Μωρό θάφτηκε πριν 6.000 χρόνια, στην αγκαλιά γυναίκας – της μητέρας του;

Μωρό θάφτηκε πριν 6.000 χρόνια,
στην αγκαλιά γυναίκας
– της μητέρας του;

Του Γιώργου Λεκάκη

Ένα μωρό. ηλικίας 6.000 χρόνων, με τα δόντια του ακόμη ανέπαφα, να ακουμπά στην αγκαλιά μιας γυναίκας, που πιστεύεται ότι είναι η μητέρα του, βρέθηκε σε έναν τάφο στο Nieuwegein στην επαρχία της Ουτρέχτης των Κάτω Χωρών. Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι είναι ο αρχαιότερος τάφος μωρού, που βρέθηκε ποτέ στην Ολλανδία!

Η ανακάλυψη ήλθε στο φως, μόλις εξετάσθηκαν 4 σκελετοί. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το δεξί χέρι του σκελετού της 30χρονης γυναίκας ήταν λυγισμένο με μια παράξενη γωνία. Ήταν στραβά, αντί για ευθεία, όπως είναι η συνήθης στάση άλλων σκελετών στον ταφικό τους χώρο.

Πιο προσεκτική επιθεώρηση έδειξε θραύσματα οστών ενός βρέφους κάτω από το χέρι της και αποκάλυψε ότι η γυναίκα θάφτηκε σκόπιμα να αγκαλιάζει ένα μωρό, εδήλωσε η επί κεφαλής του αρχαιολογικού έργου, Helle Molthof.

Τα θραύσματα των οστών που εστάλησαν για ανάλυση, περιελάμβαναν ένα μικρό σαγόνι με αρκετά δόντια μωρού. Από αυτό, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το βρέφος είχε πεθάνει όταν ήταν μόλις δύο μηνών!

Οι εξετάσεις DNA θα αποκαλύψουν εάν η γυναίκα ήταν η μητέρα του βρέφους καθώς και το φύλο του μωρού.

Εάν δεν είναι η μητέρα του, είμαστε μπροστά σε μια αποκάλυψη: Μια γυναίκα (ξένη; δούλα; υπηρέτρια;) να θυσιάζεται για να "συνοδεύει" το μωρό στον Κάτω Κόσμο...

Το άλλο καίριο ερώτημα είναι: Ποιος από τους δυο πέθανε πρώτος; Ή πέθαναν και οι δυο ταυτόχρονα;

Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι ο τάφος θα τους ενημερώσει για τις τελετές ταφής των κοινοτήτων των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, που ζούσαν στις όχθες του ποταμού Vecht.

«Γνωρίζουμε πώς έζησαν, τι είδους φαγητό έτρωγαν, πώς ήταν τα σπίτια τους, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη πολύ για το πώς έθαβαν τους νεκρούς τους», εδήλωσε η κ.Μόλτχοφ.

ΠΗΓΗ: Ολλανδικός τηλεοπτικός οργανισμός NOS, NY Post «6,000-year-old baby found cradled in mother's arm», 13.2.2018. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.2.2018.

μωρο, 6.000 χρονια πριν, 8000 πΧ, δοντια, αγκαλια, γυναικα, μητερα, ταφος, Nieuwegein, συνοδος, Κατω Κοσμος, θυσια, Ουτρεχτη, Κατω Χωρες, ταφη μωρου, Ολλανδια, κυνηγοι τροφοσυλλεκτες, σκελετος,
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ