Τα Φάρασα Καππαδοκίας στην επανάσταση του 1821

Τα Φάρασα Καππαδοκίας
στην επανάσταση του 1821

Οι σκληρά διωκόμενοι Μικρασιάτες μετείχαν ενεργά στην εξέγερση που μετατράπηκε σε επανάσταση του 1821 και συνέβαλαν ακόμη περισσότερο στην ιδέα της ενότητας του Ελληνισμού εντεύθεν και εκείθεν του Αιγαίου.

Ο αντίκτυπος της επανάστασης του Γένους στη Μικρά Ασία ήταν αρκετά οδυνηρός και πληρώθηκε με διωγμούς και αίμα. Απαγχονισμοί, πυρπολήσεις πόλεων και χωριών, σφαγές αμάχων, διωγμοί ιερωμένων και καταστροφή μοναστηριών.

Ακόμα και βαθύτερα στην ενδοχώρα, η Καππαδοκία, είχε το δικό της φόρο σε αίμα. Σε μια ιστορία που εξιστορεί ο πρωτοπρεσβύτερος Θεοδωρίδης από το Μοσχάτο, αναφέρει το ιστορικό γεγονός στη μονή Τιμίου Προδρόμου των Φλαβιανών.

ΑΚΟΥΣΤΕ την ομιλία του Γ. Λεκάκη

για τα ΦΑΡΑΣΑ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ, ΕΔΩ.

Στη μονή ηγούμενος ήταν ο Παΐσιος Β, Φαρασιώτης στην καταγωγή, ο οποίος απευθύνθηκε για βοήθεια στους συγχωριανούς του Φαρασιώτες για την προστασία της μονής από τα εξαγριωμένα στίφη των Τούρκων. Οι Φαρασιώτες αποδέχτηκαν το κάλεσμα του ηγουμένου Παΐσιου Β΄και συνέδραμαν με 70 οπλισμένους άντρες στην ασφάλεια της μονής και την προσωρινή εξάλειψη της Τουρκικής απειλής.

Αυτή η κίνηση των Φαρασιωτών θεωρήθηκε σαν προσβολή από τους Τούρκους και κατευθύνθηκαν στο Βαρασό για εκδίκηση. Η επιδρομή τους είχε ως αποτέλεσμα την λεηλασία των Φαράσων και τον βίαιο εκτουρκισμό αριθμού οικογενειών του χωριού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ, ΕΔΩ

και για τα ΦΑΡΑΣΑ, ΕΔΩ.

Γυναίκες και κορίτσια που δεν ήθελαν να πέσουν στα χέρια των Τούρκων στρατιωτών, προτίμησαν να θυσιαστούν στα παγωμένα νερά του ποταμού Σάρου, χορεύοντας και αποχαιρετώντας τα Φάρασα χωρίς να επιτρέψουν την ατίμωση τους από τους Τούρκους. Έγραψαν ένα νέο Σούλι, μια νέα Νάουσα...

Εξυμνούμε και τιμούμε τις θυσίες των προγόνων μας για την πατρίδα και την ελευθερία.

Τιμούμε όλους εκείνους, που διαχρονικά συνέβαλαν ώστε η μικρή σπίθα, να γίνει φωτιά που ένωσε όλους τους Έλληνες.

ΠΗΓΕΣ:

«Φαρασιώτικος Ιστορικός Διάλογος υπό του πρωτοπρεσβύτερου ιερέως Θεόδωρου Θεοδωρίδη».

Σαλκιτζόγλου Τάκης Α. «Η Μικρά Ασία στην επανάσταση του 1821».

Λεκάκης Γ. «Η άγνωστη Μικρά Ασία».

Βαρασός Πλατέος, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.3.2021.

Φαρασα Καππαδοκιας, επανασταση 1821, Μικρασιατες, ενοτητα Ελληνισμου, Αιγαιο, επανασταση Γενους, Μικρα Ασια, διωγμοι, Απαγχονισμος, πυρποληση πολεων, πυρποληση χωριων, σφαγες αμαχων, διωγμοι ιερωμενων, καταστροφη μοναστηριων, Καππαδοκια, φορος αιματος, πρωτοπρεσβυτερος Θεοδωρος Θεοδωριδης Μοσχατο, μονη Τιμιου Προδρομου Φλαβιανων, Φλαβιανοι, Φλαβιανα, ηγουμενος Παισιος Β, Φαρασιωτης, Φαρασιωτες, Τουρκοι, Φαρασωτες, Τουρκια, Φαρασωτης, προσβολη, Βαρασος, εκδικηση, επιδρομη, λεηλασια, βιαιος εκτουρκισμος, γυναικες, κοριτσια, θυσια, ποταμος Σαρος, χορος, αποχαιρετισμος, ατιμωση, θυσιες, προγονοι, πατριδα, ελευθερια, Βαρασος Πλατεος, Πλατυ Ημαθιας, Σουλι, Καρολιδης, 1875, Ναουσα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ