«Ο ρόλος της Ελληνίδας στην Επανάσταση του 1821» - από τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων

«Ο ρόλος της Ελληνίδας
στην Επανάσταση του 1821»
από τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων

Ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων (ΣΕΕ) αναγγέλλει σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών, την διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου με θέμα "Ο ρόλος της Ελληνίδας στην Επανάσταση του 1821". Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί δια-δικτυακά στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα ίδρυσης του ΣΕΕ. Η γλώσσα του συνεδρίου είναι η Ελληνική. Άρθρα μπορούν να υποβάλουν στο see1924@otenet.gr γυναίκες και άνδρες επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ιστορική περίοδος που θα καλυφθεί είναι από την άλωση της Πόλης (1453) έως και το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδος μετά την απόλυτη μοναρχία (1843). Ενδεικτικά, και όχι εξαντλητικά, θέματα του συνεδρίου είναι: προσωπογραφίες - βιογραφίες επωνύμων γυναικών, γυναίκες επαναστατημένων περιοχών (Σουλιώτισσες, Ναουσαίες, Χιώτισσες, κ.ά.), Ελληνίδες στην Τουρκοκρατία, Ελληνίδες της διασποράς, η γυναίκα στο δημοτικό τραγούδι, η διατήρηση της γλώσσας και της παράδοσης, η γυναίκα της επανάστασης στην τέχνη και την λογοτεχνία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΕΔΩ.

Παράλληλα, θα διοργανωθεί και το 1ο Προσυνέδριο με θέμα "100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΕ". Τα 100 χρόνια συμπληρώνονται το 2024 και μέχρι τότε κάθε χρόνο θα διοργανώνεται ένα προσυνέδριο, με σκοπό στην εκατονταετηρίδα να έχει συλλεγεί υλικό για την έκδοση επετειακού τόμου. Τα θέματα των προσυνεδρίων θα είναι: προσωπογραφίες - βιογραφίες των ιδρυτικών Μελών και των Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων του ΣΕΕ, σημαντικές στιγμές - ορόσημα του γυναικείου κινήματος με την συμμετοχή του ΣΕΕ, οι πρώτες Ελληνίδες Επιστήμονες σε διαφόρους κλάδους (γιατροί, φαρμακοποιοί, νομικοί, συμβολαιογράφοι, μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, μηχανικοί, φιλόλογοι, δημοσιογράφοι, κοινωνιολόγοι, κ.ά.)

Θα εκδοθεί cd με τα πρακτικά του συνεδρίου και του προσυνεδρίου. Η επιστημονική και η οργανωτική επιτροπή, οι κρίσιμες ημερομηνίες για τις δημοσιεύσεις και άλλες σχετικές λεπτομέρειες θα δημοσιευτούν προσεχώς.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.3.2021.

Συνταγμα της Ελλαδος, 1843, γυναικα, γυναικες, επανασταση, Σουλιωτισσες, Ναουσαιες, Χιωτισσες, Σουλιωτισσα, Ναουσαια, Χιωτισσα, Σουλι, Ναουσα, Χιος, Ελληνιδες, Τουρκοκρατια, Ελληνιδα, διασπορα, δημοτικο τραγουδι, γλωσσα, παραδοση, επανασταση του 1821, τεχνη, λογοτεχνια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ