Κάποια θύματα των Τούρκων, στα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, στα Σεπτεμβριανά το 1955 - του Κλ. Σαματιάδη

Κάποια θύματα των Τούρκων,
στα επεισόδια
στην Κωνσταντινούπολη,
στα Σεπτεμβριανά το 1955

Του Κλ. Σαματιάδη 

6/7 Σεπτεμβριου 1955 εμφανιζεται το πραγματικο προσωπο της βαθειας φυσης της Τουρκιας. Ξεκινουν οι δολοφονιες οι βιασμοι οι βανδαλισμοι ακομη και των νεκροταφειων. Ξεθαυονται τα κοκκαλα πατριαρχων και με τις νεκροκεφαλες παιζουν ποδοσφαιρο. Ημερα μνημης για τους νεκρους ελληνες και ελληνιδες της Κωνσταντινουπολης. Οταν μια δυναστης χωρα εχει δεχτει επι αιωνες καταρες απο τα βαθη ψυχης αλλων λαων με εναν μονιμο χαμηλης εντασης θρηνο του οποιου η ενεργεια σκοτεινιαζει το πεδιο της,το σκοταδι αυτο ενσωματωνεται στον ψυχισμο της.Η καθαρση ειναι αδυνατη και επειδη το γνωριζει ξεπερναει το σκοταδι αυτο με ενα αλλο βαθυτερο σκοταδι και για να νικησει τους φοβους της μετατρεπεται η ιδια σε φοβο. Ειναι η αντιστροφη κατευθυνση μιας αντι-εξελιξης αυτη απο ανθρωπο σε θηριο και η ματαιη προσπαθεια κατα της φυσης, αυτη της επιβιωσης αιωνιως ως θηριο που εναποθετει την παρουσια του στην ιστορια  με τις σαρκες των λαων που τυχαινει να βρισκονται στο διαβα του.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΕΔΩ.

Η Muzeyyen Senay και ο Zeki Muren, τραγουδισται αμφοτεροι πρωτου μεγεθους. Πρωτοστατησαν στα γεγονοτα των Σεπτεμβριανων. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ, ΕΔΩ. Η μεν Muzeyyen Senay την ημερα εκεινη ηταν στο κτηριο της κρατικης ραδιοφωνιας στο elmadag. Πηγε αμεσως σε καφενειο απεναντι δρομου μαζεψε τους παρευρισκομενους και τους κατηυφθυνε σε γουναραδικο ενος ελληνα στο Περα οπου ηταν πελατισσα. Αφου λεηλατησαν το καταστημα η ιδια πηρε οσες γουνες μπορουσε. Ο Zeki Muren εκεινη την μερα ηταν στην Σμυρνη. Πρωτοστατησε με το αυτοκινητο του  κατευθυνοντας τα πληθη. Δεν συμμετειχε σε λεηλασια.

ΘΥΜΑΤΑ:

ΑΝΑΒΑΣ ΑΒΡΑΑΜ δολοφονηθηκε μεσα στο καταστημα του.

ΑΡΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ ετων 90, λιντσαριστηκε.

- ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΜΦΙΛΟΥ επισκοπος στην μονη Βαλουκλη, λιντσαριστηκε.

ΓΚΙΟΛΜΑ ΗΒΗ ετων 16 συρθηκε απο την Στεγη Εργαζομενων Κορασιδων, βιαστηκε και δολοφονηθηκε.

ΕΡΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ νεωκορος της συνοικιας Πασα-Μπαξε του Βοσπορου. Δολοφονηθηκε εντος της εκκλησιας η οποια ανατιναχθη με δυναμιτιδα.

ΙΠΕΚΤΣΙ ΑΒΑΚΟΥΜ απο το Σκουταρι Βοσπορου. Δολοφονηθηκε.

ΚΙΜΙΑΔΗ ΟΛΓΑ ετων 77 δολοφονηθηκε.

ΜΑΝΤΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ δολοφονηθηκε στην μονη Βαλουκλη ετων 90. Τον ελουσαν με βενζινη και τον εκαψαν.

ΜΙΣΙΡΛΙΟΓΛΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ δολοφονηθηκε μεσα στο καταστημα του.

ΜΠΑΛΚΙΣ ΓΙΑΝΝΗΣ δολοφονηθηκε στο Μακροχωρι.

ΟΥΛΟΥΝΤΑΓ ΙΣΑΑΚ παιδονομος του ελληνικου σχολειου της συνοικιας Μπεσικτας του Βοσπορου. Καηκε ζωντανος.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΠΟΥΛΑ στο Σκουταρι Βοσπορου. Βιαστηκε και δολοφονηθηκε.

ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ λιντσαριστηκε στο σπιτι του. Πεθανε δυο μερες αργοτερα.

ΑΓΝΩΣΤΟΙ:

- ΙΕΡΕΑΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ στην συνοικια Εδιρνε – Καπι. Χαθηκαν εντελως τα ιχνη του. Αγνοουμενος.

- ΙΕΡΕΑΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ δολοφονηθηκε στην νησο Χαλκη.

- ΝΕΩΚΟΡΟΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ δολοφονηθηκε στο ιερο της εκκλησιας Αναντολου-Χισαρ.

- ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ δολοφονηθη στο Γενι-Τζαμι.

Στην λιστα των δολοφονημενων να προσθεσω και τον Αντωνη Μαστορακη ετων 60 ιδιοκτητη του καταστηματος garden πυροβοληθηκε απο αξιωματικο.

κ.ά.

ΥΓ:

Ο αρχιμανδρίτης Σωκράτης Παπανικολάου στον Ιερό Ναό Γενεθλίων της Θεοτόκου Παλαιού Μπάνιου στο Μπεσίκτας από το πολύ ξύλο έμεινε τυφλός για το υπόλοιπο της ζωής του.

ΠΗΓΗ: Κλ. Σαματιάδης. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.9.2021.

θυματα Τουρκων, επεισοδια Κωνσταντινουπολη, Σεπτεμβριανα 1955, 6 Σεπτεμβριου 1955, 7 Σεπτεμβριου 1955 Σεπτεμβριος Τουρκια, δολοφονιες βιασμοι βανδαλισμοι νεκροταφειο, κοκκαλα πατριαρχης νεκροκεφαλη ποδοσφαιρο Ημερα μνημης νεκροι ελληνες νεκρες ελληνιδες Κωνσταντινουπολη, θρηνος αντιεξελιξη ανθρωπος θηριο Muzeyyen Senay Μουζεγιεν Σεναι, Zeki Muren, Ζεκ Μουρεν, τραγουδιστης κρατικη ραδιοφωνια ελμανταγ elmadag, καφενειο γουναραδικο ελληνας Περα Περαν, γουνα Σμυρνη λεηλασια, δολοφονημενοι Μαστορακης καταστημα Γκαρντεν, garden πυροβολισμος αξιωματικος αρχιμανδριτης Παπανικολαου Ιερος Ναος Γενεθλιων της Θεοτοκου Παλαιου Μπανιου Μπεσικτας ξυλο τυφλος, Γενεθλια της Θεοτοκου Παλαιο Μπανιο

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ