Σικυών: Μία από τις ισχυρότερες πόλεις του ελληνικού κόσμου και σημαντικό λίκνο των τεχνών!!!

Σικυών:
Μία από τις ισχυρότερες πόλεις
του ελληνικού κόσμου
και σημαντικό λίκνο των τεχνών!!!

Η έρευνα της αρχαίας Σικυώνος είναι ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα για τη μελέτη της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας στο πλάτωμα της αρχαίας πόλης ανά τους αιώνες. Οι έρευνες ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2004 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη ΛΖ' ΕΠΚΑ, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Ερευνών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (FORTH), και το Πανεπιστήμιο του York, και από το 2013 συνεχίζονται υπό την αιγίδα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Αποτελούν συνέχεια της εκτατικής επιφανειακής έρευνας που διεξήχθη στην επικράτεια της αρχαίας Σικυώνος, εμβαδού περίπου 360 τ.χλμ., κατά το διάστημα 1996-2002 (Λώλος 2011).

Χαρτης αρχαιας Σκιυωνος: Στάδιο, θεατρο, πειοσχημο συγκροτημα, μικρος ναος, ναισκος, γυμνασιο, βουλευτηριο, νοτια στοα, εργαστηριακοσυγκροτημα, ΝΑ στοα, ναος Απολλωνος, δυτικη στοα, ρωμαικα λουτρα.

Το πλάτωμα της αρχαίας Σικυώνος, που ορθώνεται περί τα 3.5 χλμ νοτιοδυτικά του Κορινθιακού κόλπου μεταξύ των ποταμών Ελισσώνα και Ασωπού, ήταν σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές η ακρόπολη της παράκτιας αρχαϊκής και κλασικής πόλης. Στα αρχαϊκά χρόνια, υπό την τυραννία των Ορθαγοριδών, η Σικυώνα ήταν μία από τις ισχυρότερες πόλεις του ελληνικού κόσμου και σημαντικό λίκνο των τεχνών. Η καλλιτεχνική της παράδοση συνεχίστηκε στα κλασικά και ελληνιστικά χρόνια χάρη στους περίφημους ζωγράφους και γλύπτες της, όπως ο Παυσίας, ο Κάναχος και ο Λύσιππος.

Στα 303 π.Χ. ο Δημήτριος Πολιορκητής, γιός του Αντίγονου Α', κατέστρεψε την πόλη στην πεδιάδα, και στη συνέχεια την επανίδρυσε στη θέση της ακρόπολής της. Αυτή η πρωτοβουλία, εκτός από τις πρακτικές της σκοπιμότητες, μετέφερε και ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα δεδομένου ότι η Σικυών-Δημητριάς ήταν μία από τις δύο πόλεις που ιδρύθηκαν, ή καλύτερα επανιδρύθηκαν, ποτέ από Μακεδόνα ηγεμόνα στην Πελοπόννησο. Η πόλη ήκμασε στην καινούργια της θέση κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, και γνώρισε μια δεύτερη χρυσή εποχή στο δεύτερο μισό του 3ου αι. π.Χ. υπό τον Άρατο, στρατηγό της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Κατά τα αυτοκρατορικά χρόνια, η Σικυώνα διετέλεσε στη σκιά της Κορίνθου, η οποία ήταν η πρωτεύουσα της επαρχίας της Αχαΐας. Παρομοίως η επισκοπή Σικυώνος, που μαρτυρείται ήδη από τον ύστερο 4ο αι. μ.Χ., εξαρτιόταν από την αρχιεπισκοπή της Κορίνθου. Μετά την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η Σικυώνα εμφανίζεται πάλι στις πηγές κατά τον 13ο και 14ο αιώνα, ως μέρος των Φραγκικών κτήσεων της Κορινθίας, αυτή τη φορά όμως υπό το όνομα Βασιλικό ή Βασιλικά. Το σημερινό χωριό Βασιλικό, που καταλαμβάνει τη νοτιο-ανατολική γωνία του πλατώματος, αναφέρεται συχνά σε αρχεία της Οθωμανικής περιόδου και της Β' Ενετοκρατίας (15ος-18ος αι.).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΙΚΥΩΝΑ, ΕΔΩ.

Ο στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι διττός. Πρωταρχικός σκοπός είναι η ανασύνθεση της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας εντός του άστεος από τα προϊστορικά έως και τα Οθωμανικά χρόνια. Ο δεύτερος στόχος, είναι η έρευνα του πλατώματος μέσα στα ευρύτερα γεωγραφικά του πλαίσια, και η συσχέτιση των αποτελεσμάτων με αυτά της εκτατικής επιφανειακής έρευνας στη Σικυώνια χώρα. Για την επίτευξη αυτών των στόχων διενεργήσαμε πρώτα μια εντατική αρχαιολογική έρευνα επιφανείας του πλατώματος (2004-2009), και στη συνέχεια μεγάλης κλίμακας ανασκαφή γύρω από την αγορά της αρχαίας πόλης (2013 κ.ε.).

ΠΗΓΗ: ΕΡΕΥΝΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΙΚΥΩΝΑΣ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.4.2021.

Σικυων, τεχνες, Σικυωνα, 2004, Πανεπιστημιο Θεσσαλιας, ΛΖ ΕΠΚΑ, Ινστιτουτο Μεσογειακων Ερευνων Ιδρυμα Τεχνολογιας και ερευνας FORTH, Πανεπιστημιο York, Γιορκ, 2013, εν Αθηναις Αρχαιολογικη Εταιρεια, πλατωμα, Κορινθιακος κολπος, ποταμος Ελισσωνας, Ελισσων, Ασωπος, ακροπολη Σικυωνος, τυραννια, τυραννος, Ορθαγοριδες, καλλιτεχνικη παραδοση, ζωγραφος, γλυπτης, Παυσιας, Καναχος, Λυσιππος, 303 πΧ, Δημητριος Πολιορκητης, Αντιγονος Α, πολιτικο μηνυμα, Σικυων Δημητριας, Δημητριαδα, Μακεδονας, 3ος πΧ αιωνας, Αρατος, στρατηγος, Αχαικη Συμπολιτεια, Κορινθος, επαρχια Αχαιας, Αχαια, επισκοπη Σικυωνος, 4ος μΧ αιωνας, αρχιεπισκοπη Κορινθου, 13ος μΧ, 14ος μΧ αιωνας, Φραγκοι, φραγκικες κτησεις, Κορινθια, Βασιλικο, Βασιλικα, 15ος μΧ, 18ος μΧ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ