243 οι πεσόντες Ημαθιώτες στο Αλβανικό Μέτωπο! - του Γ. Τσαλουχίδη

243 οι πεσόντες Ημαθιώτες
στο Αλβανικό Μέτωπο!

Του πτεράρχου Γεωργίου Τσαλουχίδη

 

Διακόσια σαράντα τρία παλληκάρια της, έδωσε η Ημαθία, προσφορά στον βωμό της εθνικής ελευθερίας, στην μεγάλη εποποιία του 1940.

Διακόσιες σαράντα τρεις μανάδες θρήνησαν με υπερηφάνεια μακεδονική τα βλαστάρια τους, που έπεσαν «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» στην Κλεισούρα, την Τρεμπεσίνα, το Κάμενικ, το Πόγραδετς, την Πρεμετή.

Το σχετικό μνημείο για τους πεσόντες Ημαθιώτες Μακεδόνες, του 1940,
στην Βέρροια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΗΜΑΘΙΑ, ΕΔΩ.


Εικοσάχρονος ο μικρότερος σε ηλικία πεσών… 36χρονος ο μεγαλύτερος: ο Στρατιώτης Νικόλαος Ανδρεάδης του 68ου ΣΠ, από το Ζερβοχώρι, που έπεσε στις 14 Δεκεμβρίου, υπέρ βωμών και εστιών, στην Μογκλίτσα.

Οι πρώτοι νεκροί έπεσαν στις 5 Νοεμβρίου του 1940. Ο 30χρονος Βερροιώτης στρατιώτης Αρχιμήδης Μπακαλίδης του 16ου ΣΠ, στο Κορτέτσι και ο Κουμαριώτης στρατιώτης Γεώργιος Πράπας του 1ου Συντάγματος Ιππικού, στην μάχη του Δίστρατου Κόνιτσας.

Ναουσαίος ο πρώτος έφεδρος υπολοχαγός, του 68ου ΣΠ, Αναστάσιος Μισιρλής, που έπεσε στις 20 Νοεμβρίου του 1940 στον Μοράβα.

Ξεχωριστή μνεία αξίζει στον μοναδικό Ημαθιώτη από το Κωστοχώρι Βέρροιας, πεσόντα στην επική μάχη του 550 υψώματος, Μάλη της Πρεμετής, τον στρατιώτη Γεώργιο Τσαλουχίδη του Πέτρου.

Διακόσια σαράντα τρεις ήρωες, πολλά από τα σώματα των οποίων δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρική γη, για να τα θρηνήσουν οι μανάδες, οι γυναίκες και οι αδελφάδες τους, τιμάμε σήμερα, επέτειο του ΟΧΙ, στην Ημαθία…

Μαζί με τους 13.000 και πλέον πεσόντες Έλληνες αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες….

Η μνήμη τους άσβεστη θα καίει δίπλα στο καντηλάκι της Ορθοδοξίας και του Γένους. Για να φωτίζει τα φωτεινά μονοπάτια της θυσίας υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδας, χρέος Ιερό και Ηρωικό σε όλους εμάς τους απογόνους τους.

Ας είναι Αιωνία η Μνήμη τους.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.10.2016.


πεσοντες Ημαθιωτες Αλβανικο Μετωπο, Τσαλουχιδης, Ημαθια, εθνικη ελευθερια, εποποιια 1940, 40, μακεδονες, Κλεισουρα, Τρεμπεσινα, Καμενικ, Πογραδετς, Πρεμετη, 20χρονος πεσων 36χρονος στρατιωτης Ανδρεαδης 68ο ΣΠ, Ζερβοχωρι Ημαθιας, 14 Δεκεμβριου 1940, υπερ βωμων και εστιων, Μογκλιτσα, 5 Νοεμβριου 1940, 30χρονος Βεροια, Βερροια, Βερροιωτης Βεροιωτης Μπακαλιδης 16ο ΣΠ, Κορτετσι Κουμαριώτης Κουμαρο Πραπας 1ο Συνταγμα Ιππικου, μαχη Διστρατου Διστρατο Κονιτσας, Κονιτσα Ιωαννινων, Ηπειρου, Ηπειρος, Ναουσαιος Ναουσα, εφεδρος υπολοχαγος, 68ο ΣΠ, Μισιρλης, 20 Νοεμβριου 1940 Μοραβα, Κωστοχωρι Βερροιας, Κοστοχωρι, επικη μαχη υψωμα 550 υψωμα, Μαλη Πρεμετης, ΟΧΙ, Ελληνες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ