Απεικονίσεις μοναστηριών της Ελλάδος του μοναχού Βασίλη Γκρηγκόριεβιτς Μπάρσκυ - του Σ. Βογιατζή

Απεικονίσεις μοναστηριών
της Ελλάδος
του μοναχού
Βασίλη Γκρηγκόριεβιτς Μπάρσκυ

Του Σωτήρη Βογιατζή, δρ. αρχιτέκτων Ε.Μ.Π.

 

Ένας από τους χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους της περιηγητικής φιλολογίας της Ανατολικής Ευρώπης για τον Ελληνικό χώρο είναι και ο ιδιόρρυθμος Ρωσο-ουκρανός μοναχός Βασίλης Γκρηγκόριεβιτς Μπάρσκυ.

Γεννήθηκε στο Κίεβο το 1701. Από το 1724 έως τον θάνατό του, το 1747, ταξιδεύει στον ελληνικό χώρο και τη Μέση Ανατολή επισκεπτόμενος μοναστήρια και εκκλησίες περιγράφοντας λεπτομερώς. Σώζονται 148 σχέδια μεγάλης ακριβείας, σχεδόν σύγχρονης φωτογραφίας, παρά την φαινομενική λαϊκότητά τους, που δεν έχουν καμμία σχέση με αντίστοιχα περιηγητών της εποχής. Έτσι το έργο του αποτελεί την πλέον αξιόπιστη ιστορική πηγή για την ιστορία τη ορθόδοξης ανατολής στον 18ο αιώνα.

Η Θήρα / Σαντορίνη (γράφεται Σαντορήνη "μία των Κυκλάδων του Αιγαίου πελάγους"), σχέδιο του Μπάρσκυ, του 1745.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΧΑΡΤΕΣ, ΕΔΩ.


Στην παρουσίαση θα αναπτυχθούν οι απεικονίσεις τεσσάρων μοναστηριών από αυτά που σχεδίασε ο Μπάρσκυ και θα παραβληθούν με  σύγχρονη τεκμηρίωση από το έργο του ομιλητή με σκοπό να αντληθούν πληροφορίες για την κατάσταση των συγκεκριμένων κτηρίων κατά τον 18ο αιώνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, στις 19:00, ο κ. Σωτήρης Βογιατζής θα παρουσιάσει στη διαδικτυακή σειρά σεμιναρίων εμβάθυνσης στην ιστορία και Θεωρία της αρχιτεκτονικής, ομιλία με θέμα: «Αναψηλαφώντας τις απεικονίσεις μοναστηριών της Ελλάδας του μοναχού – περιηγητή Βασίλη Γκρηγκόριεβιτς Μπάρσκυ». Η διάλεξη θα δοθεί διαδικτυακά μέσω WebexΕΜΠ – ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ - Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής - ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΜΒΑΘΥΝΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.6.2021.

Θηρα / Σαντορινη, Σαντορηνη, Κυκλαδες, Αιγαιο πελαγος, σχεδιο, χαρτης, 1745 απεικονιση μοναστηρι, Ελλαδα, μοναχος Βασιλης Γκρηγκοριεβιτς Μπαρσκυ, Βογιατζης, περιηγητικη φιλολογια, Ανατολικη Ευρωπη, Ελλας, ιδιορρυθμος Ρωσος, ουκρανος, Ρωσια, ουκρανια, Ρωσοουκρανος, Μπαρσκι, Κιεβο, 1724, 1747, ταξιδι, ταξειδι, Μεση Ανατολη, μοναστηρια, εκκλησιες, σχεδια, λαικοτητα, λαικος ζωγραφος, περιηγητης, περιηγητες, ορθοδοξη ανατολη, 18ος αιωνας, κτηριο, αρχιτεκτονικη,
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ