Τιμητική βραδιά στην ΠΑΤΡΑ για τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας και της αδιάλειπτης συνέχειας του Ελληνισμού

Τιμητική βραδιά στην ΠΑΤΡΑ
για τα 200 χρόνια
της Εθνικής Παλιγγενεσίας
και της αδιάλειπτης συνέχειας
του Ελληνισμού

Μια ιδιαίτερα τιμητική βραδιά από τον Σύλλογο Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» και τους όμορους Πολιτιστικούς Συλλόγους στην οποία τιμήθηκαν και γιορτάσθηκαν τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας και της αδιάλειπτης συνέχειας του Ελληνισμού.

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική, Επιμορφωτική και Πολιτιστική ατμόσφαιρα, με συντονιστές τους γνωστούς παρουσιαστές-δημοσιογράφους, Ρηγόπουλο Παναγιώτη και Παπαδιονυσίου Αχιλλέα, την παρουσία των Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής, εκπροσώπων φορέων και πλήθος καλεσμένων, πλημμύρισε ο αίθριος φαντασμαγορικός πολιτιστικός χώρος Εστίασης «Elefantas» στον Καστελλόκαμπο από χαρά και ελπίδα, κάτω από την ποιητική σκέπη και το όραμα του στιχουργού του Ολυμπιακού ύμνου, μεγάλου μας Εθνικού ποιητή και συμπολίτη μας «Κωστή Παλαμά», και μας ταξίδευσαν στον ονειρικό κόσμο της Τέχνης και της Ποίησης και την καθοριστική συμβολή τους στην Απελευθέρωση του Ελληνικού έθνους και την προβολή της αδιάλειπτης συνέχειας του Ελληνισμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για το 1821, ΕΔΩ.

Στην οπτικοακουστική ομιλία του, o Πρόεδρος του Συλλόγου Καλών Τεχνών «Κωστής Παλαμάς», διδάκτωρ Ψυχολογίας & Φυσικής Αγωγής, Μαλλιάς Θεόδωρος, με ευλαβική αφοσίωση και παραστατικό τρόπο, με την συνοδεία της καταπληκτικής ποιητικής απαγγελίας των Γκιόκα Μαίρη και Πετροπούλου Σία, λίγο πριν το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της Πάτρας, περπάτησαν σ’ ένα ιστορικό και ενθυμητικό οδοιπορικό προβάλλοντας την προσωπικότητα και το έργο των Θρύλων Αγωνιστών της Επανάστασης (Φεραίος-Κολοκοτρώνης-Καραϊσκάκης-Ανδρούτσος-Μπότσαρης-Διάκος-Παπαφλέσσας-Κανάρης-Μιαούλης-Μπουμπουλίνα-κλπ), τις μεγάλες προσωπικότητες του Ελληνικού (Παλαμάς-Σολωμός-Βαλαωρίτης-Κάλβος-Βρυζάκης-κλπ.) και του Ευρωπαϊκού (Βύρων- Ουγκώ-Πούσκιν-Γκαίτε-Ντελακρουά-Λιπαρίνι-Βίγνυ-Σίλλευ, κλπ.) Πνεύματος και Τεχνών, από τους οποίους Έλληνες και Φιλέλληνες αγωνιστές θυσίασαν με αυτοθυσία την ζωή τους για την απελευθέρωση του Έθνους των Ελλήνων.

Στην επιμελημένη επιλογή μελοποιημένων ποιημάτων του Παλαμά, αναβίωσε το Αρχαιοελληνικό ιδεώδες του Ολυμπισμού καθώς επίσης και το επαναστατικό ποιητικό του έργο.

Αναφέρθηκε επίσης, η σημαντική προσφορά του ποιητή, στο Διεθνές Ολυμπιακό

κίνημα με την αφιέρωση του Ολυμπιακού ύμνου, το οποίο αναδεικνύει Διεθνώς ο Σύλλογος και οφείλει η UNESCO να αναδείξει σε Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και να αποκτήσει η Πάτρα, η γεννήτρα Πόλη του ποιητή την Διεθνοποίηση και καθιέρωση που δικαιούται, ως Διεθνή Πόλη του Ολυμπιακού Ύμνου.

Η παρουσία των εξαίρετων χορευτών του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου υπό την καθοδήγηση του γνωστού χοροδιδάσκαλου Αναγνώστου Δημήτρη και η άρτια εκτέλεση των παραδοσιακών χορών έδωσε ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση και τους απενεμήθη τιμητικό ενθύμημα.

 

Εντυπωσιακή είναι και η έκθεση ζωγραφικής επιμελημένη από τους συμμετέχοντες γνωστούς καλλιτέχνες, μέλη του Συλλόγου: Μίχος Ν-Μαλλιάς Θ.-Γιάχου Γ.-Μπουζούκα Ελ-Κατσαίτη Δ.-Μπαφαλούκος Ν.-Ευγενίδης Σ..-Συμβουλόπουλος Κ.-Βασιλόπουλος Άκης-Παρδαλάκης Κ.-και ο Σταθόπουλος Πέτρος, ο οποίος παρουσίασε τη συλλογή με προσωπογραφίες από γυναίκες όλων των Εθνών και με τίτλο «Οι Γυναίκες του Κόσμου» Η Έκθεση θα παραμείνει ανοικτή.

Ακούστηκαν από τους εκπροσώπους των Συλλόγων και φορείς, χαιρετισμοί και ενδιαφέροντα μηνύματα με παλμό και συναίσθημα αντάξια της τιμής που αποδίδαμε στον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

 

Ως ελάχιστο αλλά συμβολικό δείγμα εκτίμησης προς τους συμμετέχοντες Πολιτιστικούς Συλλόγους και την προσφορά τους στους συμπολίτες μας, καθώς επίσης και στους καταξιωμένους δημοσιογράφους μας Ρηγόπουλο Παναγιώτη και Παπαδιονυσίου Αχιλλέα, αφιερώθηκε από τον Σύλλογο Καλών Τεχνών «Κωστής Παλαμάς» το προσφάτως εκδοθέν αναγνωρισμένο σημαντικό βιβλίο-λεύκωμα με τίτλο «Οι Καλλιτέχνες δημιουργούν Πολιτισμό» του συγγραφέα Μαλλιά Θεόδωρου, στο οποίο γίνεται λεπτομερή αναφορά:

α) στην Διεθνή Ολυμπιακή Κίνηση του Συλλόγου για την υλοποίησης της ανάδειξης του Ολυμπιακού ύμνου, ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά

β) στην σημαντική ιστορική διάσωση και ανάδειξη της οικίας Παλαμά σε «Στέγη Γραμμάτων»

γ) την τριακονταετή Πολιτιστική - Καλλιτεχνική και Κοινωνική προσφορά και δράση του Συλλόγου και

δ) Παρουσιάζονται τα έργα των μελών του Συλλόγου με στίχους από το ποιητικό έργο του Κωστή Παλαμά.

 

Μεταξύ των επισήμων μας εκπροσώπησε τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων ο κ. Βάης Πέτρος, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι Δημοτικών παρατάξεων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αλληλέγγυας Οικονομίας Δυτικής Ελλάδος κ. Γεωργίου Λουκάς και ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Θάνος Βασιλόπουλος.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύλλογος Καλών Τεχνών «Κωστής Παλαμάς» και την στήριξαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Καστελλοκάμπου-Ρίου-Ανθούπολις-Προαστίου (Μποζαϊτίκων)-Αραχωβιτίκων-Αγ. Παντελεήμονας-Σελλά-Αγ. Βασιλείου-ΚΟΙΝΣΕΠ «Μαρσύας»-Ένωση συμπολιτεία –Συντονιστική Συλλόγων Δυτικής Ελλάδος.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και τιμήθηκε για την ευγενή προσφορά του ο ιδιοκτήτης του Πολιτιστικού και Εκθεσιακού χώρου Εστίασης “Elefantas” του  κ. Γ. Γιάχου.

 

ΠΗΓΗ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΤΡΑΣ «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ», ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.9.2021.

 

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ