ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ: Να δοθεί πολιτική λύση για να μην καταστραφούν οι αρχαιότητες στον Σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης!

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ: Να δοθεί
πολιτική λύση
για να μην καταστραφούν
οι αρχαιότητες
στον Σταθμό Βενιζέλου
στο Μετρό Θεσσαλονίκης!

Η διεθνής κινητοποίηση για την σωτηρία των σημαντικών αρχαιοτήτων της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, συνεχίζεται. Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ, και ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της που διέρρευσαν κυβερνητικές πηγές, επιφανείς επιστήμονες του εξωτερικού ζητούν από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει για να σωθεί ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επισημαίνει, για άλλη μια φορά, ότι στο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε, η ίδια η Αττικό Μετρό έχει έμμεσα παραδεχτεί ότι ο Σταθμός Βενιζέλου δεν θα έχει παραδοθεί το 2023.

Ακόμη κι αν υπολογίζει η Αττικό Μετρό ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα εκδοθεί ως το τέλος Μαΐου 2021, ακόμη κι αν το έργο της απόσπασης χρειάζεται 5,5 μήνες για να ολοκληρωθεί (με τα πλέον αισιόδοξα σενάρια της ίδιας της Αττικό Μετρό), η ανασκαφική έρευνα στα υποκείμενα στρώματα θα διαρκέσει ένα χρόνο, σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει η Αττικό Μετρό (στο οποίο βέβαια δεν συνυπολογίζουν καν τις νέες συνεδριάσεις του ΚΑΣ που θα χρειαστούν, τις νέες αποσπάσεις και αποδομήσεις αρχαιοτήτων, τον υδράργυρο κλπ) και τους 18 μήνες για την κατασκευή του σταθμού, όπως η ίδια η Αττικό Μετρό έχει ανακοινώσει, φτάνουμε στο Μάιο 2024, χωρίς καν να έχει γίνει η δοκιμαστική λειτουργία των συρμών! Το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός το Σεπτέμβρη 2019, ο Ν. Ταχιάος το Δεκέμβριο 2019 και ο Κ. Καραμανλής τον Μάιο 2020, για την παράδοση όλων των σταθμών του Μετρό Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 2023, είναι ήδη στον αέρα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την υποθεση καταστροφης αρχαιων

Είναι σαφές λοιπόν ότι η Αττικό Μετρό θα προχωρήσει σε ολοκλήρωση και δοκιμαστική λειτουργία των 12 σταθμών του Μετρό, χωρίς το Σταθμό Βενιζέλου, αν πραγματικά θέλει να παραδώσει το έργο το 2023. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να αποσπαστούν και να καταστραφούν οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου!

Η Αττικό Μετρό σχεδιάζει να παραδώσει το έργο που η ίδια ονόμαζε «κολοβό», χωρίς τον Σταθμό Βενιζέλου, αφού θα έχει καταστρέψει τις αρχαιότητες! Δεν θα τους αφήσουμε. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με απόφασή του, θα συνεχίσει να παλεύει με κάθε τρόπο για να αποτραπεί αυτή η καταστροφή. Το ΔΣ του ΣΕΑ έχει αποφασίσει ότι θα λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε κανένα μέλος του Συλλόγου μας να μην αναγκαστεί να συμμετάσχει στον τεμαχισμό και την καταστροφή του μοναδικού μνημειακού συνόλου.

ΠΗΓΗ: ΣΕΑ, 17.5.2021, αρ. πρωτ.: 124. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.5.2021.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ, καταστροφη αρχαιοτητων, Σταθμος Βενιζελου Μετρο Θεσσαλονικης, Θεσσαλονικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ