2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Χίου - Θέμα: «Ομηρικά Συμπόσια»

2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Χίου
Θέμα: «Ομηρικά Συμπόσια»

«Ως ουδέν γλύκιον ης πατρίδος ουδέ τοκήων γίνεται» δηλαδή «Τίποτε γλυκύτερο δεν υπάρχει από την πατρίδα και από τους γονείς», πιστεύει ακράδαντα και μας μεταφέρει μέσω της Οδύσσειάς του ο Όμηρος και με αυτό ακριβώς το απόφθεγμα ξεκίνησε τον χαιρετισμό της η Άννα Κλαδιά, Πρόεδρος του Συλλόγου Διατήρησης και Προώθησης του Φυσικού και Πολιτιστικού Πλούτου της Χίου «Η Μυρωδάτη Χίος», κατά την έναρξη του 2ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας Χίου 2021, με θέμα «Ομηρικά Συμπόσια», που διοργανώθηκε με τεράστια επιτυχία και πάνδημη συμμετοχή κατά το διήμερο 3 & 4 Σεπτεμβρίου.

Η Άννα Κλαδιά τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:

«Ο Σύλλογός μας “Η Μυρωδάτη Χίος” εμπνεύστηκε και οραματίστηκε αυτό το Φεστιβάλ με στόχο να αναδείξει την Χίο ως επικρατέστερη γενέτειρα του μεγάλου επικού ποιητή Ομήρου και να προσελκύσει επισκέπτες στο νησί μας, κάτι που τόσο πολύ έχει ανάγκη η τοπική αγορά.

Όλοι εσείς εδώ, ο καθένας με τον τρόπο του, συμβάλατε στην επιτυχή υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος, ελπίζουμε δε και στην μελλοντική στήριξή σας.

Η “Ισχύς εν τη ενώσει”, όπως έλεγαν και οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι. Φιλοσοφία και τρόπος ζωής! Μαζί γινόμαστε καλύτεροι! Μαζί γινόμαστε πιο δυνατοί! Μόνο με τις συνέργειες επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Έτσι λοιπόν, όλοι μαζί εδώ θα απολαύσουμε τις σημερινές ποικίλες εκδηλώσεις, με το σύνθημα «Γευθείτε και Χαρείτε»!

Το απόγευμα της Παρασκευής 3 Σεπτεμβρίου, την κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ, εκτός του πολυπληθούς κοινού, τίμησαν επίσης με την παρουσία τους εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και Φορέων, μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών Νίκος Νύκτας, ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χίου Σίμος Βενέτος, ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Χίου Αυγουστής Νεαμονίτης αλλά και μέλη του Φορέα, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Κωνσταντίνος Βεζέρης, καθώς και η Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σάγια Τσαουσίδου.

Κανένας από τους παρευρεθέντες επισήμους προσκεκλημένους δεν απηύθυνε χαιρετισμό, λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους για τον θάνατο του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Το πρόγραμμα της κεντρικής εκδήλωσης, που φιλοξενήθηκε στην πλατεία Ν. Πλαστήρα (Βουνακίου), με φόντο το εντυπωσιακό συντριβάνι, περιελάμβανε:

• Θεατρικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους με τους «Θεατρεργάτες» του Κοφινά

• Αναπαράσταση Αρχαιοελληνικού Συμποσίου από την θεατρική ομάδα «Παρασκήνιο 18»

• Ζωντανή παρουσίαση παρασκευής συνταγών Αρχαιοελληνικής κουζίνας (live cooking) από γνωστούς chef - γευσιγνώστες: Μάνος Βοζικάκης, Νεκταρία Κοκκινάκη, Κωστής Κωστάκης, Γιάννης Λεμονής και Βάνα Μάστορη. Μαζί τους οι Χιώτες chef: Γιώργος Καραγιώργης, Ειρήνη Καμπανέλα και Τάσος Ζωτίδης. Tην παρουσίαση έκανε η Ταμίας και Υπεύθυνη Γαστρονομίας του Συλλόγου «Η Μυρωδάτη Χίος» Άννα Καρυστιανού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΧΑΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΕΔΩ.

• Γευσιγνωσία με παραδοσιακές συνταγές από τα Πολιτιστικά Σωματεία: Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πιτυούς «Ο Μάκελλος», Διεθνής Ένωση Αστυνομικών / Τοπική Διοίκηση Χίου, Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Οινουσσών «Οινόεσσα», Πολιτιστικός Σύλλογος Βολισσού «Ο Όμηρος», την παρουσίαση των οποίων ανέλαβε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Η Μυρωδάτη Χίος» Ειρήνη Καρυστιανού

• Παρουσίαση παραδοσιακού αργαλειού από τον Γυναικείο Σύνδεσμο «Οι φίλοι του Χιώτικου χωριού»

• Παράλληλες δράσεις δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, με θέμα «Ο Μικρός Τουρίστας - Μια βαλίτσα ταξιδεύει ...στα χρόνια του Ομήρου και παίζει παιχνίδια από την Αρχαία Αθήνα», με τις αδελφές Ελευθερία και Ευαγγελία Γκρίμπα και την Πόπη Ποριώτη.

• Ομιλία από την Ιστορικό - Αρχαιολόγο Έλενα Ράπτη, Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, με θέμα «Ο ρόλος του κρασιού στην εποχή του Ομήρου» και

• Συναυλία με το μουσικό σύνολο «Λύραυλος», που μας ταξίδεψε με «Αρχαία όργανα - Νέα μουσική», γεφυρώνοντας το σήμερα με το χθες, υπό την αιγίδα και την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιελάμβανε περιήγηση στα «Μονοπάτια του Ομήρου», με την συμμετοχή του Συλλόγου «Περιπατείν», που ξενάγησε τους συμμετέχοντες στην Δασκαλόπετρα και το Πιτυός.

Ο Σύλλογος «Η Μυρωδάτη Χίος» απευθύνει τις θερμότερες ευχαριστίες των διοργανωτών προς όλους όσοι συνέβαλαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην επιτυχή έκβαση των πολυποίκιλων εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον Δήμο Χίου, τον Φορέα Τουρισμού Χίου και βεβαίως όλους τους Χιώτες επιχειρηματίες και επαγγελματίες «που με τον μικρό ή μεγάλο οβολό τους σε δύσκολες συνθήκες», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, συνέπραξαν για τον κοινό σκοπό.

Ευχαριστεί επίσης τους διακεκριμένους chef και μάγειρες, τους συγγραφείς, ερευνητές, ιστορικούς, γευσιγνώστες και παιδαγωγους, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα και τέλος όλους τους Συλλόγους που στήριξαν με την συμμετοχή τους την διοργάνωση και φυσικά το κοινό για την αθρόα προσέλευσή του.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν επίσης ο δημοσιογράφος - ανταποκριτής Γιάννης Συνάνης και η Κατερίνα Μαρινάκη από το site “Live to Travel and Taste”, καθώς και πολλοί food bloggers και δημοσιογράφοι από Αθηναϊκά, Αιγαιακά και τοπικά Μ.Μ.Ε., οι οποίοι θα προβάλουν την όλη διοργάνωση πανελλαδικά. Επίσης, συνεντεύξεις δόθηκαν από την Πρόεδρο του Συλλόγου «Η Μυρωδάτη Χίος» Άννα Κλαδιά, σε τηλεοπτικές εκπομπές πανελλαδικής ή Αιγαιακής εμβέλειας: «Ενημέρωση 10 - 12» στην ΕΡΤ1, «Κοινωνία ώρα Mega» στο Mega, «Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά» στον ΣΚΑΙ, LesvosNews.gr. Αντίστοιχες παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα μέσα από την εκπομπή του Νικόλαου Λούπου «Όλα τα λέμε» στο ελληνικό ραδιόφωνο 3XY RADIO 1422 στην Αυστραλία, καθώς και μέσα από τους ιστοτόπους «Αθηνόραμα», «Olive» για το «Πρώτο Θέμα» και «Live to Travel and Taste».

ΠΗΓΗ: «Αλήθεια» TV Χίου, 6.9.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.9.2021.

2ο Φεστιβαλ Γαστρονομιας Χιου Ομηρικα Συμποσια, αρχαια Γαστρονομια Χιος αρχαιο Ομηρικο Συμποσιο, σεφ, Ομηρος, κρασι, Δασκαλοπετρα, Μονοπατια του Ομηρου, Πιτυος Χιου, Ως ουδεν γλυκιον ης πατριδος ουδε τοκηων γινεται, συνταγη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ