Τυχαία αποκάλυψη χάλκινου ειδωλίου ταύρου 3.000 χρόνων στην Ολυμπία!

Τυχαία αποκάλυψη
χάλκινου ειδωλίου ταύρου
3.000 χρόνων στην Ολυμπία!


Στο φως του ήλιου της Ολυμπίας ήρθε ένα χάλκινο ειδώλιο ταύρου κατά τη διάρκεια αυτοψίας που διενεργούσε ομάδα επιστημόνων αποτελούμενη από στελέχη Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Το μικρό, ακέραιο ειδώλιο εντοπίστηκε χάρις στην παρατηρητικότητα της αρχαιολόγου κ. Ζαχαρούλας Λεβεντούρη πλησίον του Ναού του Διός στην Ιερή Άλτη της Ολυμπίας καθώς το ένα κέρατό του εξείχε από την επιφάνεια του εδάφους, έπειτα και από τις πρόσφατες, έντονες βροχοπτώσεις. Αφαιρέθηκε αμέσως μετά τον εντοπισμό του και μεταφέρθηκε στα εργαστήρια όπου έτυχε της φροντίδας των συντηρητών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Τώρα αναμένει καθαρό τους αρχαιολόγους να το μελετήσουν ενδελεχώς και να το εντάξουν τυπολογικά και χρονολογικά.

Σύμφωνα με την πρώτη εξέταση, το καλοφτιαγμένο και άριστης διατήρησης ειδώλιο του χάλκινου ταύρου απετέλεσε ένα από τα χιλιάδες αναθήματα που αφιερώθηκαν στο πανίσχυρο Δία στο μεγάλο του ιερό της Ολυμπίας κατά την γεωμετρική εποχή (1050 – 700 π.Χ.). Ο ταύρος, όπως και ο ίππος, ήταν από τα πλέον σημαντικά ζώα για την επιβίωση του ανθρώπου και τη δημιουργία πολιτισμού ως και τη σύγχρονη εποχή. Έτσι απέκτησε  αυτόν τον ιδιαίτερο ρόλο στη λατρεία των θεών της αρχαιότητας, να αποτελεί δηλαδή προσφιλές αντικείμενο το οποίο αφιερωνόταν από τους πιστούς προς εξευμενισμό τους, παρακλητικά ή ως ένδειξη ευαρέσκειας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΟΛΥΜΠΙΑ, ΕΔΩ.

Όπως τα δεκάδες παρόμοια ειδώλια που απεικονίζουν ζώα ή ανθρώπινες μορφές, το χάλκινο ταυράκι φαίνεται πως είχε προσφερθεί από κάποιον πιστό κατά την ώρα της θυσίας, όπως μαρτυρούν τα έντονα ίχνη καύσης στις επικαθίσεις και τα ιζήματα που αφαιρέθηκαν κατά τον καθαρισμό του. Μεγάλος αριθμός  ειδωλίων από αυτά που βρέθηκαν στο παχύ στρώμα της τέφρας από το βωμό του Διός που κάλυπτε ολόκληρη την περιοχή της Άλτεως εκτίθεται στην δεύτερη αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας και είναι δηλωτικός της σπουδαιότητας του Ιερού της Ολυμπίας ως Πανελληνίου κέντρου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΗΛΕΙΑ, ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ το σχετικό βίντεο που ετοίμασε η Εφ. Α. Ηλείας από τον εντοπισμό και την συντήρηση του χάλκινου ειδωλίου του ταύρου, ΕΔΩ.

ΣΧΟΛΙΟ Γ. ΛΕΚΑΚΗ:

Στην Ιερά Άλτι (και όχι... Ιερή Άλτη) και στον Κρηταγενή Δία αφιέρωναν πολλά αναθήματα, και δη κρητικούς ταύρους, αφού οι Ιδαίοι Κρήτες ήσαν οι ιδρυτές της Ολυμπίας... Παρόμοιοι κρητικοί ταύροι έχουν βρεθεί σε όλον τον κόσμο, όπου είχαν πάει οι Κρήτες θαλασσοκράτορες... - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΤΑΥΡΟ, ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.3.2021.

Τυχαια αποκαλυψη, αρχαιο χαλκινο ειδωλιο ταυρου 3.000 χρονια πριν, Ολυμπια, χαλκινο ειδωλιο ταυρου, Εφορεια Αρχαιοτητων Ηλειας, Ζαχαρουλας Λεβεντουρη, Ναος Διος Ολυμπιας, Ιερη Αλτη, Ολυμπια, κερατο, βροχοπτωση, χαλκος, αναθημα, Διας, Ζευς, γεωμετρικη εποχη 1050 πΧ, 700 πΧ, 1000 πΧ, ταυρος, ιππος, ζωα, επιβιωση, πολιτισμος, λατρεια, εξευμενισμος, παρακληση, ευαρεσκεια, χαλκινο ταυρακι, θυσια, καυση, τεφρα, βωμος Διος, Αρχαιολογικο Μουσειο Ολυμπιας, Πανελληνιο, Ιερα Αλτις, Κρηταγενης Διας, κρητικος ταυρος, Ιδαιοι Κρητες, Ιδαιοι Δακτυλοι, Ιδαιον Αντρον, Ιδη, Ψηλορειτης.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ