Οι Πίκτες της Σκοτίας είχαν σχέση με την αρχαία Σαμοθράκη! Τιμούσαν τον Δάρδανο, τον Ιάσιο, τους Διόσκουρους και την Κόρη Περσεφόνη… Σχέση και με Μέγα Αλέξανδρο;

Οι Πίκτες της Σκοτίας είχαν σχέση
με την αρχαία Σαμοθράκη!

Τιμούσαν τον Δάρδανο, τον Ιάσιο,
τους Διόσκουρους
και την Κόρη Περσεφόνη…
Σχέση και με Μέγα Αλέξανδρο;

 

Του Γιώργου Λεκάκη

 

Οι Πίκτοι ή Πίκτες, ήταν μια «ομάδα» λαών που ζούσε στην νυν ανατολική και βόρεια Σκοτία, κατά τα τέλη της Εποχής του Σιδήρου έως και την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο. Οι ιστορικοί λένε πως η καταγωγή τους ήταν κελτική – δηλ. ελληνική αφού οι Κέλτες είχαν ελληνική καταγωγή – ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ. Θεωρούνται επίσης ότι ήταν οι απόγονοι των Καληδονίων – άρα κρητικής καταγωγής, δηλ. και πάλι ελληνικής. Απεικονίζονται στον παγκόσμιο χάρτη του Κλαυδίου Πτολεμαίου. Συγχωνεύθηκαν με το γαελικό στοιχείο της Σκοτίας – δηλ. την σκοτσέζικη εκδοχή των Γαλατών – άρα επίσης ελληνικής καταγωγής… Όλα αυτά τα έγραφα και τα φώναζα χρόνια… Δυστυχώς η πικτική γλώσσα έχει πλέον εκλείψει (πολύ βολικό για πολλούς)… - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΚΟΤΙΑ, ΕΔΩ.

Καθώς επίσης, έχω γράψει στο βιβλίο μου «Σαμοθράκη, ιερά νήσος» (εκδ. 2006) - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ - για την σχέση του Μεγάλου Ιερού της Σαμοθράκης και την σχέση του με την Δύση, όπου πήγαν ιερείς του και τους εκπολίτισαν…

Καθώς επίσης, έχω γράψει στο βιβλίο μου «Γαύδος, η ομηρική Ωγυγία;» (εκδ. 2006) - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ υπάρχει σχέση μεταξύ Γαύδου Κρήτης και νήσου Αρράν…

Τώρα έρχεται ένας Σκοτσέζος ιστορικός, ειδικός στην ιστορία των Πικτών, να προβληματιστεί πάνω σε όλα αυτά, με σύμβολα και στοιχεία που έχει βρει χαραγμένα σε πέτρες του Αρράν… - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τους ΠΙΚΤΕΣ, ΕΔΩ.

Ο ιστορικός Damian Bullen, λοιπόν, πιστεύει ότι έχει βρει πιθανές ενδείξεις που συνδέουν σύμβολα των Πικτών / Pictish στο νησί Arran, με τα μυστηριώδη ερείπια ναού στο ιερό νησί της Σαμοθράκης…

Ο Bullen, ερευνά το ενδεχόμενο οι πέτρινοι κύκλοι του Μάκρι Μουρ / Machrie Moor - ΔΙΑΒΑΣΤΕ για το ΜΑΚΡΙΜΟΥΡ < ΜΑΚΡΙΑ ΜΟΥΡΗ;, ΕΔΩ - στο Αρράν να συνδέονται κατά κάποιον τρόπο με το συγκρότημα ναών των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης, κάποτε ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά ιδρύματα στην Αρχαία Ελλάδα.

Κάνει ανασκαφές και μελέτες σε σύμβολα των Pictish που βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο Stronach Ridge στο Arran, αλλά στις πέτρες του Machrie Moor.

Ο Μπουλέν είπε: «Πριν από έναν αιώνα, οι μελετητές είχαν αποφασίσει ότι επειδή βρήκαν ταφικά υπολείμματα στους πετρόκυκλους του Μάκρι Μουρ, πως αυτός ήταν και ο κύριος σκοπός τους. Ωστόσο, οι ιεροί χώροι στην Βρετανία ανέκαθεν εξελίσσονταν. Δεν είναι ασυνήθιστο στον νότο της Αγγλίας ειδικά να βρεθεί μια εκκλησία χτισμένη πάνω στην θέση ενός αρχαίου ρωμαϊκού ναού, ο οποίος με την σειρά του ανεγέρθηκε πάνω σε κάποιο αρχαιότερο τόπο λατρείας».

Το χωριό Κόρη / Corrie παρέχει μια ένδειξη για μια σύνδεση με την αρχαία ελληνική θεά Κόρη (σκοτ. Cora). Ένας Αμερικανός συγγραφέας του 20ού αιώνα, ο Jean Stafford, που παρατήρησε την σχέση μεταξύ Corrie και Cora, εφηύρε μια μάλλον ψευδή ιστορία για την σχέση της με τον Μέγα Αλέξανδρο, προσθέτοντας όμως μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Οι πρόγονοι της Κόρης είχαν μεταναστεύσει από την Σαμοθράκη προς την νήσο Αρράν» Η Κόρη είναι επίσης γνωστή ως Περσεφόνη, κόρη της θεάς, Δήμητρας.

Ο Μπουλέν συνεχίζει: «Αυτό μας οδηγεί στην συνέχεια στον Στράβωνα, ο οποίος αναφέροντας τα γεωγραφικά γραπτά του Αρτεμιδώρου της Εφέσου (τέλη του 2ου π.Χ. αιώνα), λέει ότι: «Υπάρχει ένα νησί κοντά στην Βρετανία στο οποίο γίνονται θυσίες όπως αυτές στην Σαμοθράκη για την Δήμητρα και την Κόρη».

«Αυτά τα μυστήρια, παρεμπιπτόντως, λέγεται ότι ιδρύθηκαν από δύο θρυλικούς ήρωες και αδελφούς, τον Δάρδανο και τον Ιάσιο, οι οποίοι συνδέθηκαν με τους θεϊκούς δίδυμους γνωστούς ως Διόσκουρους. Οι ιστορικοί επισημαίνουν ότι οι Κέλτες που ζούσαν στην ακτή του Ωκεανού τιμούσαν τους Διοσκούρους πιο πάνω από άλλους θεούς. Γιατί υπάρχει μια αρχαία παράδοση ανάμεσά τους ότι αυτοί οι θεοί ήρθαν σε αυτούς, από τον Ωκεανό»….

ΠΗΓΗ: Martin Hannan «Ancient Pictsk new of Greek gods, new findings suggest», στο the National Scot, 26.7.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.7.2021.

Πίκτες, αρχαια Σαμοθρακη, Δαρδανος, Ιασιος, Διοσκουροι, Κορη Περσεφονη, Πικτοι Σκωτια, Εποχη Σιδηρου, μεσαιωνας, κελτικη, Κελτες ελληνικη καταγωγη, Καληδονιοι, Καληδονα, Καληδων, κρητικη καταγωγη, Κρητη, Κρητες, Κλαυδιος Πτολεμαιος, γαελικο Σκοτια, Γαλατων πικτικη γλωσσα ιερεις Γαυδος, Ωγυγια, νησου Αρραν, Αραν, Σκοτσεζος ιστορικος, πετρες ιστορικος Μπουλεν, Μπουλλεν, Damian Bullen, συμβολα συμβολο, Pictish Arran, πετρινοι κυκλοι, Μακρι Μουρ / Machrie Moor ανασκαφες Stronach Ridge ταφος, πετροκυκλος Βρετανια Αγγλια εκκλησια αρχαιος ρωμαικος ναος, Κορη / Corrie Κορα Cora, Αμερικανος συγγραφεας Σταφφορντ. Σταφορντ, Jean Stafford, Μεγας Αλεξανδρος, θεα Δημητρα, Στραβωνας, γεωγραφια, Αρτεμιδωρος Εφεσου Εφεφσος, 2ος πΧ αιωνας, θυσια, μυστηρια, θρυλικοι ηρωες αδελφια, διδυμοι Διοσκουρος, ατλαντικος Ωκεανος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ