Οι μικρονησίδες του Αιγαίου φιλοξενούν το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού μαυροπετρίτη - Είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας μας να προστατέψει τις νησίδες! Οι σχεδιαζόμενοι αιολικοί σταθμοί θα οδηγήσουν σε εξαφάνιση ή μείωση πληθυσμών και καταστροφή των βιοτόπων με αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας!

Οι μικρονησίδες του Αιγαίου
φιλοξενούν το 85%
του παγκόσμιου πληθυσμού
μαυροπετρίτη

Είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας μας
να προστατέψει τις νησίδες!

Οι σχεδιαζόμενοι αιολικοί σταθμοί
θα οδηγήσουν σε εξαφάνιση
ή μείωση πληθυσμών
και καταστροφή των βιοτόπων
με αρνητικές επιπτώσεις
σε όλα τα ενδημικά είδη
χλωρίδας και πανίδας!

«Δυσπρόσιτες», «αφιλόξενες» και «άνυδρες». Και όμως, σε αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά οφείλεται η τεράστια οικολογική σημασία τους!Αυτό τόνισε ο κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, κατά την εισήγησή του στην ημερίδα που διοργάνωσε η «Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου», σε συνεργασία με την «Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία» και τη «MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας» με θέμα «Οι Νησίδες του Αιγαίου εκπέμπουν SOS: Οάσεις ζωής ή βιομηχανική ζώνη;», την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021.

Η μεγάλη οικολογική σημασία των νησίδων οφείλεται ακριβώς στο ότι είναι δυσπρόσιτες, αφιλόξενες και άνυδρες, καθώς έτσι διατηρήθηκε η απουσία ανθρώπων και χερσαίων σαρκοφάγων θηλαστικών σε αυτές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θέματα ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΔΩ.

Οι νησίδες του Αιγαίου φιλοξενούν:

- το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού μαυροπετρίτη,

- πάνω από 30% του παγκόσμιου πληθυσμού μύχου, και γενικότερα, 

- πολύ μεγάλο ποσοστό σπονδυλωτών της Ελλάδας βρίσκεται στις νησίδες, καθώς η απομόνωση τις καθιστά ασφαλή καταφύγια.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανάφερε επί πλέον ότι είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας μας προστατέψει τις νησίδες, ενώ οι σχεδιαζόμενοι αιολικοί σταθμοί της εταιρείας «Κυκλαδικά Μελτέμια» (Eunice Energy Group) - αν τυχόν προχωρήσουν - θα οδηγήσουν σε εξαφάνιση ή μείωση πληθυσμών και καταστροφή των βιοτόπων με αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, ΕΔΩ.

Τέλος, επισήμανε ότι οι Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) του έργου, οι οποίες συμπεραίνουν «μέτριες» επιπτώσεις, συνιστούν επιστημονική και θεσμική λαθροχειρία.

ΔΕΙΤΕ όλη την εισήγηση του κ. Παπακωνσταντίνου, ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων του Αιγαίου, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.3.2021.


μικρονησιδες Αιγαιου, μικρονησια Αιγαιου, μαυροπετριτης, νησιδες, νησιδα, βραχονησιδα, νησιδα, βραχονησιδες, αιολικοι σταθμοι, αιολικο παρκο, ανεμογεννητριες, βιοτοπος, ενδημικα ειδη χλωριδα πανιδα Αιγαιο, μυχος, σπονδυλωτα, καταφυγια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ