Το άγνωστο ποτάμι με τα νησιά του Ολύμπου! - Από το φαράγγι Παπαρρέμα στα Κρυονέρια

Το άγνωστο ποτάμι
με τα νησιά του Ολύμπου!
Από το φαράγγι Παπαρρέμα στα Κρυονέρια

Από τα φαράγγια του Ολύμπου τρία ξεχωρίζουν για τα μεγέθη, το βάθος και τις εντυπωσιακές αμφιθεατρικές λεκάνες τους:

-του Μαυρόλογγου,

των Καζανιών και

του Παπαρρέματος.

Το τελευταίο σχηματίζει ψηλά δύο επί μέρους λεκάνες/κλάδους με το Μεσονήσι να τις χωρίζει. Πρόκειται για ράχη που υψώνεται απότομα από τα 900 μέτρα για να καταλήξει στην κόψη Προφήτη Ηλία με έξοδο στο οροπέδιο. Ο αριστερός, από τον οποίο περνά και το μονοπάτι που οδηγεί στο Μεσονήσι, συνεχίζει προς τα "Κόκκαλα" και υποδηλώνει έντονα μεγέθη στην κοίτη του. Υπάρχουν τεράστιοι ογκόλιθοι, ενώ σε κάποια σημεία η κοίτη είναι τόσο φαρδιά που στο κέντρο της σχηματίζονται νησίδες με βλάστηση!!!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΟΛΥΜΠΟ, ΕΔΩ.

Υπάρχουν παντού "ατομικές βάθρες"...
Μικρή ροή νερού το καλοκαίρι, η οποία σταματάει περίπου στα 950 μέτρα υψόμετρο.

Στα 1000 μέτρα υψόμετρο βρίσκονται τα Κρυονέρια, ιδιαίτερο μέρος με εντυπωσιακές επικλινείς πλάκες. Εκεί το φαράγγι χωρίζεται σε και πάλι σε δύο κλάδους. Η λεκάνη υψηλότερα σχηματίζεται από την Μικρή Σκούρτα, την κύρια Σκούρτα, τον Λαιμό και κλείνει με την βράχινη απόληξη από το Μεσονήσι. Το μέρος είναι ιδιαίτερα απομονωμένο και άκρως επιβλητικό με ορθοπλαγιές πολλών μέτρων. Ελάχιστοι έχουν δοκιμάσει αναβάσεις από εκείνη την πλευρά, όπως ο Σ. Σπανούδης, ο Π. Αθανασιάδης και ο Δ. Μπουντόλας, Θ. Θωμίδης και κάποια λιγοστά μέλη των ορειβατικών της Κατερίνης και της Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες υπάρχουν και στο βιβλίο του Β. Μαμούρη.

ΠΗΓΗ και περισσότερες φωτογραφίες: Canyoning-caving, 13.9.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.9.2021.

αγνωστο ποταμι νησια Ολυμπου, φαραγγι Παπαρρεμα Κρυονερια, φαραγγια αμφιθεατρικη λεκανη, βαθρα, βαθρες, Μαυρολογγου, Καζανιων Παπαρρεματος, Μαυρολογγος, Καζανια ΠαπαρεματοςΠαπα ρεμα, Παπαρεμα, Μεσονησι κοψη προφητης Ηλιας οροπεδιο, μονοπατι Κοκκαλα, κοιτη ογκολιθος, νησιδα βλαστηση, νερο, μικρη Σκουρτα, Σκουρτα, Λαιμος βραχινη αποληξη ορθοπλαγια Σπανουδης, Αθανασιαδης Μπουντολας, Θωμιδης ορειβατης, ορειβατικος Κατερινης Θεσσαλονικης Μαμουρης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ