«Αινιγματική» αρχαία ελληνική γραφή ευρέθη στην Ισπανία… Απομεινάρι των Ατλάντων της Ταρτησσού;

«Αινιγματική»
αρχαία ελληνική γραφή
ευρέθη στην Ισπανία…
Απομεινάρι των Ατλάντων της Ταρτησσού;

Του Γιώργου Λεκάκη 

Μια «περίεργη» μορφή γραφής, λένε, χρησιμοποιήθηκε στην νοτιοδυτική Ιβηρική χερσόνησο, μακριά από τις παράκτιες πόλεις, οι οποίες επηρεάσθηκαν περισσότερο από ξένους πολιτισμούς. Η χρονολογία της ήταν πάνω από 2.500 χρόνια πριν από σήμερα…

Και το ερώτημα ετέθη: Ποιοι ήταν αυτοί οι γραφείς;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΧΑΙΑ ΓΡΑΦΗ, ΕΔΩ
και γενικά για την ΓΡΑΦΗ, ΕΔΩ.

«Τα περισσότερα από τα σύμβολα που χρησιμοποιήθηκαν εισήχθησαν απ’ ευθείας από την φοινικική ορθογραφία, λένε επισήμως, και στην συνέχεια υπάρχει μια μικρή ομάδα, που εδημιουργήθη από τους εντοπίους εφευρέτες της: Συνολικά 27 σύμβολα». Παραβλέπουν βέβαια, ότι οι λεγόμενοι «φοίνικες» (οι έμποροι φοινίκης), επήραν τη συλλαβογράμματη γραφή (και όχι αλφάβητο) από την αρχαία κρητική ελληνική γραφή.

Και συνεχίζουν: Οι εντόπιοι ήρθαν σε επαφή με τους φοινικέμπορους, οι οποίοι έφτασαν εκεί για να κάνουν τις συναλλαγές τους. Οι «Ίβηρες» συνειδητοποίησαν τα πλεονεκτήματα της γραφής. Και κατέληξαν να προσαρμόσουν τα σύμβολα της ξένης ορθογραφίας, στην ιδική τους γλώσσα.

Το πρόβλημα είναι ότι, αν και μπορούν να διαβαστούν φωνητικά - με εξαίρεση τους χαρακτήρες που δεν εισήχθησαν από τους φοινικέμπορους, και δεν είναι γνωστό ποιους ήχους θα αντιπροσώπευαν - δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε την σημασία τους, επειδή η γλώσσα που μεταγράφουν είναι (ακόμη) άγνωστη. Δεν γνωρίζουμε, λοιπόν, σε τι αντιστοιχούν τα σύμβολα, λένε.

Ο γλωσσολόγος John Koch (Πανεπιστήμιο Ουαλίας, Ηνωμένο Βασίλειο), ισχυρίστηκε ότι η γλώσσα που γράφτηκε ανήκε στην κελτική ομάδα, αυτήν δηλ. την οποία ομιλούν οι κελτικοί πληθυσμοί, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην περιοχή. Παραβλέπει το γεγονός ότι οι Κέλτες είναι ελληνικής καταγωγής. – ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

Και στο διαδίκτυο έχει πέσει μια ατέρμονη συζήτηση περί της «αινιγματικής» αυτής γραφής, τόσο αινιγματικής, που και ένα… Ελληνόπουλο του… Δημοτικού μπορεί να διαβάσει…

Αλλά πώς να τις διαβάσουν, όταν πολλές απ’ αυτές τις δημοσιεύουν… ανάποδα;;; (προσέξτε το σήμα του Nat. Geographic για να καταλάβετε τι λέω)...

Ανάμεσα, όμως στις πιο ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις, πάντως, είναι ότι πρόκειται για απομεινάρι στης γραφής των Ατλάντων, προερχομένης από την Ταρτησσό, δηλ. μινυακή ελληνική γραφή… - ΔΙΑΒΑΣΤΕ και Γρ. Κοσσυβάκη "Οι πρωτο-Έλληνες Μινύες".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ… 

ΠΗΓΗ: Nat. Geographic, Ana Gonçalves στο «Ancient Wonders of Archaeology, Art History & Architecture», ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.6.2021.

Αινιγμα, αινιγματικη αρχαια ελληνικη γραφη, Ισπανια, Ατλαντες, Ταρτησσος, Ιβηρικη χερσονησος, 2.500 χρονια πριν, φοινικικη ορθογραφια, 27 συμβολα, φοινικες, εμποροι, φοινικη, συλλαβογραμματη γραφη, συλλαβες, αλφαβητο, αρχαια κρητικη ελληνικη γραφη, Φοινικη, Ιβηρες, γλωσσα, φωνητικα, χαρακτηρας, μεταγραφη, αγνωστη, συμβολο, γλωσσολογος, γλωσσολογια, John Koch Πανεπιστημιο Ουαλιας, Ηνωμενο Βασιλειο, κελτικη γλωσσα, Κελτες, Ατλαντιδα, Ατλαντις, Ταρτησος, Κοσσυβακης, Μινυες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ