γνωρίσει και συνηθίσει με το σχήμα μου ΠΑΡΑΔΟΞΟΝ και το παραδοσιακό / έθνικ ρεπερτόριο. Οι αντιδράσεις των λίγων, πρώτων ακροατών του cd ήταν πραγματικά κολακευτικές και μου έδωσαν δύναμη κι ελπίδα. Στο “συρτάρι” από το οποίο βγήκε η ΣΑΠΦΩ στοιβάζονται δεκάδες ιδέες και τραγούδια που περιμένουν την σειρά τους. “Στοιβάζονται” ώρες, ημέρες, χρόνια δημιουργικής εργασίας.

Κακά τα ψέματα… Ένας ανεξάρτητος και αυτοδίδακτος μουσικός, όπως εγώ, χωρίς μουσικά πτυχία και διπλώματα πρέπει να δείξει τεράστια υπομονή και επιμονή παράλληλα με τις μεγάλες προσωπικές θυσίες για να μην τα παρατήσει. Ειδικά σήμερα, όταν έχει άποψη πατριωτική, αυτοπροσδιορίζεται σαν Έλληνας με ματιά ελληνοκεντρική και εναντιώνεται στην επικρατούσα και επιδοτούμενη κοινωνικο-πολιτισμική πρόταση-επιβολή.

Παρ΄ όλες τις δυσκολίες, έχει γίνει η αρχή και η επόμενη παραγωγή θα βγάλει άλλη μια ιδέα από το συρτάρι στο φως. Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι συχνά στην Ελλάδα και την ερχόμενη Άνοιξη, προγραμματίζουμε να μείνουμε οικογενειακώς για ένα χρόνο! Ευελπιστώ έτσι:

- αφ' ενός να έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω την δουλειά μου στην πατρίδα μου και

- αφ' ετέρου να προχωρήσω με τις ηχογραφήσεις της νέας μου παραγωγής.


Ένα cd που θα περιλαμβάνει κάποιες από τις αυθεντικές ηχογραφήσεις του 1917 (βλέπε ΕΔΩ) και την επανεκτέλεσή τους, σε συνεργασία με σπουδαίους μουσικούς από τον χώρο της παραδοσιακής μας μουσικής, όπως ο Ανδρέας Νιάρχος, Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, Χρήστος Δανάκης, κ.ά.

Επίσης, ίσως τεθούν και οι βάσεις, τον επόμενο χρόνο στην Ελλάδα, για μια ακόμη μουσική γέφυρα με την αρχαιότητα, πάνω σε στίχους που χάνονται στις παρυφές του μύθου… Είναι όμως πολύ νωρίς για περισσότερα...

 

Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ, ΕΔΩ ή στο email: paradoxologos@gmx.net

καθώς και την ομάδα μου «Πρωτοβουλία Παράδοξον / Initiative Paradoxon».

 

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.1.2021, εφημ. ΚΟΝΤΡΑ NEWS, 3.2.2021.


ΣΑΠΦΩ Τετραλογια, SΑPPHO Tetralogie, Κωνσταντινος Ανδρικοπουλος, ποιηση, Σαπφω, Emmerich, 1917, Εμμεριχ Γερμανιας, Hildegard Pütz, λυρικη ποιηση, διστιχο, γερμανικα, Επικλησις, Epiklesis, Δυο Μοι Τα Νοηματα - Zwiespältige Gedanken, Καλα Σελαννα - Schöner Mond, Ερωτικο Διστιχο - Liebes Distichon, ποιητρια Σαπφω, 630 πΧ, 570 πΧ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ