Προσπαθούσε να πωλήσει αρχαίο άγαλμα «εξαιρετικής τέχνης» από αέτωμα της Ακροπόλεως! Συνελήφθη ο αρχαιοκάπηλος στην Κόρινθο - Θα το πωλούσε 100.000 ευρώ!

Προσπαθούσε να πωλήσει
αρχαίο άγαλμα «εξαιρετικής τέχνης»
από αέτωμα της Ακροπόλεως!

Συνελήφθη ο αρχαιοκάπηλος στην Κόρινθο
Θα το πωλούσε 100.000 ευρώ!

Ένας άνδρας συνελήφθη λόγω υποψίας λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων, επειδή προσπάθησε να πουλήσει ένα αρχαίο μαρμάρινο άγαλμα «εξαιρετικό έργο τέχνης», που κάποτε κοσμούσε έναν ναό, στην περίφημη Ακρόπολη των Αθηνών, ανέφεραν οι ελληνικές Αρχές την Παρασκευή.

Η αστυνομία είπε ότι το άγαλμα του 5ου π.Χ. αιώνα ανακτήθηκε μετά από μια αστυνομική επιχείρηση διάρκειας ενός μηνός, που περιλάμβανε έρευνα και από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων.

Με ύψος μόλις 37 εκατοστά, το άγαλμα απεικονίζει έναν καθισμένο νεαρό άνδρα, που ξαπλώνει ελαφρά προς τα δεξιά. Το κεφάλι, τα χέρια και το περισσότερο μέρος από τα δύο πόδια λείπουν. Δύο μικρές τρύπες είναι ορατές πίσω από τον αριστερό ώμο, από την οποία πιθανότατα με ράβδους θα προσκολλάτο σε ένα αέτωμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΕΛΓΙΝ, ΕΔΩ.

«Είναι ένα εξαιρετικό έργο τέχνης, του είδους που δεν εντοπίζεται εύκολα, ούτε καν σε συστηματικές ανασκαφές», εδήλωσε ο αρχαιολόγος Δημήτρης Σούρλας,  κατά τη διάρκεια παρουσίασής του, την Παρασκευή στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στην Αθήνα. Το άγαλμα, είπε, θα μπορούσε να ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης σύνθεσης, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Οι Αρχές δεν ανέφεραν γιατί το συνέδεσαν με την περιοχή της Ακρόπολης.

Το έργο βρέθηκε στην κατοχή ενός άνδρα στην Κόρινθο, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη, με την υποψία ότι αναζητούσε αγοραστή για το άγαλμα, στην τιμή των 100.000 ευρώ, ανέφερε η αστυνομία.

Γίνεται έρευνα για το πώς το αρχαίο τέχνεργο ήλθε στα χέρια του και αν κατάφερε να επικοινωνήσει με πιθανούς αγοραστές για αυτό.

Το άγαλμα φαίνεται να είναι θαμμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχε σημάδια ζημιάς από σκάψιμο εργαλείων.

Θυμίζουμε πως είναι παράνομο να κατέχει, να αγοράζει, να πουλά ή να σκάβει για αρχαιότητες κανείς στην Ελλάδα, χωρίς άδεια. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΕΣ, ΕΔΩ.

Μέχρι στιγμής το υπ. Πολιτισμού της Ελλάδος δεν έκανε καμμιά ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: Associated Press, 19 Μαρτίου 2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.3.2021.

αρχαιο αγαλμα εξαιρετικης τεχνης, αετωμα, Ακροπολις, 2021, 5ος πΧ αιωνας, 2.500 χρόνια πριν, αρχαιοκαπηλος, Κορινθος, Ακροπολη, Παρθενων, Παρθενωνας, αρχαιοκαπηλια,
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ