Το Iceberg lettuce, το oakleaf
lettuce, το romaine, κ.ά. είδη μαρουλιού, που τρώμε σήμερα, προέρχονται από
άγρια φυτά, τα οποία τροποποιήθηκαν, πριν από 6.000 χρόνια κάπου κοντά στον
Καύκασο, δηλ. στον ανατολικό Πόντο.
Η ειδική ιστορία του μαρουλιού έχει περιγραφεί λεπτομερώς χάρι στην ανάλυση DNA 445 τύπων μαρουλιού, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Wageningen & Research και την κινεζική BGI.
ΠΗΓΗ: Tong Wei, Rob van Treuren,
Xinjiang Liu, Zhaowu Zhang, Jiongjiong Chen, Yang Liu, Shanshan Dong, Peinan
Sun, Ting Yang, Tianming Lan, Xiaogang Wang, Zhouquan Xiong, Yaqiong Liu, Jinpu
Wei, Haorong Lu, Shengping Han, Jason C. Chen, Xuemei Ni, Jian Wang, Huanming
Yang, Xun Xu, Hanhui Kuang, Theo van Hintum, Xin Liu & Huan Liu «Whole-genome resequencing of 445 Lactuca accessions reveals the domestication history ofcultivated lettuce», στο Nature
Genetics, 12.4.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.4.2021.
Σαλάτα με σταμναγκάθι, μαρούλι, ρόδι, τουρσί καρότο, και τυρί φέτα. |
Abstract
Lettuce (Lactuca sativa) is an important vegetable crop worldwide.
Cultivated lettuce is believed to be domesticated from L. serriola; however,
its origins and domestication history remain to be elucidated. Here, we
sequenced a total of 445 Lactuca accessions, including major lettuce crop types
and wild relative species, and generated a comprehensive map of lettuce genome
variations. In-depth analyses of population structure and demography revealed
that lettuce was first domesticated near the Caucasus, which was marked by loss
of seed shattering. We also identified the genetic architecture of other
domestication traits and wild introgressions in major resistance clusters in
the lettuce genome. This study provides valuable genomic resources for crop
breeding and sheds light on the domestication history of cultivated lettuce.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook