Νέα νεολιθικά ευρήματα στην Καρυστία: Και γραπτά αγγεία! Γκουριμάδι: Ο αρχαιότερος οικισμός στην νότια Εύβοια!!!

Νέα νεολιθικά ευρήματα
στην Καρυστία:
Και γραπτά αγγεία!
Γκουριμάδι: Ο αρχαιότερος οικισμός
στην Νότια Εύβοια!!
 Νεολιθικός μετάλλινος οπέας!

Νέα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα προέκυψαν κατά την ανασκαφική έρευνα στο Γκουριμάδι Καρύστου, που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη ανασκαφική περίοδο, από 24.5.2021 έως 11.6.2021.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΕΥΒΟΙΑ, ΕΔΩ.

Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα βρίσκονται σε προέκταση του ήδη γνωστού οικισμού προς τη δυτική πλευρά. Σημαντικό εύρημα είναι η αποκάλυψη τριών αβαθών κυκλικών οπών (πασσαλότρυπες) σε σειρά, που πιθανόν χρησίμευαν για την τοποθέτηση πασσάλων. Η διερεύνηση της χρήσης των οπών αυτών θα πραγματοποιηθεί κατά την επόμενη ανασκαφική περίοδο, το 2022. Η σημαντικότητα του οικισμού που χρονολογείται μέσω των ευρημάτων του στην Ύστερη Τελική Νεολιθική Εποχή είναι μεγάλη επειδή μάλλον αποτελεί τον αρχαιότερο οικισμό στην περιοχή της Καρυστίας. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΚΑΡΥΣΤΙΑ, ΕΔΩ.

Ο αρχαιότερος μέχρι στιγμής οικισμό στην περιοχή της Καρυστίας.

Κινητά ευρήματα όπως λίθινα εργαλεία μεταξύ αυτών και τριπτήρες, κατεργασμένες λεπίδες οψιανού, αιχμές βελών, αποδεικνύουν ότι το επικρατέστερο υλικό είναι αυτό του οψιανού γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στις εμπορικές ανταλλαγές και επαφές του οικισμού με τα πλησίον ευρισκομένων νησιά του Αιγαίου. Κατά τη διαλογή των ευρημάτων βρέθηκαν σημαντικά δείγματα αγγείων της Ύστερης Τελικής Νεολιθικής Εποχής - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ, ΕΔΩ - πολλά εκ των οποίων και γραπτά. (σ.σ.: Επίσης βρέθηκαν μετάλλινος οπέας, γουδί, κ.ά.).

Η ανασκαφή διενεργείται από το Νορβηγικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας και την εποπτεία της έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

Νεολιθικό γουδί.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας αναγνωρίζοντας τη σημασία και τη δυναμική της συγκεκριμένης θέσης, έχει ήδη προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για την κήρυξή της ως αρχαιολογικού χώρου, καθώς το Γκουριμάδι αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές προϊστορικές θέσεις της Νότιας Καρυστίας.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.7.2021.

νεολιθικα ευρηματα Καρυστος γραπτα αγγεια, Γκουριμαδι, αρχαιοτερος οικισμος Καρυστιας, αρχιτεκτονικα καταλοιπα, ανασκαφη, Γκουριμαδι Καρυστου, 2021, οικισμος, κυκλικη οπη, πασσαλοτρυπα, πασσαλος, οπες, 2022, Υστερη Τελικη Νεολιθικη Εποχη Καρυστια, λιθινα εργαλεια τριπτηρας, κατεργασμενη λεπιδα οψιανου, οψιανος, οψιδιανος, αιχμγ βελους, βελος, εμποριο, Αιγαιο, αγγειο, μεταλλινος οπεας, γουδι, ανασκαφες, Νορβηγικο Αρχαιολογικο Ινστιτουτο Αθηνας Νορβηγια, Εφορεια Αρχαιοτητων Ευβοιας, Ευβοια, αρχαιολογικος χωρος, προιστορια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ