Αρχαία λίθινη πρώρα πολεμικού πλοίου - Βρέθηκε στην Νίσυρο, από επιτύμβιο μνημείο επιφανούς Νισυρίου, ο οποίος είχε διακριθεί σε ναυτικές επιχειρήσεις!

Αρχαία λίθινη πρώρα
πολεμικού πλοίου
Βρέθηκε στην Νίσυρο,
από επιτύμβιο μνημείο επιφανούς Νισυρίου,
ο οποίος είχε διακριθεί
σε ναυτικές επιχειρήσεις!

 

Πρώρα πολεμικού πλοίου από λάρτιο λίθο (δηλ. γκριζωπό κρυσταλλικό ασβεστόλιθος Ρόδου). Λείπει το πρόσθιο τμήμα της. Απολεπίσεις του λίθου και φθορές κατά τόπους. Σπασμένη η εμπρόσθια αριστερή γωνία της βάσης στήριξης της πρώρας. Η πρώρα με τη βάση της έχει κατασκευαστεί από το ίδιο κομμάτι λίθου. Το πίσω κομμάτι της είναι επίπεδο, δουλεμένο αδρά με χοντρό βελόνι. Η τρόπις (καρίνα) του πλοίου "βυθίζεται" κατά το μεγαλύτερο οπίσθιο τμήμα της στη συμφυή ορθογώνια χαμηλή βάση. Το εμπρόσθιο τμήμα της τρόπιδος, ελαφρά σηκωμένο, προβάλλει από τη βάση. Ψηλότερα από την ακμή της δηλώνεται με ανάγλυφη ταινία ο ζωστήρ, οποίος θα απέληγε στο έμβολον (το επιθετικό αιχμηρό άκρο του πολεμικού πλοίου). Το ανώτερο τμήμα της πρώρας επιστέφεται στην άνω απόληξη με κυμάτιο. Στο πίσω άκρο του, και στις δύο πλάγιες όψεις της πρώρας, διαμορφώνεται ελλειπτική ταπεινή βάθυνση, μέσα στην οποία εξαίρεται ανάγλυφη κεφαλή υδρόβιου πτηνού σε κατατομή προς τα αριστερά. Τα γλυπτά αναθήματα σε σχήμα πρώρας πολεμικού πλοίου, έργα της ελληνιστικής περιόδου, συνδέονται πάντα με ναυτικά γεγονότα, οπωσδήποτε νικηφόρα.

Τα περισσότερα γνωστά τέτοια παραδείγματα προέρχονται από την Ρόδο ή πάντως σχετίζονται άμεσα με αυτήν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΝΙΣΥΡΟ, ΕΔΩ.

Η πρώρα της Νισύρου, η οποία βρέθηκε επάνω σε λόφο που ατενίζει το ανοιχτό πέλαγος, αποτελούσε το επιτύμβιο μνημείο επιφανούς Νισυρίου, ο οποίος είχε διακριθεί σε ναυτικές επιχειρήσεις, ασφαλώς μετά την υπαγωγή του νησιού στο ροδιακό κράτος το 201/200 π.Χ.

ΠΗΓΗ: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, κωδικός UI6IOI, υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.7.2021.


Αρχαια λιθινη πρωρα αρχαιο πολεμικο πλοιο, Νισυρος, επιτυμβιο μνημειο επιφανης Νισυριος, ναυτικη επιχειρηση, Πλωρη, λαρτιος λιθος, γκριζωπος κρυσταλλικος ασβεστολιθος Ροδου, βελονι, τροπις καρινα, τροπιδα, ζωστηρ, εμβολο, κυματιο, υδροβιο πτηνο, γλυπτο αναθημα, ελληνιστικη περιοδος, ναυτικο νικη, Ροδος Νισυριοι, ναυτης, ροδιακο κρατος 201 πΧ 200 πΧ, Δωδεκανησα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ