Η Δήλος και το εμπόριο μαρμάρινων αγαλματιδίων της Αφροδίτης Ελλήνων γλυπτών, για Έλληνες πελάτες σε όλην την Ανατολική Μεσόγειο!

Η Δήλος και το εμπόριο
μαρμάρινων αγαλματιδίων
της Αφροδίτης
Ελλήνων γλυπτών,
για Έλληνες πελάτες
σε όλην την Ανατολική Μεσόγειο!

Του Γιώργου Λεκάκη

Αυτό το άρθρο προσδιορίζει μια ομάδα μαρμάρινων αγαλματιδίων της Αφροδίτης, που πιθανότατα φιλοτεχνήθηκαν στην Δήλο στα τέλη του 2ου και του 1ου π.Χ. αιώνα.

Τα αγαλματίδια χρονολογούνται σε μια κρίσιμη περίοδο στην ιστορία της «ελληνορωμαϊκής» τέχνης, όταν η παραγωγή κλασσικών μορφών σε μάρμαρο εντεινόταν, εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης από ιδιώτες.

Με την συλλογή αυτών των αγαλματιδίων και την τεκμηρίωση των σημείων εύρεσής τους, είναι δυνατόν να ανασυνθέσουμε τις απαντήσεις μιας ομάδας Ελλήνων γλυπτών, στο εμπόριο τέχνης της εποχής.

Η εμφάνιση μιας ευρείας αγοράς αγαλμάτων που βασίζεται σε αρχαιότερα έργα αποδίδεται συνήθως στις ορέξεις μιας πλούσιας πελατείας, η οποία βασίζεται στην ιταλική χερσόνησο.

Ωστόσο, αυτή η ομάδα αγαλματιδίων παρουσιάζει ένα διαφορετικό μοτίβο: Οι  αγοραστές επικεντρώνονται αποκλειστικά στην λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου. Οι μακροχρόνιες απόψεις που πλαισιώνουν την βιομηχανία αντιγραφής ως φαινόμενο ρωμαϊκής επιρροής και ζήτησης έχουν αναφερθεί σε αρχαίους συγγραφείς, όπως ο Κικέρων, και σε ναυάγια με φορτία, που στερούνται σίγουρα αναγνωρίσιμους προορισμούς.

Οι αγοραστές από την Ιταλία έπαιξαν αναμφίβολα καθοριστικό ρόλο στην επέκταση της υστεροελληνιστικής βιομηχανίας μαρμαρογλυπτικής, αλλά οι τοπικές και περιφερειακές κοινότητες στην Ελλάδα ήταν επίσης σημαντικοί πελάτες.

Το άρθρο ολοκληρώνεται επανεξετάζοντας τις καλλιτεχνικές σχέσεις μεταξύ Δήλου και Αθήνας κατά την ύστερη Ελληνιστική περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το άρθρο του Br. Martens «Delos and the Late Hellenistic Art Trade: Archaeological Directions», στο AJA, Οκτ. 2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.9.2021.

Δηλος Κυκλαδων, εμποριο τεχνης μαρμαρινο αγαλματιδιο Αφροδιτης Ελληνες γλυπτες, πελατες Ανατολικη Μεσογειος, θεα Αφροδιτη, 2ος πΧ 1ος πΧ αιωνας, αγαλματιδια ελληνορωμαικη τεχνη, παραγωγη κλασσικη μορφη μαρμαρο πελατης, συλλογη Ελληνας γλυπτης, αγαλμα, πλουσιοι, πελατεια, ιταλικη χερσονησος, Ιταλια, αγοραστες αντιγραφη ρωμαικη επιρροη ζητηση Κικερων, ναυαγιο, φορτιο, Ιταλοι υστεροελληνιστικη βιομηχανια μαρμαρογλυπτικης, μαρμαρογλυπτικη Αθηνα, υστερη Ελληνιστικη περιοδος Delos Late Hellenistic Art Trade
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ