Σημαντικά αρχαία κατάλοιπα εντοπίστηκαν στον ποταμό Άραχθο, ο οποίος είχε διαφορετική ροή από την σημερινή…

Σημαντικά αρχαία κατάλοιπα
εντοπίστηκαν στον ποταμό Άραχθο,
ο οποίος είχε διαφορετική ροή από την σημερινή…

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εργασιών καθαρισμού εντός της κοίτης του ποταμού Αράχθου από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, ΠΕ Άρτας, συνεχίζει τις ενδελεχείς επιφανειακές έρευνες εντός της κοίτης του ποταμού, όπου έχουν εντοπιστεί σημαντικά αρχαία κατάλοιπα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΑΡΑΧΘΟ, ΕΔΩ.

Η συνέχεια των ερευνών έφερε στο φως οικοδομικά κατάλοιπα ταφικών μνημείων και ταφικών περιβόλων, που πιθανότατα ανήκουν σε ένα –άγνωστο μέχρι σήμερα– νεκροταφείο της αρχαίας Αμβρακίας. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΜΒΡΑΚΙΑ, ΕΔΩ.

Επίσης, ήρθαν στο φως κατάλοιπα δραστηριοτήτων των βυζαντινών χρόνων στις δυτικές παρυφές της κοίτης. Τα εντυπωσιακά αρχαία κατάλοιπα αναμφίβολα υποδεικνύουν την προέκταση της αρχαίας πόλης σε μεγαλύτερη έκταση από αυτή που μας ήταν γνωστή μέχρι σήμερα. Επίσης, υποδεικνύουν ότι ο ποταμός Άραχθος είχε διαφορετική ροή από τη σημερινή, πιθανότατα δυτικότερα, προς την περιοχή των Κεραματών – Κωστακιών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΗΠΕΙΡΟ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Γ. Λεκάκης "Ήπειρος η γωνιά που πέτρωσε στο 5".

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, σε δημιουργική συνεργασία με τους λοιπούς εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, συνεχίζει τις έρευνες εντός της κοίτης του ποταμού, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, που θα βοηθήσουν στην αποκάλυψη των κρυμμένων μυστικών του ποταμού Αράχθου. Ενός ποταμού, που από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεώτερα χρόνια, έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ίδρυση και την ανάπτυξη τόσο της αρχαίας Αμβρακίας όσο και της βυζαντινής, αλλά και της σύγχρονης πόλης της Άρτας.

Η συνέχιση των ερευνών και τα εντυπωσιακά ευρήματα θα ενσωματωθούν σε μελέτη της Υπηρεσίας, προκειμένου να συνταχθεί πλήρης πρόταση για την προστασία και μελλοντική ανάδειξή τους.

ΠΗΓΗ: ΕΦΑ ΑΡΤΑΣ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.5.2021.


αρχαια καταλοιπα, ποταμος Αραχθος, Αρτα, Ηπειρος, ταφικο μνημειο, ταφικος περιβολος, αγνωστο νεκροταφειο, Αμβρακια, βυζαντιο, κοιτη, Κεραματες, Κωστακιοι, μυστικο

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ