ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571: 450 Χρόνια από «την μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών»

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571:
450 Χρόνια από «την μεγαλωτάτη
βιτώρια των χριστιανών»

Η έκθεση «ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571 – 450 Χρόνια από “τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών"» εντάσσεται στο αφιερωματικό πρόγραμμα του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: «Από την Άλωση στην Παλιγγενεσία 1453-1821».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΝΑΥΠΑΚΤΟ, ΕΔΩ

ΚΑΙ για την ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ, ΕΔΩ.

 Το κατά κύριο λόγο ιστορικό περιεχόμενο της εκθέσεως βασίζεται σε ευρωπαϊκό ιστοριογραφικό αρχειακό υλικό και πλαισιώνεται από σπουδαία αρχαιολογικά τεκμήρια και έργα τέχνης προερχόμενα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, την Εφ.Α. Κερκύρας, την Εφ.Α. Κυκλάδων, την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζακύνθου, το Πολεμικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο, το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Ίδρυμα Ι. Κωστόπουλου, την Καθολική Αρχιεπισκοπή Επισκοπή Καθολικών Νάξου – Τήνου – Άνδρου & Μυκόνου, το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο και τις ιδιωτικές συλλογές των Θανάση Μαρτίνου, Μιχαήλ Σκούλλου και Σπύρου Γαούτση. Εποπτικό υλικό προέρχεται επίσης από τα Αρχεία Σιμάνκας της Ισπανίας, το Ναυτικό Μουσείο Βαρκελώνης, το Εσκοριάλ, τη Βασιλική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας κλπ.

Οι επί μέρους θεματικές ενότητες αναπτύσσονται ως εξής:

1. Το ιστορικό πλαίσιο της Ευρώπης κατά τον 16ο αι. και τα γεγονότα που οδήγησαν στην Ιερά Συμμαχία.

2. Οι πρωταγωνιστές της Ιεράς Συμμαχίας και της Ναυμαχίας.

3. Η περιγραφή της ναυμαχίας στον θαλάσσιο χώρο των Εχινάδων.

4. Η συμβολή και η συμμετοχή των Ελλήνων.

5. Η σημασία και το αποτέλεσμα της νίκης στην Ευρωπαϊκή ιστορία.

6. Τα πλοία της ναυμαχίας.

7. Η ζωή στο κατάστρωμα.

8. Τα όπλα της ναυμαχίας.

9. Ο ρόλος της Εκκλησίας.

10. Η επίδραση στις καλές τέχνες: ζωγραφική, λογοτεχνία, θέατρο και μουσική.

11. Οι υποθαλάσσιες έρευνες στις Εχινάδες και έκθεση αντικειμένων από το μοναδικό στις ελληνικές θάλασσες ισπανικό ναυάγιο του 16ου αι. που ανασκάπτεται στην Ζάκυνθο. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Ιστορικά και σύγχρονα ναυάγια των ελληνικών θαλασσών".

12. Η σημερινή απήχηση της ναυμαχίας στις τέχνες, τον κινηματογράφο, τα κόμικς, τον φιλοτελισμό και μέχρι τη μουσική rap.

Η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου 2021, τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και θα είναι ανοικτή για το κοινό από 18 Σεπτεμβρίου 2021 έως 31 Ιανουαρίου 2022, τις ώρες λειτουργίας του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου.

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Δευτέρα 08:00-20:00, Τρίτη: 13:00 έως 20:00.

ΠΗΓΗ: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.9.2021.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ Αιτωλοακαρνανιας, Αιτωλοακαρνανια 1571, μεγαλωτατη βιτωρια χριστιανοι, Ευρωπη 16ος αιωνας Ιερα Συμμαχια, Ναυμαχια Ναυπακτου, Εχιναδες, Ελληνες, νικη Ευρωπαικη ιστορια, πλοια καταστρωμα, οπλα Εκκλησια, καλες τεχνες ζωγραφικη, λογοτεχνια, θεατρο και μουσικη, υποθαλασσιες ερευνες εκθεση ισπανικο ναυαγιο ανασκαφη, Ζακυνθος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ