Το red palm weevil / κόκκινο σκαθάρι του φοίνικα, γνωστό για την καταστροφική του επίδραση στους φοίνικες, μπορεί να σταματήσει με γαρύφαλλο και θυμάρι…
Σε άλλα οικολογικά:
- Ένας πρώην επί κεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να ρίξει (πειραματικά) άμμο με φυσικό σίδηρο στους ωκεανούς, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αποκατάσταση της θαλάσσιας ζωής! Μεγάλο έργο γεωμηχανικής, αλλά αμφιλεγόμενο. Τα πλοία του εγχειρήματος, λέει, θα σταλούν σε τρεις τοποθεσίες στους ωκεανούς του κόσμου (!!!) τα επόμενα τέσσερα χρόνια για να δοκιμάσουν την τεχνική (γνωστή ως «ocean iron fertilisation» / «γονιμοποίηση του σιδήρου στον ωκεανό». Το σχέδιο είναι να μιμηθούν και να επιταχύνουν τις φυσικές διεργασίες, όπως ο τρόπος με τον οποίο ο άνεμος μεταφέρει σκόνη από την έρημο της Σαχάρας και εναποθέτει σίδηρο στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ο σίδηρος γονιμοποιεί την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού, το οποίο απορροφά CO2 από τον αέρα, «κλειδώνοντας» τελικώς τον ωκεανό... – βλ. D. King, Centre for Climate Repair, Cambridge Ην. Βασιλείου, στο New Scientist…
Τελικά, σε… «ποιον» ανήκουν οι…ωκεανοί;
- Σχεδόν το 1/5 της επιφάνειας της Γης μεταμορφώθηκε από το 1960…
- Τα νέα απολιθώματα φυτών που ευρέθησαν στην Κίνα, και που χρονολογούνται πάνω από 125.000.000 χρόνια, μπορεί να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των φυτών, που εξελίχθηκαν σε σύγχρονα ανθοφόρα φυτά…
ΠΗΓΗ: εφημ. ΚΟΝΤΡΑ NEWS, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.9.2021.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook