Πότε θα αναδειχθεί το Αλαβάστρινο Σπήλαιο της Απόλπαινας Λευκάδας; Πολυάριθμα τα σπήλαια της νήσου με σημαντικό σπηλαιολογικό ενδιαφέρον…

Πότε θα αναδειχθεί
το Αλαβάστρινο Σπήλαιο
της Απόλπαινας Λευκάδας;
Πολυάριθμα τα σπήλαια της νήσου
με σημαντικό σπηλαιολογικό ενδιαφέρον…

«Σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, πολυάριθμα σπήλαια της Λευκάδας προκαλούν σημαντικό σπηλαιολογικό ενδιαφέρον, γεγονός που καθιστά αναγκαία την περαιτέρω ανάδειξή τους. Ένα εξ αυτών των σημαντικών σπηλαίων είναι το Αλαβάστρινο, πλησίον της Απόλπαινας και σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Λευκάδας. Είναι ένα ψηλοτάβανο σπήλαιο, με θάλαμο γύρω στα 100 μέτρα μήκος, ο οποίος χωρίζεται σε αίθουσες από κατάλευκα συμπλέγματα σταλαγμιτών (αλαβάστρινα, εξού και το όνομα) και το οποίο αποκαλύφθηκε, τυχαία, το 1971, κατά την διάρκεια εκτέλεσης έργων σε παρακείμενο λατομείο.

Το Αλαβάστρινο Σπήλαιο Απόλπαινας Λευκάδος.
Ένα εξίσου ενδιαφέρον σπήλαιο είναι και το Σπήλαιο του Καρούχα, στο χωριό Σύβρος, το οποίο, ουσιαστικά, είναι μια βραχοσκεπή, όπου η διάβρωση των πετρωμάτων έχει δημιουργήσει μια πραγματικά εντυπωσιακή είσοδο. Επιπλέον, σε κοντινή σχετικά απόσταση από την παραλία Αφτέλι και λίγο έξω από το χωριό Εύγηρος, βρίσκεται η Χοιροσπηλιά, σε μια τοποθεσία ευνοϊκή για κατοίκηση, κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Αυτό μαρτυρούν, άλλωστε, και τα ευρήματα από τις ανασκαφικές διεργασίες στο σπήλαιο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να αναλάβετε την απαραίτητη μέριμνα, ώστε να αναδειχθούν τα σπήλαια της Λευκάδας, μέσω ενδεχομένως και ενός σπηλαιολογικού δικτύου, το οποίο, αυτό καθ΄ αυτό, θα προσέλκυε και το ενδιαφέρον πολλών τουριστών, εκτός του αυτονόητου σχετικού ενδιαφέροντος, που προκαλείται σε σπηλαιολογικές ομάδες ή συλλόγους;».


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΛΕΥΚΑΔΑ, ΕΔΩ.


ΠΗΓΗ: Ερώτηση (και ανορθογραφία) Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον κ. Υπουργό Τουρισμού, ΒΟΥΛΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ, αρ. πρωτ. Ερωτήσεων 9106, 17.9.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.9.2021.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ για το ΑΛΑΒΑΣΤΡΙΝΟ ΣΠΗΛΑΙΟ, ΕΔΩ.


αναδειξη, Αλαβαστρινο Σπηλαιο Απολπαινα Λευκαδας, σπηλαια σπηλαιολογικο ενδιαφερον, Λευκαδα, σταλαγμιτης αλαβαστρο, 1971, λατομειο, Σπηλαιο του Καρουχα, καρουχας Συβρος, βραχοσκεπη, διαβρωση πετρωμα, παραλια Αφτελι Ευγηρος, Χοιροσπηλια, κατοικηση, προιστορια, ευρημα, ανασκαφη, τουρισμος, Αβδελας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ