Η Άμυνα της Λευκάδας το 1807 και ο πρώτος πανελλήνιος όρκος των Αγωνιστών για την απελευθέρωση της Ελλάδος - του Αν. Στάμου

Η Άμυνα της Λευκάδας το 1807
και ο πρώτος πανελλήνιος όρκος
των Αγωνιστών
για την απελευθέρωση της Ελλάδος

Του λυκειάρχη και συγγραφέα Αναστάσιου Στάμου

 


Το 1800 δημιουργήθηκε η Ιόνιος Πολιτεία, που αναγνωρίσθηκε ως το πρώτο ελεύθερο ελληνικό κράτος, υπό την προστασία της Ρωσίας αλλά φόρου υποτελής στους Τούρκους. Το 1803 γίνεται Καγκελάριος της Ιονίου Πολιτείας ο Ιωάννης Καποδίστριας (σε ηλικία μόλις 27 ετών). Το 1807 ξεσπάει Ρωσοτουρκικός πόλεμος. Άγγλοι και Ρώσοι μαζί πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη, και σχεδιάζουν επανάσταση στην Πελοπόννησο για αντιπερισπασμό, ενώ με τους Τούρκους συμμαχούν οι Γάλλοι. Ο Ρωσικός στόλος που έδρευε στην Κέρκυρα πολεμά με τον Γαλλικό στόλο στην Δαλματία. Τότε βρίσκει ευκαιρία ο Αλή Πασάς, που είχε επεκτείνει την κυριαρχία του στην Ήπειρο, να επιτεθεί στην Λευκάδα, με 20.000 άνδρες. Το Σούλι είχε πέσει ήδη από το 1803 και οι Σουλιώτες φυγάδες στο νησί του δημιουργούσαν συνεχώς προβλήματα.

Ο Αλή Πασάς μέσα σε δύο-τρεις μήνες οικοδομεί δύο φρούρια, του Αγίου Γεωργίου στην Πλαγιά και του Τεκέ στην Περατιά. Τότε έρχεται ο Ρώσος στρατηγός Στάτερ και οργανώνει την άμυνα της Λευκάδας, με 4 λόχους από Κέρκυρα και από Ζάκυνθο. Οικοδομεί το φρούριο «Αλέξανδρος» απέναντι από την Πλαγιά. Όταν έφυγε όμως ο Βελής, ο γιός του Αλή, με 12.000 στρατό για να αντιμετωπίσει την εξέγερση στην Πελοπόννησο αδυνάτισε κάπως το μέτωπο του εχθρού. Τότε πραγματοποιούν επίθεση οι Έλληνες στο φρούριο Τεκέ και το καταλαμβάνουν (22 Μαρτίου 1807). Είναι 250 Αρματολοί, 150 Λευκαδίτες και 250 Ρώσοι «κυνηγοί» εναντίον 5.000 Τουρκαλβανών. Αποχωρούν όμως το βράδυ. Ενισχύονται κατόπιν οι δυνάμεις του Αλή και πάλι με 5.000 πεζούς, 6.000 ιππείς, και 18 γαλλικά κανόνια.

Τότε η Ιόνιος Γερουσία αποστέλλει τον Ιωάννη Καποδίστρια (27 Μαΐου 1807), ο οποίος απέδειξε εκτός από την πολιτικο-διπλωματική και την στρατιωτική ευφυΐα του. Αμέσως καταφθάνει ο Ιγνάτιος, τέως Μητροπολίτης Άρτας, με 400 Σουλιώτες, ο Περραιβός με 250 Ηπειρώτες, η Εθνοφρουρά της Ζακύνθου, ο υποστράτηγος Παπαδόπουλος με Ρωσικό απόσπασμα από Κέρκυρα, 3 λόχοι Ρουμελιωτών, 1 τάγμα Μανιατών και 1 τάγμα μικτό Μωραΐτικο. Όλοι κι όλοι οι υπερασπιστές του νησιού ήσαν 2.000 άνδρες.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΛΕΥΚΑΔΑ, ΕΔΩ.

Συγχρόνως, ο Κατσαντώνης με τον Νότη Μπότσαρη χτυπούν τον ανεφοδιασμό του εχθρικού στρατού από τα πίσω. Από μέρα σε μέρα περίμεναν όλοι την απόβαση των Τουρκαλβανών στο νησί.

Ο Καποδίστριας εφάρμοσε την παλλαϊκή άμυνα. Όλοι συνεισφέρουν στο άνοιγμα μιας αμυντικής τάφρου μήκους 3,5 χλμ. Κατασκευάστηκε νέο οχυρό, ο «Κωνσταντίνος», ενώ επισκευάστηκε το φρούριο της Αγίας Μαύρας. Δημιουργήθηκε ναυτική δύναμη 9 πλοίων, με κυβερνήτη ενός πλοίου τον Κολοκοτρώνη. Ο Καποδίστριας με τον Κολοκοτρώνη γνωρίστηκαν, υπήρξε αμοιβαία εκτίμηση-σύμπνοια και εμπιστοσύνη, και έγιναν από τότε αδελφοποιτοί (βλάμηδες, βλα-φρα).

Έχουν συγκεντρωθεί πλέον όλοι οι Οπλαρχηγοί στην Λευκάδα, ενώ επικρατεί πατριωτικός ενθουσιασμός. Τότε ένα ρωσικό πλοίο βομβαρδίζει το φρούριο του Τεκέ και προκαλεί καταστροφές. Συγχρόνως ο Ρωσικός στόλος στο Αιγαίο καταστρέφει τον Τουρκικό στόλο. Αποχωρούν κατόπιν οι Γάλλοι από την συμμαχία με τους Τούρκους, και ο Αλή Πασάς αναγκάζεται σε υποχώρηση. Επιτιθέμενοι είναι τώρα οι Έλληνες. Ο εχθρός αποχωρεί.

Η Νίκη εορτάζεται στις 7 Ιουλίου 1807 στην ακτή του Μαγεμένου, στην Νικιάνα (Νίκη + Κιάνα). Εκεί έγινε ένα Ομηρικό συμπόσιο, τριγύρω όλοι οι Αγωνιστές σε κύκλους και επίτηδες μακριά από τα βλέμματα των Ρώσων. Διηγούνταν ο καθένας τα κατορθώματά του. Ο Καποδίστριας απευθυνόμενος προς τους Οπλαρχηγούς τότε λέγει: «ἐλπίζω ἡ πατρὶς νὰ σᾶς καλέσει συντόμως διὰ σκοπὸν πολὺ ὑψηλότερον». Τότε απαντά ο Κατσαντώνης εκ μέρους όλων υψώνοντας το σπαθί, «ὁρκιζόμεθα νὰ μὴν καταθέσωμε τὰ ὅπλα πρὶν ἴδωμεν τὴν Ἀνεξαρτησίαν τῆς Ἑλλάδος». Ακολούθησαν υψώνοντας τα ξίφη όλοι οι Αγωνιστές, ώστε πρόκειται για τον πρώτο πανελλήνιο όρκο απελευθερώσεως της Ελλάδος!

Ενώ όμως οι Έλληνες σχεδίαζαν εξέγερση στην Πελοπόννησο συγχρόνως με επίθεση της Επτανήσου Πολιτείας εναντίον του Αλή Πασά (και απελευθέρωση του Σουλίου), ο Τσάρος παρέδωσε ξαφνικά την Ιόνιο Πολιτεία στους Γάλλους με την συνθήκη του Τιλσίτ (8 Ιουλίου 1807). Με εντολή του Μοντσενίγου μάλιστα, του Ρώσου αρμοστή στην Κέρκυρα, οι «Ρωσοαγγλογάλλοι» της Γερουσίας εκήρυξαν τον πόλεμο στην Γαλλία (ενώ δεν είχαν πριν καν τολμήσει να κηρύξουν τον πόλεμο στην Τουρκία…). Αυτή ήταν μια μεθοδευμένη ενέργεια, για να μπουν τα Επτάνησα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Τσάρου… Μετά από ένα χρόνο, οι Γάλλοι παραδίδουν τα Επτάνησα στους Άγγλους… (μέχρι το 1864).

Έτσι προδόθηκαν τα όνειρα των Ελλήνων πατριωτών και του Ιωάννη Καποδίστρια, ενώ οι συνθήκες ήσαν τότε απείρως ευνοϊκότερες για την Επανάσταση, παρά μετά από 14 χρόνια (το 1821). Διότι διαρκούσε ο Ρωσο-Τουρκικός πόλεμος, ο στόλος των Οθωμανών είχε καταστραφεί, είχε ξεσπάσει η Σερβική επανάσταση, υπήρχε έτοιμος ελληνικός στρατός που υπηρετούσε σε Ρώσους και Γάλλους, υπήρχε η ελεύθερη Ιόνιος Πολιτεία ως βάση, είχε δημιουργηθεί για πρώτη φορά εθνικός Στρατός χάρις στην άμυνα της Λευκάδας, ζούσαν οι μεγάλοι Πολέμαρχοι Κατσαντώνης και Νικοτσάρας, και είχε εκδοθεί η «Ελληνική Νομαρχία», το ιδεολογικό «μανιφέστο» της Εθνεγερσίας (1806), καθώς και ο «Ρωσσοαγγλογάλλος», ένα θεατρικό έργο για τον ύπουλο ρόλο των μεγάλων δυνάμεων (που πρέπει αυτά να τα διαβάσουν όλοι οι Έλληνες).

 

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.3.2021.


αμυνα Λευκαδας, 1807, πανελληνιος ορκος Αγωνιστων, απελευθερωση Ελλαδος, Αναστασιος Σταμου, 1800, Ιονιος Πολιτεια, πρωτο ελευθερο ελληνικο κρατος, Ρωσια, φορου υποτελης, Τουρκοι, 1803, Καγκελαριος Ιονιου Πολιτειας, Ιωαννης Καποδιστριας, 1807, Ρωσοτουρκικος πολεμος. Αγγλοι, Ρωσοι, Κωνσταντινουπολη, επανασταση, Πελοποννησος, αντιπερισπασμο, Τουρκια, Γαλλοι, Γαλλια, Ρωσικος στολος, Κερκυρα, Γαλλικος στολος, Δαλματια, Αλη Πασας, Ηπειρος, Λευκαδα, Σουλι, 1803, Σουλιωτες φυγαδες, Αληπασας, φρουριο Αγιου Γεωργιου, Πλαγια, φρουριο του Τεκε, Περατια, Ρωσος στρατηγος Στατερ, Λευκας, Κερκυρα, Ζακυνθος, φρουριο Αλεξανδρος, Βελης, Τεκες, 22 Μαρτίου 1807, Αρματολοι, Λευκαδιτες, Τουρκαλβανοι, ιππεις, γαλλικα κανονια, Ιονιος Γερουσια, 27 Μαιου 1807, Ιγνατιος Μητροπολι Αρτας, Αρτα, Περραιβος, Ηπειρωτες, Εθνοφρουρα Ζακυνθου, υποστρατηγος Παπαδοπουλος, Ρωσικο αποσπασμα, Ρουμελιωτες, ταγμα Μανιατων, Μανιατες, Μανη, ταγμα Μωραιτων, Μωραιτες, Μωριας, Μοριας, Κατσαντωνης, Νοτης Μποτσαρης, ανεφοδιασμος, αλβανοι, παλλαικη αμυνα, αμυντικη ταφρος, οχυρο Κωνσταντινος, φρουριο Αγιας Μαυρας, Αγια Μαυρα, ναυτικο, ναυτικη δυναμη, Κολοκοτρωνης, αδελφοποιτοι, βλαμηδες, βλαφρα, αδελφοποιτος, βλαμης, οπλαρχηγοι, πατριωτικος ενθουσιασμος, ρωσικο πλοιο, βομβαρδισμος, Αιγαιο, Τουρκικος στολος, υποχωρηση, 7 Ιουλιου 1807, ακτη Μαγεμενου Νικιανα Νικη Κιανα, συμποσιο, αγωνιστες, πατρις, οπλα, Ανεξαρτησια ξιφη, Πολιτεια Επτανησου, Τσαρος, συνθηκη του Τιλσιτ 8 Ιουλιου 1807, Μοντσενιγος, Ρωσος αρμοστης, Ρωσοαγγλογαλλοι, Επτανησα, 1864, 1821. ΡωσοΤουρκικος πολεμος, Οθωμανοι, Σερβικη επανασταση, Σερβια, ελληνικος στρατος, Ιονιο πελαγος, εθνικος Στρατος, Πολεμαρχος, Ελληνικη Νομαρχια, ιδεολογικο μανιφεστο της Εθνεγερσιας 1806, Ρωσσοαγγλογαλλος, μεγαλες δυναμεις, Λευκαδος Παρθενιος, Βλαχαβας, Τζαβέλας, Τζαβέλλας, Καραισκος, Νιοκοτσαρας, ελευθερια η θαναταος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ