Έφυγε από την ζωή ο Στέφανος Μίλλερ, ανασκαφέας σε Ολυμπία, Αρχαία Αγορά Αθηνών, Αμφίπολη, Νεμέα – Μηνύματα της υπ. Πολιτισμού και του ICOMOS

Έφυγε από την ζωή
ο Στέφανος Μίλλερ
ανασκαφέας σε Ολυμπία, Αρχαία Αγορά Αθηνών,
Αμφίπολη, Νεμέα
Μηνύματα της υπ. Πολιτισμού και του ICOMOS

Συλλυπητήρια δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Στέφανου Μίλλερ

«​Με την απώλεια του Στέφανου Μίλλερ, η αρχαιολογική έρευνα χάνει έναν σπουδαίο, αφοσιωμένο επιστήμονα και η Ελλάδα έναν μεγάλο φίλο. Ο Στέφανος Μίλλερ αφιέρωσε τη ζωή και το έργο του στην ανακάλυψη και στην ανάδειξη των θησαυρών της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ανασκαφική του έρευνα στη Νεμέα, το διδακτικό του έργο, η θητεία του ως Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, χαρακτηρίζονταν πάντοτε από ένα σημαντικό όραμα, την παράλληλη πορεία της επιστήμης με την αναπτυξιακή διάσταση του Πολιτισμού. Αποχαιρετούμε τον Στέφανο Μίλλερ με θλίψη. Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του, κρατούμε στη μνήμη μας με σεβασμό και εκτίμηση, την επιστημονική του λαμπρότητα, την ανθρωπιά και την προοδευτική του σκέψη».

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 11.8.2021.

Έφυγε χθες (11.8.2021) από τη ζωή ο φιλέλληνας αρχαιολόγος Στέφανος Μίλερ, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με την αρχαία Νεμέα, όπου αφιέρωσε 35 και πλέον χρόνια, αφήνοντας πίσω του ένα εξαιρετικά σημαντικό ανασκαφικό, αναστηλωτικό και εκδοτικό έργο. Καθοριστική ήταν η συμβολή του στη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νεμέας και την οργάνωση της έκθεσής του, που κοσμείται με πλήθος ευρημάτων, που αυτός έφερε στο φως, ενώ ήταν ο πλέον ένθερμος πρωτοστάτης και υποστηρικτής της πρωτοβουλίας για την Αναβίωση των Νέμεων Αγώνων, ανά τετραετία, στο αρχαίο Στάδιο, που ο ίδιος έφερε στο φως, φροντίζοντας για τη στερέωση της καμαροσκέπαστης διόδου του Σταδίου, η οποία είναι η παλαιότερη που βρέθηκε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

O Stephen G. Miller γεννήθηκε στην Ιντιάνα των Η.Π.Α. το 1942, σπούδασε στο Wabash College και απέκτησε το Διδακτορικό του Δίπλωμα στην Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Ήταν καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, από το 1981 έως το 2004, με ένα διάλειμμα έξι ετών, από το 1982 έως το 1987, κατά το οποίο διετέλεσε Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Ανέσκαψε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανόμενης της Ολυμπίας, της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών και της Αμφίπολης, μέχρι το 1973 οπότε και ανέλαβε το ανασκαφικό, ερευνητικό και αναστηλωτικό πρόγραμμα της αρχαίας Νεμέας, με το οποίο άλλαξε ουσιαστικά η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου, ιδίως του ναού του Διός, κατά το διάστημα 1984-2012.

Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και εκατοντάδες άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις για την επιστημονική δράση και προσφορά του. Στις 13/6/2014 το Ελληνικό ICOMOS, βράβευσε τον Στέφανο Μίλερ για την προσφορά του, με σχετική πλακέτα που του απένειμε στην αρχαία Νεμέα ο Πρόεδρος του Διεθνούς ICOMOS, Gustavo Araoz, παρουσία πολλών μελών του Ελληνικού ICOMOS και της Εθνικής Επιτροπής του.

Είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής. Το 2005 με προεδρικό διάταγμα ο Στέφανος Μίλερ πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος και έκτοτε ζούσε μόνιμα στη χώρα μας, στο σπίτι του, στην Αρχαία Νεμέα, κοντά στο δρόμο, που οδηγεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεμέας, δρόμο που φέρει το όνομά του.

Ο Στέφανος Μίλερ μιλούσε και ελληνικά, υπήρξε μια ιδιαιτέρως αγαπητή προσωπικότης, ευπροσήγορος, ευγενής, χαμηλών τόνων, που διατύπωνε τις επιστημονικές του απόψεις με παρρησία.

Η Ελλάδα αποχαιρετά με θλίψη έναν πραγματικό φίλο, έναν οραματιστή επιστήμονα, που τίμησε με το έργο του τον ελληνικό πολιτισμό και τις αξίες του.

Για την Εθνική Επιτροπή του Ελληνικού Τμήματος του I.C.O.MO.S.

Ο Πρόεδρος Δρ Αθανάσιος Νακάσης

Ο Γενικός Γραμματέας Ιωάννης Πανόπουλος

ΠΗΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚH ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του ICOMOS, HELLENIC ΝΑΤΙΟΝΑL COMMITTEE COMITÉ NATIONAL HELLENIQUE, 12.8.2021.

ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.8.2021.

Στεφανος Μιλερ, Μιλερ ανασκαφεας αρχαιολογος, Ιντιανα ΗΠΑ, Ολυμπια, Αρχαια Αγορα Αθηνων, Αθηνα, Αθηνας, Αμφιπολη, Αμφιπολις Σερρων, Νεμεα, Αναβιωση Νεμεων Αγωνων, τετραετια, αρχαιο Σταδιο Νεμεας, καμαρα καμαροσκεπαστη διοδος Σταδιου, ναος Διος Νεμεας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ