1821: Η Ελληνική Επανάσταση στην Μολδοβλαχία – Στα βήματα του Αλέξανδρου Υψηλάντη – της Δ. Στασινοπούλου

1821: Η Ελληνική Επανάσταση

στην Μολδοβλαχία

Στα βήματα του Αλέξανδρου Υψηλάντη


Το Δίκτυο Μικρασιάτης σας προσκαλεί στο 17o online  σεμινάριο

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021, ΩΡΑ 19:00

 

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: - ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, συγγραφέας

Θα μπορούσα να θεωρήσω ως κάλεσμα της ιστορίας αυτό, που είναι αναμφίβολα, μια από τις πιο συγκινητικές προκλήσεις τις οποίες έζησα ποτέ, λόγω του ιστορικού και συναισθηματικού φορτίου που φέρνει μαζί του. Είναι μια προσπάθεια καταγραφής μαρτυριών που μιλούν ακόμη και σήμερα, μετά από 200 χρόνια, για ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, το ξεκίνημά της στη Μολδοβλαχία. Προσπάθειά μου ήταν να διασώσω την ατμόσφαιρα και ό,τι σώζεται σήμερα και να συνδεθούν οι τοποθεσίες και οι εικόνες τους με τις πολύ ισχνές μνήμες εκείνης της εποχής. H Ελληνική Επανάσταση του 1821, είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα σύνθετο, το οποίο κινητοποίησε πολλές και διαφορετικές δυνάμεις του ελληνισμού, όπως τον εμπορικό κόσμο, τους Έλληνες της Διασποράς, τους λόγιους, και, βέβαια, τους Έλληνες, τους οι Ρωμιούς, που έμεναν στον ελλαδικό χώρο, αυτούς που κατ εξοχήν πολέμησαν. Ο αγώνας στηρίχθηκε στον ανιδιοτελή πατριωτισμό του μεγάλου αριθμού των Ελλήνων, που άντεξαν με πείσμα, αξιοπρέπεια και καρτερία τις σκληρές όψεις του μακρόχρονου αυτού πολέμου. Με κόπο, δάκρυα, ιδρώτα, αίμα, αλλά πάντοτε με ελπίδα. Η Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε στη Μολδαβία, με ένα στρατιωτικό σώμα 4.500 Ελλήνων, υπό την ηγεσία του Αλεξάνδρου Υψηλάντη, γόνου μεγάλης βυζαντινής οικογένειας από τον μικρασιατικό Πόντο, ιδεαλιστή, που σήκωσε στους ώμους του το βάρος του σχεδιασμού και της έναρξης του αγώνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821, ΕΔΩ.

Συμμετοχές

Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια μας θα λάβουν το λινκ στα ήδη δηλωμένα emails τους (δεν χρειάζεται να κάνουν νέα εγγραφή).

Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά, παρακαλούμε όπως δηλώσουν συμμετοχή με email και την ένδειξη στο Θέμα: 1821 ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ (ονοματεπώνυμο, τηλ επικοινωνίας (προαιρετικά αν εκπροσωπείτε Σύλλογο ή Φορέα) και αποστολή του email σας στο diktyomikrasiatis@gmail.com

Το λινκ παρακολούθησης του σεμιναρίου και οδηγίες σύνδεσης μέσω της πλατφόρμας zoom θα σταλούν την Παρασκευή το απόγευμα.

ΠΗΓΗ: Δίκτυο Μικρασιάτης, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 31.3.2021.

Ελληνικη Επανασταση, Μολδοβλαχια, Ελληνικη Επανασταση 1821, ελληνισμος, εμποροι, Ελληνες της Διασπορας, Ρωμιοι, Μολδαβια, Ελληνες, Αλεξανδρος Υψηλαντης, βυζαντιο, μικρασιατικος Ποντος, Αγωνα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ