Το άγνωστο γλυπτό του «Ζορμπά», Άντονυ Κουίν, για τον Μέγα Αλέξανδρο!!!

Το άγνωστο γλυπτό του «Ζορμπά»,
Άντονυ Κουίν,
για τον Μέγα Αλέξανδρο!!!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ο γνωστός ηθοποιός και καλλιτέχνης Άντονυ Κουίν / Anthony Quinn (1915 - 2001), ινδιάνικης καταγωγής, εγεννήθη στο Μεξικό. Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ως παιδί, και έγινε Αμερικανός υπήκοος το 1947.

Ο ηθοποιός, που είναι, ίσως, περισσότερο γνωστός, για τον ρόλο του ως «Ζορμπάς ο Έλληνας», στην ταινία του 1964, του Μιχάλη Κακογιάννη, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, ήταν υποψήφιος για πολλά και πολλαπλά βραβεία Tony και έγινε ο πρώτος ηθοποιός, με καταγωγή από το Μεξικό, που κέρδισε Όσκαρ, παίρνοντας δύο βραβεία δεύτερου ανδρικού ρόλου ηθοποιού.

Όλη αυτή η εμπειρία τον βοήθησε πολύ στην δημιουργία πολλών εικαστικών πινάκων. Εκτός από ηθοποιός, λοιπόν, εκέρδισε μεγάλη αναγνώριση και για το εικαστικό έργο του. Ο Anthony Quinn εσπούδασε Αρχιτεκτονική, υπό τον Frank Lloyd Wright, πριν γίνει ηθοποιός, και αργότερα στην σταδιοδρομία του πέρασε περισσότερο χρόνο στην εικαστική τέχνη, παρά στην κινηματογραφική. Οι πίνακες και τα γλυπτά του Άντονι Κουίν είναι συχνά αφηρημένα πορτραίτα, που βασίζονται στα ποικίλα ταλέντα του.

Το συγκεκριμένο έργο, σε μάρμαρο, παρουσιάζει το πολυτραυματισμένο και δηλητηριασμένο σώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου… - ΔΕΙΤΕ την ομιλία της Λ. Σουβαλτζή για τα τραύματα στο σώμα του Αλεξάνδρου.

Μακεδών ο Ζορμπάς, Μακεδών και ο Μέγας Αλέξανδρος... Και μάλιστα και οι δυο από την Πέλλα!!!

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.8.2019.


αγνωστο γλυπτο Ζορμπας, Αντονυ Κουιν, Μεγας Αλεξανδρος, ηθοποιος καλλιτεχνης Αντονι Κουιν / Anthony Quinn, 2001, Κακογιαννης, Μικης Θεοδωρακης, ινδιανος 1915 Μεξικο, Μεταναστης, ΗΠΑ, 1964, Καζαντζακης, δηλητηριο, Αμερικανος υπηκοος 1947, Zorba, Zorbas, Ζορμπας ο Ελληνας, βραβεια Τονυ, Τονι, Tony Οσκαρ, εικαστικα, Αρχιτεκτονικη, Ραιτ, Frank Lloyd Wright, εικαστικη τεχνη, κινηματογραφος, Μεξικανος Αμεερικανος γλυπτης, Μακεδονια, Μακεδων, Πελλα, Μακεδονας, πινακες γλυπτα, αφηρημεναη τεχνη, πορτραιτο, μαρμαρο, τραυμα, τραυματισμενο σωμα Μεγαλου Αλεξανδρου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ