Μια Κερκυραία εισήγαγε τον «ελληνικό καφέ» στην Βενετία, το 1775…

Μια Κερκυραία
εισήγαγε τον «ελληνικό καφέ»
στην Βενετία, το 1775…

Του Γιώργου Λεκάκη


Το Caffè Quadri, το οποίο ιδρύθηκε το 1775, ήταν το πρώτο καφενείο της Βενετίας, που εισήγαγε τον αυθεντικό «ελληνικό καφέ» στην πόλη. Ο καφές παρασκευαζόταν από την Ναξίνα / Naxina, την Κερκυραία (εκ Νάξου;) σύζυγο του εμπόρου Giorgio Quadri, ο οποίος έδωσε και το όνομά στο καφενείο.

Όταν το άνοιξε, ήδη λειτουργούσαν 208 καφέ στην πόλη, εκ των οποίων τα 34 στην πλατεία του Αγίου Μάρκου - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΒΕΝΕΤΙΑ, ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το ΚΑΦΕ ΚΟΥΑΝΤΡΙ, ΕΔΩ.

Το… «αντίπαλον δέος» του Caffè Quadri ήταν το πασίγνωστο Caffè Florian της Βενετίας, που γιορτάζει 300 χρόνια αδιάκοπτης παρουσίας στην πλατεία του Αγίου Μάρκου! Είναι το αρχαιότερο εν ενεργεία καφενείο του κόσμου![1] Ιδρύθηκε από τον Floriano Francesconi στα 1720. Η αρχική ονομασία του ήταν "Alla Venezia Trionfante" και σταδιακώς μετεξελίχθηκε σε Florian, από την συνεχή λαϊκή χρήση του ονόματος του ιδιοκτήτη του.

Κομψό και φημισμένο υπήρξε και είναι πάντοτε σημείο αναφοράς τόσο για τους Βενετούς, όσο και για τους επισκέπτες της πόλεως, όπως το Caffé Pedrocchi στην γειτονική Πάδοβα ή το Caffé Greco στην Ρώμη.

Όταν ο καιρός είναι καλός, ιδιαίτερα μάλιστα τα καλοκαιρινά απογεύματα και βράδια, η ορχήστρα του Caffé Florian παίζει τις κλασσικές ή ρομαντικές μελωδίες για χάρι των θαμώνων και των περιπατητών της πλατείας, ταυτόχρονα ή εναλλάσσοντας την σειρά με την ορχήστρα του αντικρινού Caffé Quadri ή του Caffé Lavena, κάπως σαν δεξιός και αριστερός ψάλτης ή χορός...

ΠΗΓΗ: Comunità dei Greci Ortodossi in Venezia, 29 Δεκεμβρίου 2020. EHICA, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.12.2020.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Αφού το Cafè Procope των Παρισίων είναι πλέον εστιατόριο.

Κερκυραια, ελληνικος καφες, Βενετία, 1775, Caffè Quadri, καφενειο, καφε, Ναξινα, Κερκυρα, Ναξος, Giorgio Quadri, Caffè Florian, πλατεια Αγιου Μαρκου, Floriano Francesconi, 1720, Alla Venezia Trionfante, Βενετοι, Caffé Pedrocchi, Παδοβα, Caffé Greco, καφε Γκρεκο, Ρωμη, ορχηστρα, Cafè Procope, Παρισι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ