Του Γιώργου Λεκάκη
Τέσσερεις οστέινοι αυλοί, ηλικίας 7.500 - 6.700 χρόνων, κατασκευασμένοι από ανθρώπινο οστό[1] ευρέθησαν
στις σωστικές ανασκαφές (για την Εγνατία Οδό) στην Τούμπα Κρεμαστής Κοιλάδας
Κοζάνης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΑΥΛΟΥΣ, ΕΔΩ.
Γράφει η Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, δρ. Αρχαιολόγος, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης / ΥΠΠΟΑ: «Οι δύο από αυτούς διατηρούνται σχεδόν ακέραιοι, ενώ ο ένας φέρει εγχάρακτο σύμβολο[2]. Τα ευρήματα αυτά εκτός του ότι επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της μουσικής τέχνης κατά τη Νεότερη Νεολιθική περίοδο στην περιοχή της Κίτρινης Λίμνης, και ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο οικισμό, στο πλαίσιο τελετουργιών, αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τη μορφή των νεολιθικών αυλών και τη μουσική τέχνη γενικότερα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προώθηση της έρευνας για τις αρχές της μουσικής, ως πνευματικής έκφρασης του ανθρώπου».
Οι αυλοί χρονολογούνται στο 5500 - 4700 π.Χ. και εκτίθενται στο υπέροχο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής Κοζάνης. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΕΔΩ. Και για την ΑΙΑΝΗ, ΕΔΩ.Αυτά τα αρχαία πνευστά μουσικά όργανα, αναδεικνύουν την βαθιά συνέχεια των πνευστών μουσικών οργάνων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης "Μουσικής Μύησις".
ΠΗΓΕΣ: Χονδρογιάννη-Μετόκη Αρ. «Ο νεολιθικός οικισμός της Τούμπας Κρεμαστής Κοιλάδας» (μέρος Γ’), «Αρχαιολογία», 5.10.2015. Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». Γ. Λεκάκης «Μουσικής Μύησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.10.2015.
[1] Την ταύτιση έκαναν ο καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Sheffield, P. Halstead, επιβλέπων της μελέτης του ζωοαρχαιολογικού υλικού της θέσης, και η Δρ Σ. Τριανταφύλλου, που μελετά το ανθρωπολογικό υλικό της θέσης.
[2] Βλ. Χονδρογιάννη-Μετόκη 2001, 408 και εικ. 1, Παπαοικονόμου-Κηπουργού 2007, 20 και εικ. 1.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook