Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΙΛΛΕΡ έσωσε ΚΑΙ το αρχαίο οχυρωματικό τείχος της Σαλαμίνος, μοναδικής κατασκευής σε όλον τον κόσμο! Αλλά «αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με την κυβέρνηση»… - του Χρ. Μαριδάκη

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΙΛΛΕΡ έσωσε
ΚΑΙ το αρχαίο οχυρωματικό τείχος
της Σαλαμίνος,
μοναδικής κατασκευής
σε όλον τον κόσμο!
Αλλά «αντιμετώπισε πολλά προβλήματα
με την κυβέρνηση»…

Του Χρήστου Μαριδάκη,
προέδρου του συλλόγου προστασίας περιβάλλοντος
και αρχαιοτήτων ΑΙΑΝΤΙΣ Σαλαμίνος

 

Η πατρίδα μας έχασε έναν άνθρωπο που μέσα στην ψυχή του είχε καταγράψει την λέξη ΕΛΛΑΣ.

Για την Ιστορία πέρα των όσων έχει προσφέρει στην χώρα μας και ειδικά στην Κορινθία είμαι υποχρεωμένος να σας γνωρίσω μια άγνωστη σελίδα που αφορά την Σαλαμίνα. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΣΑΛΑΜΙΝΑ, ΕΔΩ.

Το 1985 τον επισκέφθηκα ως πρόεδρος του Συλλόγου προστασίας περιβάλλοντος και αρχαιοτήτων Αιαντίς, αιτώντας την βοήθεια του και την συνδρομή του που αφορούσαν ανασκαφές, προστασία, αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων και δημιουργία μουσείου.

Μου είχε πει ότι η χώρα του προς το παρών έχει κλειστά προγράμματα στην Ελλάδα αλλά επειδή η Σαλαμίνα είναι κάτι μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο,θα επισκεπτόταν όπως και έκανε για να βρει τρόπους να πραγματοποιηθούν έρευνες.

Πράγματι επισκέφθηκε το ιστορικό νησί μας και χρειάστηκε να τον φιλοξενήσω αρκετές ημέρες ώστε να μελετήσει ολόκληρη την περιοχή.

Το εν λόγω αρχαίο οχυρωματικό τείχος της Σαλαμίνος...
κάτω από τενεκέδες - που τους "βάφτισαν" στέγαστρο...
Ό,τι μπόρεσε να διασωθεί απ' αυτό δηλαδή...
Φωτ.: Γ. Λεκάκης.

Πρώτη του ανακάλυψη από τη πρώτη στιγμή ήταν το αρχαίο οχυρωματικό τείχος της αρχαίας Σαλαμίνος μοναδικής κατασκευής σε όλο τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ το σχετικό βιντεορεπορτάζ του Γ. Λεκάκη, ΕΔΩ.

Με άμεσες ενέργειες του και με την συνεργασία της Β' Εφορείας Αρχαιοτήτων ο ιστορικός / αρχαιολογικός χώρος σώθηκε, προστατεύθηκε και περιφράχθηκε.

Θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα περισσότερα, δυστυχώς όπως μου εκμυστηρεύτηκε αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με την κυβέρνηση.

Προσπάθησα να ενισχύσω την παρουσία του στο νησί αλλά δυστυχώς δεν βρήκα ουδέ μια ανταπόκριση.

Σήμερα η Σαλαμίνα θα είχε ό,τι έχει σήμερα η Κόρινθος.

Έτσι ο Στέφανος Μίλλερ βρήκε έναν άλλο Δήμο που τον αγάπησε και ο Στέφανος έδωσε την ζωή του.

Φίλε Στέφανε,

είναι μεγάλη τιμή που σε γνώρισα, σου εύχομαι καλό ταξίδι και να είσαι σίγουρος ότι η χώρα που αγάπησες δεν θα σε ξεχάσει ποτέ.

Αιωνία σου η μνήμη, φίλε…

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.8.2021.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΙΛΛΕΡ αρχαιο οχυρωματικο τειχος Σαλαμινος, μοναδικη κατασκευη, κυβερνηση, Κορινθο Σαλαμινα, 1985 Αιαντις, ανασκαφες, προστασια, αξιοποιηση αρχαιολογικων χωρων μουσειο, Ελλαδα, Σαλαμις, μοναδικοτητα, ερευνες, ιστορικο νησι αρχαια Σαλαμινα, Β Εφορεια Αρχαιοτητων αρχαιολογικος χωρος Σαλαμινας, Νεμεα Κορινθιας, Μαριδακης, Στεφανος Μιλερ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ